1974, 1980, 1981, 1991…

0
547

Ştiinţa are ocazia de a câştiga cel mai lung şi cel mai ciudat sezon din istoria Ligii I. Unul care a durat mai mult de un an şi care poate fi adjudecat de Ştiinţa chiar şi fără a mai disputa un meci, cel cu Astra. Dacă înving CFR-ul în seara aceasta, oltenii se încoronează a 5-a oară. Dacă fac egal, nu se ştie ce se întâmplă! Caz unic în fotbal. La înfrângere, titlul merge în Gruia. Pe 19 iunie 1974, Ştiinţa cucerea primul titlu, generaţia „Tunarului”, Ion Oblemenco”, răzbuna ticăloşia care-i fusese comisă cu un an în urmă şi declanşa fiesta în capitala Olteniei. Alte trei titluri au fost adăugate în vitrină, în 1980, 1981 şi 1991 şi multe altele au fost risipite sau furate. Acum, generaţia lui Cicâldău au ocazia să intre în istorie, să readucă titlul în Bănie după 29 de ani. O perioadă neverosimil de lungă, o perioadă de chin, pentru un oraş care respiră fotbal, pentru o echipă care naşte pasiuni nebănuite, pentru nişte suporteri care suferă şi exultă la cote  întâlnite decât prin America Latină sau în sudul Italiei. A fost un campionat mai lung, început cu Cornel Papură, continuat de Victor Piţurcă, apoi Papură a redevenit „principal”, iar Cristiano Bergodi a gestionat ultimele 8 etape, în care Ştiinţa va juca însă numai 7 meciuri. Deseară, FRF trebuie să comunice la UEFA campioana, iar dacă Ştiinţa şi CFR fac egal, ardelenii au 2 puncte avans, dar Craiova are un meci mai puţin. În acest sezon, CFR a câştigat meciurile din sezonul regulat, ambele cu 2-0, iar Ştiinţa s-a impus în cel din play-off, în Gruia, scor 3-2. Alb-albaştrilor le vor lipsi fanii din tribune, deşi milioane de suflete le vor fi aproape cu sufletul, atât de aproape încât va vibra stadionul de patimă. Forza Ştiinţa! Să vină 5-ul!

Universitatea Craiova – CFR Cluj

Stadion: „Ion Oblemenco”, ora 20.30

Universitatea Craiova: Pigliacelli – Vlădoiu, Cosic, Acka, Vătăjelu – Mateiu, Nistor, Cicâldău – Bărbuţ, Koljic, Mihăilă. Antrenor: Cristiano Bergodi. Rezerve: L. Popescu – Mitran, Bălaşa, Qaka, Ivanov, Baiaram, Gustavo, Niţu, Al. Popescu.

CFR Cluj: Arlauskis – Susic, Vinicius, Burcă, Camora – Bordeianu, Hoban, Itu – Deac, Omrani, Costache. Antrenor: Dan Petrescu. Rezerve: A. Rus – Cestor, M. Pereira, D. Ciobotariu, Luis Aurelio, Golofca, Chipciu, Rondon, Traore.

Arbitru: Ovidiu Haţegan.