Deficit de personal la Ambulanţă

0
468

serviciul-de-ambulanta-bihorNu doar spitalele întâmpină probleme din cauza numărului insuficient de medici şi asistenţi medicali. Lipsa de personal se resimte tot mai mult şi în cadrul serviciilor de Ambulanţă, fiind vorba de un deficit de 40 la sută. În plus, nici situaţia parcului auto nu arată deloc bine. Potrivit reprezentanţilor Serviciilor de Ambulanţă din România, 80 la sută dintre maşini, dintr-un total de peste 1.600, au o vechime de peste opt ani.

La fiecare 12 secunde, serviciile de Ambulanţă din România primesc o nouă solicitare. Sunt cinci în fiecare minut. Într-un an întreg se adună peste trei milioane de apeluri, la care salvatorii răspund şi pornesc în misiune. De ani de zile, cei de la Ambulanţă se confruntă cu acelaşi deficit de personal şi acelaşi ritm extrem de lent de achiziţie de ambulanţe în toată ţara. La nivel naţional este un deficit de 42%, în unele locuri chiar mai mare iar 80% dintre maşini, dintr-un total de peste 1.600, sunt mai vechi de opt ani.

Ar mai fi nevoie de 3.000 de angajaţi

Reprezentanţii Serviciilor de Ambulanţă din România spun că până în prezent s-a reuşit acoperirea acestor lipsuri doar prin muncă suplimentară. De o bună bucată de timp se solicită achiziţionarea de ambulanţe şi suplimentarea personalul la serviciile de ambulanţă din ţară. Deocamdată s-au obţinut doar promisiuni. În 2013, 3.000 de posturi de la serviciile de ambulanţă au fost desfiinţate. În prezent în sistemul de ambulanţă din ţară sunt aproximativ 10.350 de angajaţi şi ar mai fi nevoie, potrivit unor estimări, de cel puţin 3.000.  În perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie a.c. serviciile de ambulanţă au intervenit în 2.752.367 de cazuri.

Reprezentanţii Guvernului au promis că, până la sfârşitul anului, vor fi cumpărate câteva sute de maşini, atât pentru Ambulanţă, cât şi pentru SMURD.

„Cel mai probabil, în primul an, între 200 şi 300 de ambulanţe vor trebui şi pentru Ambulanţă şi pentru SMURD. Deci acesta este numărul de început, după care în fiecare an va creşte numărul, adică se vor da alte ambulanţe, până înlocuim parcul, pentru că ultima analiză făcută a arătat că parcul şi la Ambulanţă şi la SMURD deja a atins 7-8 ani în mare parte”, a spus secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Legat de deficitul de personal, Arafat a spus că sunt şi situaţii în care nu se prezintă nimeni la concurs, dar că vor fi găsite soluţii. Potrivit acestuia, o posibilă rezolvare ar putea fi implicarea rezidenţilor din medicina de familie în gărzile de la Ambulanţă.ambulanta(1)

Aceleaşi probleme şi în spitale

România a oferit în ultimii zece ani medici şi cadre medicale în valoare de 600 de milioane de euro. Aşa se face că există zone în ţară total neacoperite din punctul de vedere medical. Iar în spaţiul rural sunt cele mai mari probleme în ceea ce priveşte lipsa personalului sanitar. Şcolile de medicină din România scot aproximativ 3.000-3.500 de absolvenţi pe an şi anual pleacă din ţară aproape 3.000. Alarmantă este situaţia din spitale, unde există un deficit major de medici, în cazul unor specialităţi importante precum ATI, chirurgie toracică sau cardiovasculară, radioterapie sau geriatrie.

Din 2007 până în prezent, peste 18.000 de medici şi 50.000 de asistenţi medicali au părăsit sistemul sanitar românesc pentru a profesa în spitalele din străinătate. Aproximativ 3% dintre doctorii români şi 5-10% dintre asistente emigrează în fiecare an, iar cele mai frecvente destinaţii sunt Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie şi ţările din nordul Europei. În plus, statul român a pierdut şi foarte mulţi bani. Pentru formarea unui medic timp de şase ani, statul cheltuieşte aproximativ 30.000 de lei, iar pentru specializarea acestuia, încă 21.000 de lei, în total aproximativ 51.000 de lei în total. Şi mai îngrijorător este însă faptul că s-a coborât sub pragul critic de 40.000 de medici cu liberă practică. Printre secţiile care ar mai avea nevoie de medici se regăsesc cele de neurochirurgie, oncologie, chirurgie vasculară sau cardiologie.