În următorii patru ani / Pentru 201 produse de înaltă tehnologie vor fi elimininate taxele vamale

0
121

Taxele vamale urmează să fie eliminate pentru 201 produse de înaltă tehnologie în următorii 4 ani. Acesta este principalul rezultat al negocierilor de extindere a Acordului pentru Tehnologia Informațională (ITA), la care au participat Uniunea Europeană (UE), Statele Unite ale Americii, China și marea majoritate a membrilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Acordul, inițiat și intermediat de către UE, va aduce beneficii consumatorilor și companilor prin eliminarea taxelor sus-menționate la o gamă largă de produse, inclusiv echipamente medicale, jocuri și console video, sisteme casnice de înaltă fidelitate, căști audio, aparate de redare de tip blue-ray / DVR, semi-conductori și dispozitive GPS. El va avea în vedere schimburi comerciale în valoare de 1 bilion de euro, ce acoperă 90% din tranzacțiile cu produsele pe care se axează. Taxele vor fi eliminate în termen de 3 ani de la data punerii în aplicare a acordului, prevăzută pentru 1 iulie 2016.

„Pentru unele produse, extinderea perioadei necesare eliminării taxelor va fi negociată pentru a oferi industriei suficient timp să se adapteze la noile condiții de piață. ropunerea inițială de revizuire și extindere a ITA aparține Uniunii Europene și datează din 2008. Alți membri OMC au preluat-o, în 2012, când au fost inițiate negocierile încheiate recent. Încă de la început, UE a propus liberalizarea unei game largi de produse, inclusiv a unor bunuri de larg consum cu taxe relativ mari (până la 14%) printre care decodoare TV,  camere video și monitoare cu tub catodic”, se precizează într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

UE a jucat apoi un rol-cheie în medierea unui set de compromisuri pe durata negocierilor și a prezidat ultimele trei runde de negociere. Extinderea ITA vizează lărgirea scopului acordului inițial dintre membrii OMC, intrat în vigoare în 1997. Un număr total de 54 membri au negociat această extindere.