Ministerul Sănătăţii: Pacienţii cu venituri reduse vor avea acces la medicamentele ieftine

0
337

Ministerul Sănătăţii a anunţat, miercuri, că pacienţii cu venituri reduse vor avea acces la medicamentele ieftine, prin intermediul unui pachet social de servicii de sănătate din care fac parte şi medicamentele cu preţuri sub 10 lei ce vor fi scoase de pe lista de compensate.

„Temerea cu privire la faptul că persoanele vulnerabile sau persoanele cu venituri reduse nu vor mai avea acces la medicamentele ieftine dar cu risc medical crescut este nejustificată, deoarece proiectul de lege prevede ca această categorie de persoane să primească, pe lângă pachetul de servicii de bază, care cuprinde servicii cu costuri mari şi un pachet social de servicii de sănătate din care fac parte şi medicamentele menţionate în comunicatul Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), peste jumătate dintre medicamentele cu prescripţie medicală consumate, în România, în primul semestru din 2012 au preţuri sub 10 lei, iar excluderea lor de pe lista de medicamente compensate ar însemna „suprataxarea” indirectă a pacienţilor.

Efectul imediat al excluderii medicamentelor cu preţuri sub 10 lei din lista de compensate va fi, pe de o parte, reducerea accesului la tratament pentru pacienţii cu venituri reduse, iar pe de altă parte majorarea pe termen mediu a cheltuielilor bugetare. Mai exact, pacienţii vor suporta costuri mai ridicate prin sistemul de coplată, iar statul va fi nevoit să deconteze medicamente mai scumpe, a explicat directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Laurenţiu Mihai.

Lista medicamentelor cu preţuri sub 10 lei cuprinde produse care acoperă o gamă largă de categorii terapeutice, cum ar fi afecţiuni cardiovasculare, ale sistemului digestiv, sistemului nervos sau afecţiuni reumatice.

„În realitate, vedem că Ministerul Sănătăţii nu este cu adevărat preocupat de optimizarea cheltuielilor din sistemul medical. Direcţiile anunţate riscă să producă efecte complet opuse obiectivelor anunţate de încurajare a consumului de medicamente generice şi reducere a cheltuielilor bugetare, precum şi să limiteze accesul populaţiei la tratament medical”, a mai spus Laurenţiu Mihai.