În Dolj, promovabilitate de peste 71% la Evaluarea Naţională

0
836

Astăzi, s-au afişat primele rezultate obţinute de absolvenţii clasei a VIII-a, înainte de soluţionarea contestaţiilor, la Evaluarea Naţională. Aşa cum am amintit anterior, în Dolj au fost obţinute două medii finale maxime, de către două eleve, una de la Colegiul Naţional “Carol I” (Ana Grigorie), cealaltă de la Şcoala Gimnazială “Gheorghe Ţiţeica” (Alessia Theea Ivănuş), ambele din Craiova. Un alt fapt îmbucurător este că promovabilitatea a depăşit 71 %, cu o creştere semnificativă faţă de Simularea Naţională din primăvară. Au fost unităţi de învăţământ fruntaşe, au fost şi codaşe, dar acesta este ritmul unui concurs.

Conform rezultatelor iniţiale, înainte de soluţionarea contestaţiilor, în Dolj, promovabilitatea este de 71,65%, o creştere de 11 procente faţă de Simularea Naţională din primăvara acestui an. Conform statisticii, la Limba şi literatura română, 74,50 % dintre candidaţi au obţinut peste 5,00, iar la Matematică – 68%. În ceea ce priveşte notele maxime, 10 au fost obţinute la Limba română, 33 la Matematică. Cele mai multe note maxime au fost obţinute în acest fel: cinci la “Gheorghe Ţiţeica”, Şcoala Gimnazială “Traian” – trei, la Limba română; Şcoala Gimnazială “Mircea Eliade” din Craiova – opt, Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” – cinci, Colegiul Naţional “Carol I” – patru, la Matematică. În teritoriu, s-a înregistrat o promovabilitate maximă la şapte unităţi de învăţământ, iar alte 14 au avut peste 90%. La polul opus, cu 0% promovabilitate, sunt 10 şcoli, dar aici situaţia este mai complexă, vorbindu-se de numărul foarte mic sau mic de elevi care au susţinut examenul.

Un progres

Ceea ce s-a întâmplat la Evaluarea Naţională a fost prezentat de prof. Aida Virginia Ionescu, inspector general – adjunct al învăţământului doljean, preşedinte al Comisiei Judeţene de Evaluare Naţională, care a precizat: “S-a observat un progres, de la Simularea Naţională şi până la examenul propriu-zis, aici meritul fiind atât al cadrelor didactice, cât şi al părinţilor copiilor. Suntem în creştere. În ceea ce priveşte situaţia şcolilor care au avut procentaj zero de promovabilitate, nu cred că ar trebui să ne focusăm pe acest lucru. Trebuie să se ţină cont şi de numărul mic de copii prezenţi. Au fost şcoli unde s-au înregistrat unul – doi copii, iar în altele în jur de 10. Cu toţii sunt ai noştri şi pot fi integraţi în sistemul de învăţământ. Au o şansă foarte mare să se îndrepte către învăţământul profesional sau dual. De asemenea, nu cred că ar trebui făcută o comparaţie între rezultatele cu seriile anterioare. Generaţiile se schimbă anual, importantă rămânând pregătirea constantă a copiilor”. Contestaţiile au început să fie depuse începând de astăzi, în intervalul orar 14:00 – 17:00 şi continuă mâine, între orele 08:00 – 12:00, rezultatele finale urmând să fie afişate pe 9 iulie.