Comisia consolidează cooperarea cu Ucraina și cu Moldova

0
87

Sprijinirea exporturilor din Ucraina și îmbunătățirea conexiunilor cu UE: Comisia consolidează cooperarea cu Ucraina și cu Moldova.

Recent, comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, ministrul infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, și viceprim-ministrul și ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, au semnat acorduri privind transportul rutier de marfă între UE și fiecare dintre aceste țări.

Acordurile vor contribui la securizarea lanțurilor de aprovizionare, inclusiv la securitatea alimentară în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și a blocării de către Rusia a rutelor de transport tradiționale.

În plus, comisarul Vălean și ministrul Kubrakov au semnat o înțelegere privind actualizarea rețelei TEN-T orientative a Ucrainei pentru a îmbunătăți conexiunile dintre UE și Ucraina. Semnarea acestor acte a avut loc cu ocazia  „Zilelor pentru interconectarea Europei” de la Lyon.

Comisarul Vălean a declarat: “Aceste două acorduri reprezintă un alt exemplu al modalităților concreteprin care UE sprijină Ucraina. Liberalizăm parțial transportul rutier în UE pentru transportatorii rutieri de marfă din Ucraina și din Moldova, pentru a menține fluxurile de export și pentru a asigura faptul că Ucraina poate importa mărfurile de care are nevoie. În plus, aceste acorduri vor fi de ajutor Republicii Moldova, care a pierdut rute de transport esențiale prin Ucraina pentru propriile sale exporturi și a cărei economie a fost puternic afectată de războiul din Ucraina. De asemenea, am luat măsuri pentru a apropia Ucraina de UE în ceea ce privește infrastructura, ceea ce va contribui la orientarea eforturilor de reconstrucție de îndată ce Ucrainava fi reușit să respingă războiul de agresiune al Rusiei.”

https://romania.representation.ec.europa.eu/news/sprijinirea-exporturilor-din-ucraina-si-imbunatatirea-conexiunilor-cu-ue-comisia-consolideaza-2022-07-01_ro