Parlamentul României a intrat, de vineri, în vacanţa de vară, până la sfârşitul lunii august. Comisia parlamentară de anchetă pentru alegerile prezidenţiale din 2009 va lucra pe toată durata verii, decizia fiind luată de senatori şi deputaţi în ultima săptămână de lucru.
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a votat, în ultima săptămână de lucru, solicitarea Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru alegerile din 2009, care prevede ca şedinţele comisiei să fie convocate şi pe perioada vacanţei parlamentare, între 1 iulie şi 1 septembrie.
Astfel, pe toată durata verii, parlamentarii comisiei vor invita persoane la audieri. Între acestea s-ar putea număra şi şefa DNA Laura Codruţa Kovesi sau fostul adjunct SRI Florian Coldea, în condiţiile în care Curtea Constituţională a României a respins contestaţia făcută de 82 de deputaţi PNL şi USR privind modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor şi a stabilit că şefii de instituţii publice, cum ar fi preşedintele ÎCCJ, al CSM sau procurorul general, trebuie să se prezinte la comisii.
Dosarul privind alegerile prezidenţiale din anul 2009 a fost închis de procurorii de la Parchetul General, stabilindu-se că “nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea că s-ar fi încercat acte/acţiuni” penale, anunţă instituţia.
Una dintre priorităţile pe care Parlamentul le va avea la începutul sesiunii parlamentare din toamnă este pachetul de legi din justiţie. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat că pachetul este finalizat, urmând să fie prezentat Guvernului. După aprobare, proiectul va fi trimis Parlamentului.
Pe perioada verii, Executivul va fi însă în măsură să legifereze, după ce tot în ultima săptămână din sesiunea parlamentară, aleşii au votat un proiect de lege prin care Guvernul este abilitat să emită, în perioada vacanţei parlamentare, ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, fiind adoptate şi o serie de amendamente.
Proiectul prevede că Guvernul este abilitat să emită ordonanţe simple pentru domeniile finanţelor publice şi economiei, dezvoltare regională, administraţie publică şi fonduri europene, sănătate, cercetare, afaceri interne, turism, transporturi, agricultură şi dezvoltare rurală, administrarea patrimoniului de stat, dar şi prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege. Deputaţii au stabilit, adoptând un amendament, că Guvernul poate emite ordonanţe în domenii ce ţin de MApN.