“Culorile ortodoxiei. Polonia.”

0
346

Expoziţie la Universitate :

Universitatea din Craiova a găzduit ieri un eveniment de marcă ce urmăreşte să-i familiarizeze pe craioveni, şi nu numai, cu viaţa Bisericii Ortodoxe Poloneze: Sfintele Taine, mânăstirile şi bisericile locale, viaţa credincioşilor şi tradiţiile populare. Până la sfârşitul lunii iulie, expoziţia “Culorile ortodoxiei. Polonia.” al cărei vernisaj a avut loc ieri în prezenţa Ambasadorului Republicii Polone la Bucureşti, precum şi autorităţilor locale şi a conducerii Universităţii, va putea fi vizitată în holul central al Universităţii.

OrthNet – iniţiatorul şi coordonatorul evenimentului – este o asociaţie a credincioşilor din Biserica Ortodoxă a Poloniei. A fost fondată cu binecuvântarea Preafericitul Sava, Mitropolitul Varşoviei şi al întregii Polonii. Prezent la eveniment, E.S. Marek Szczygieł, Ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti, a spus că expoziţia “Culorile ortodoxiei. Polonia.” constituie un pas înainte spre o colaborare mai strânsă între bisericile şi instituţiile culturale şi bisericile din România şi Polonia. «Mă bucur că inaugurăm astăzi expoziţia “Culorile ortodoxiei. Polonia.” Creştinii ortodocşi au locuit în ţinuturile care alcătuiesc Polonia Modernă încă din perioada propovăduirii sfinţilor Chiril şi Metodiu din secolul IX. Regatul polono-lituanian, structura politică formată în secolul al XV-lea a înglobat în graniţele sale teritorii întinse locuite de credincioşii de confesiune ortodoxă. Dependenţii de istoricul scaun metropolitan de la Kiev. Sfântul Mitropolit Petru Movilă a fost cel mai capabil şi puternic lider al Bisericii din Polonia şi Lituania din tot secolul XVII. Astăzi, biserica ortodoxă autocefală din Polonia a cucerit circa 600.000 de credincioşi, fiind cea mai mare biserică din Polonia după cea romano-catolică. Biserica este formată din 6 parohii şi este condusă de mitropolitul Sava, Arhiepiscop de Varşovia şi Mitropolit al Poloniei. Această expoziţie are binecuvântarea Mitropolitului Varşoviei şi este organizată sub patronajul preşedintelui Poloniei. Principalul său scop este prezentarea vieţii de zi cu zi a credincioşilor ortodocşi din Polonia precum şi familiarizarea vizitatorilor cu viaţa bisericii ortodoxe poloneze. Sunt convins că această expoziţie constituie un pas înainte spre o colaborare mai strânsă şi mai fructoasă între bisericile şi instituţiile culturale şi bisericile din ţările noastre», a afirmat E.S. Marek Szczygieł, Ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti.

“Suntem din ce în ce mai aproape de Polonia”

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu e e părere că fiecare eveniment de acest gen apropie şi mai mult Craiova de Polonia. Edilul a anunţat că în toamna acestui an Bănia va fi gazda unei importante delegaţii de investitori din Polonia “Cu fiecare eveniment suntem din ce în ce mai aproape de Polonia. Am discutat mai devreme că un eveniment foarte important pt Polonia se va petrece în octombrie în Bănie, atunci când se sărbătoresc 75 de ani de când polonezii au fost primiţi cu braţele deschise în Craiova. De asemenea, am discutat despre o importantă delegaţie de investitori din Polonia, ca se vor afla în luna noiembrie la Craiova. Am reuşit să stabilim această relaţie în primul rând prin cultură, dar iată că a devenit o relaţie diplomatică şi chiar de afaceri. Suntem deosebit de fericiţi când ne onoraţi cu prezenţa dumneavoastră în acest oraş pe care eu înţeleg că îl simpatizaţi cel mai mult din România, pentru că cele mai importante evenimente le organizaţi aici”, a afirmat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu

“Am convingerea că cele două națiuni își vor da mâna și pe viitor”

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, e de părere că expoziţia “Culorile ortodoxiei. Polonia.” se înscrie în sfera bunelor relaţii între România şi Republica Polonă, marcate de-a lungul vremii de bogatele schimburi culturale între cele două popoare. „Salut cu bucurie faptul că domnul ambasador Marek Szczygiel a ales să fie astăzi alături de noi, la Craiova. Excelența sa, ca persoană, înseamnă foarte mult pentru noi, pentru punţile de legătură pe care a știut să le construiască în acești ani, iar noi, la rândul nostru, l-am primit mereu cu foarte multă căldură. Dorim să transmitem acest mesaj, că ne simţim foarte apropiați de poporul polonez și cred că, inclusiv la nivel național, această relație frumoasă constituie un bun exemplu. Am convingerea că cele două națiuni își vor da mâna și pe viitor, în diferite împrejurări, astfel încât să se prezinte și în fața Uniunii Europene cu proiecte care ne vor face cinste. Consider că această expoziție, la a cărei vernisare participăm și pentru care Universitatea din Craiova este, ca întotdeauna, o primitoare gazdă, reprezintă o continuare a unei tradiții, care se manifestă încă dinainte de 1989. Am şi acum vie în memorie o manifestare similară, care a fost deschisă în august 1984, prilej cu care am avut onoarea de a-l cunoaşte pe ambasadorul Republicii Polone de la acea vreme, după cum îmi amintesc şi faptul că astfel de evenimente au continuat să fie organizate şi în anii următori. Faptul că această expoziţie a fost adusă la Craiova spune foarte multe, pentru că, practic, nici nu ştiu unde altundeva în România este mai bine prezentată Republica Polonă. Şi trebuie să amintim că, într-un moment cu o mare încărcătură istorică, în 1939, oameni importanţi ai Poloniei, însuși președintele de atunci, au fost găzduiţi aici, în Cetatea Băniei, chiar în incinta Palatului «Jean Mihail», clădire în care astăzi funcţionează Muzeul de Artă, instituţie aflată în subordinea CJ Dolj. Îmi exprim speranţa că Excelența sa va promova pe mai departe toată această implicare a Primăriei Municipiului Craiova, căreia i s-au alăturat Consiliul Județean Dolj și toate instituțiile reprezentative ale Băniei, în demersul prin care ne dorim ca oraşul nostru să devină o emblemă a ţării, în postura de capitală culturală europeană”, a declarat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.

Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova:

«Expoziţia “Culorile Ortodoxiei. Polonia.” Este una dintre acţiunile pe care Universitatea din Craiova le organizează sub egida Centrului de limbă şi cultură poloneză inaugurat cu sprijinul Ambasadei Poloniei la Bucureşti. Universitatea din Craiova încearcă să deschidă astfel o cale de colaborare între autorităţile locale din România şi Polonia, astfel încât, pornind de la cultură să ajungem la o colaborare mult mai accentuată în domeniul economic şi social. Polonia este un exemplu pentru noi toţi, asupra căruia trebuie să medităm. Polonia a reuşit mai mult decât noi integrarea în Uniunea Europeană, pentru că a înţeles că această integrare se produce mai întâi de toate prin intermediul culturii».