Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au soluţionat, ieri, recursurile declarate de Romeo Berceanu, Iulian mandi şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova în dosarul în care cei doi, împreună cu alţi şase inculpaţi, au fost judecaţi pentru infracţiuni informatice. Romeo Berceanu zis „Pompieru” a rămas cu o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 5 ani, iar Marius Iulian Mandi a obţinut reducerea pedepsei de la 3 ani şi 4 luni, la 3 ani de închisoare cu executare. Ceilalţi şase inculpaţi din dosar, al căror proces a mers mult mai repede pentru că şi-au recunoscut faptele, au fost condamnaţi definitiv pe 5 octombrie 2012 la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare, pentru doi dintre ei dispunându-se suspendarea executării pedepselor.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) i-au respins, ieri, recursul lui Romeo Berceanu zis „Pompieru”, fiul comisarului-şef Ionişor Berceanu, fostul comandant al Insopectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Dolj, menţinându-i pedeapsa primită pe fond, de 2 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru infracţiuni informatice. În schimb, ÎCCJ a admis, în parte, recursul lui Marius Iulian Mandi, reducându-i acestuia pedeapsa de la 3 ani şi 4 luni, la 3 ani de închisoare. „În baza art. 33, 34 şi 35 alin 1 Cod penal, contopeşte pedepsele aplicate, urmând ca inculpatul Mandi Iulian Marius să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare. Menţine celelalte dispoziţii ale sentintei penale nr. 197 din 11 mai 2012 pronunţată de Tribunalul Dolj în dosarul nr. 16438/63/2011 şi deciziei penale nr.30 din 29 ianuarie 2013 a a Curţii de Apel Craiova – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurentul inculpat Berceanu Marius Romeo împotriva deciziei penale atacate”, se arată în încheierea de şedinţă de ieri a ÎCCJ. Hotărârea pronunţată de ÎCCJ este definitivă.
Reamintim că, gruparea din care au făcut parte Berceanu şi Mandi a fost destructurată în urma unei acţiuni de amploare a poliţiştilor BCCO Craiova şi procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, la începutul lui martie 2011. La momentul respectiv, mai exact pe 9 martie 2011, oamenii legii au făcut 11 percheziţii domiciliare în Craiova, Calafat, dar şi în alte localităţi din judeţ, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 13 învinuţi, specializat în săvârşirea de infracţiuni cu cărţi de credit. În urma percheziţiilor a fost găsită şi ridicată aparatură de skimming şi s-au găsit şi receiverele tip DIGI TV, în care membrii reţelei intenţionau să ascundă aparatura pentru a o trimite în SUA. Nouă persoane au fost ridicate şi aduse, pe rând, la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru audieri, la finalul acestora procurorii dipunând reţinerea unui număr de şase persoane. Este vorba despre Romeo Marian Berceanu, Teodor Cristian Croitoru, Răzvan Olaru, Marian Piculeaţă, Marius Adrian Ştirbu şi Lucian Zamfirache. Pentru un alt membru al grupului, Marius Iulian Mandi, care nu a fost găsit la momentul descinderilor, s-a emis mandat de arestare în lipsă, şi, ulterior mandat european de arestare.
Procesul s-a disjuns faţă de Berceanu şi Mandi
În iunie 2011, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova i-au trimis în judecată pe Romeo Berceanu zis “Pompieru”, Teodor Cristian Croitoru, Marian Piculeaţă, Lucian Zamfirache zis “Parma”, Marius Adrian Ştirbu, Florin Daniel Birceanu zis “Sponsoru”, Răzvan Olaru şi Iulian Marius Mandi, pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică.
Pe 13 iulie 2011, magistraţii Tribunalului Dolj i-au condamnat pe şase dintre cei opt inculpaţi din dosar, care au recunoscut comiterea faptelor şi au cerut să beneficieze de prevederile art. 320 Cod de procedură penală vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Astfel, Croitoru Teodor Cristian, Piculeaţă Marian, Zamfirache Lucian şi Ştirbu Marius Adrian au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare, în timp ce Birceanu Florin şi Olaru Răzvan au primit aceleaşi pedepse, de 2 ani şi 6 luni închisoare, însă instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 7 ani şi 6 luni. Pedepsele acestora au rămas neschimbate la apel şi la recurs, sentinţa lor rămânând definitivă pe 5 octombrie 2012.
Cu privire la inculpaţii Romeo Berceanu şi Marius Iulian Mandi s-a dispus disjungerea cauzei, iar procesul a continuat până pe 11 aprilie 2012, când magistraţii Tribunalului Dolj l-au condamnat pe Iulian Mandi, în lipsă, la 5 ani de detenţie, în timp ce Romeo Berceanu a primit 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani. În baza mandatului european emis pe numele său, Mandi a fost prins în Franţa, de unde a fost extrădat, pe 16 noiembrie 2012 acesta fiind încarcerat în arestul IPJ Dolj, de unde a fost mutat în Penitenciarul Craiova, unde este şi în prezent.
Cei doi inculpaţi au făcut apel, iar pe 29 ianuarie 2013 Curtea de Apel Craiova i-a respins apelul lui Romeo Berceanu, care a rămas cu aceeaşi pedeapsă, şi i-a admis apelul lui Mandi, care s-a ales cu pedeapsa redusă de la 5, la 3 ani şi 4 luni de închisoare. Cei doi inculpaţi, dar şi procurorii DIICOT Craiova au făcut recurs, soluţionat ieri de ÎCCJ.