Sărbătorile religioase ale lui Cuptor

0
94

În această lună, în calendarul Bisericii noastre sunt consemnaţi mai mulţi sfinţi, pentru care românii ortodocşi au mare evlavie. Potrivit reprezentanților Mitropoliei Olteniei, în prima zi de iulie s-a făcut pomenirea Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi, dar şi a Sfinţilor Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian. Sfântul Voievod Ştefan cel Mare este cinstit în fiecare an la data de 2 iulie.

Săptămâna viitoare, pe 8 iulie, Biserica Ortodoxă Română îi va sărbători pe Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion, ale căror moaşte, cele mai vechi descoperite pe teritoriul ţării noastre, se află la Mănăstirea Halmyris din judeţul Tulcea.

«În data de 18 iulie, ortodocşii români îl pomenesc pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum. Cea mai mare sărbătoare a lunii iulie este pomenirea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, marele profet al Vechiului Testament, prilej cu care numeroase biserici din ţară îşi vor sărbători hramul. Ziua următoare, pe 21 iulie, sunt cinstiţi Sfinţii Cuvioşi Rafael şi Partenie de la Agapia», a precizat Gabriela Popescu, inspector în cadrul Biroului de presă al Mitropoliei Olteniei.

Spre finalul lunii, în ziua de 26 iulie, va fi sărbătoare în Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, cu ocazia pomenirii Sfântului Cuvios Ioanichie de la Muscel. Pe 27 iulie este pomenit Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, ocrotitorul multor capele din cadrul instituţiilor sanitare din România, dar şi al unor biserici parohiale şi de mănăstire. În ultima zi a lunii creştinii ortodocşi vor intra în Postul Adormirii Maicii Domnului.