Sentinţă în dosarul cămătarilor din Olt: Enache “Mafiotul”, condamnat la 12 ani de detenţie

0
953

Constantin Enache zis Mafiotul, din judeţul Olt, arestat în septembrie 2010 împreună cu mai mulţi membri ai grupării infracţionale pe care o conducea şi care era specializată în cămătărie, în urma unei acţiuni de amploare a poliţiştilor BCCO Craiova sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, a fost condamnat, la sfârşitul săptămânii trecute, de judecătorii de la Tribunalul Olt, la 12 ani de închisoare. Cei doi poliţişti de la IPJ Olt, împreună cu jandarmul de la IJJ Olt trimişi în judecată în acest dosar au fost achitaţi de instanţă. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, la jumătatea lunii septembrie 2010, poliţiştii şi procurorii de crimă organizată craioveni demarau o acţiune de mare amploare în mai multe localităţi din judeţul Olt, pentru destructurarea unei grupări de cămătari foarte violenţi, coordonată de Constantin Enache zis „Mafiotul”, din comuna olteană Brebeni. După cum precizau anchetatorii la momentul respectiv, ca urmare a dobânzilor foarte mari percepute, care ajungeau în unele cazuri şi până la 300%, membrii grupării şi-au deposedat victimele prin şantaj, ameninţări şi chiar violenţe, de bunurile mobile şi imobile pe care le deţineau, obţinând în acest fel venituri ilicite de peste un milion de euro. Mai mult, potrivit procurorilor DIICOT, „Mafiotul” cooptase în gruparea sa şi doi poliţişti ai IPJ Olt, Claudiu Paţa şi Marius Veţeanu, dar şi un jandarm de la IJJ Olt, Ioan Cosma, pe care îi folosea pe post de recuperatori.

Procurorii au trimis în judecată, în acest dosar, în februarie 2011, 18 inculpaţi, peste 20 de părţi vătămate fiind audiate pe parcursul procesului. După un proces care a durat un an şi jumătate, vineri după-amiază, judecătorii de la Tribunalul Olt au pronunţat sentinţa în dosar. Cea mai mare pedeapsă a primit-o chiar liderul grupării, Constantin Enache, zis Mafiotul, acesta fiind condamnat la 12 ani de închisoare, cu executare. O parte dintre inculpaţi au fost achitaţi pentru infracţiunea de aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, care le-ar fi adus pedepse consistente, aşa că au scăpat cu închisoare cu suspendare sau cu pedepse cuprinse între trei şi şapte ani de detenţie, iar cei trei angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, respectiv poliţiştii şi jandarmul, au fost achitaţi pentru toate infracţiunile reţinute în sarcina lor, Marius Veţeanu primind o amendă administrativă de 1.000 lei. Sentinţa Tribunalului Olt nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel atât de procurori, cât şi de inculpaţi.