După mai multe amânări, începând de ieri, craiovenii pot să primească reţete şi în format electronic. Specialiştii din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj au precizat că sistemul va funcţiona, până la finele acestui an, în paralel cu prescrierea „clasică”, pe hârtie. De la 1 ianuarie anul viitor, însă, reţeta electronică ar trebui să devină obligatorie.
În ultimele săptămâni medicii, atât cei de familie cât şi cei din spitale, dar şi farmaciştii au primit instrucţiuni în legătură cu mecanismul de funcţionare al reţetei electronice. În acest sens, Casa de Asigurări de Sănătate Dolj a organizat întâlniri cu toţi furnizorii de servicii medicale şi farmaceutice cu care se află în relaţie contractuală şi care utilizează reţeta electronică. În cadrul acestor întâlniri furnizorii de servicii au fost informaţi privind circuitul noului tip de prescripţie şi în legătură cu modalitatea de utilizare a aplicaţiei informatice specifice pentru prescrierea şi eliberarea reţetei electronice. Tot cu această ocazie s-au identificat şi problemele cu care aceştia se confruntă.
Până la sfârşitul anului funcţionează, în paralel, şi reţeta clasică
Reprezentanţii CAS Dolj au precizat că, până la sfârşitul anului, va fi o perioadă de acomodare cu noua formă de reţetă, timp în care prescrierea „clasică”, pe hârtie autocopiantă, va coexista cu cea pur electronică, varianta „on-line”. Mai exact, dacă medicul-prescriptor este „on-line”, atunci va prescrie electronic, iar dacă, dintr-un motiv sau altul, în acel moment nu are conexiune de internet, nu are curent electric în cabinet sau face prescrierea la domiciliul pacientului, atunci va folosi formularul „clasic”, autocopiant, în trei exemplare, respectând normele în vigoare.
«De astăzi (n.r.-ieri) reţeta electronică intră în vigoare. Casa de Asigurări de Sănătate Dolj împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor încerca să găsească soluţiile optime astfel încât procesul de implementare al reţetei electronice să fie cât se poate de facil. Dacă în această perioadă se vor mai constata unele probleme, CAS Dolj va sesiza la CNAS situaţiile apărute şi avem convingerea că acestea vor fi soluţionate. De la 1 ianuarie 2013 se va renunţa la prescrierea „clasică”, pe trei exemplare autocopiante şi se va trece numai la prescrierea electronică „on-” şi „off-line”, aceasta din urmă pentru cazurile în care medicul nu are conexiune la internet validă», a declarat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.
Autorităţile se aşteaptă să asigure un control mai bun asupra sistemului
Chiar dacă sunt destule voci care susţin că reţeta electronică va bulversa sistemul de Sănătate, autorităţile consideră că, odată cu introducerea acestui nou tip de prescripţie, creşte gradul de siguranţă al tratamentului prin evitarea erorilor de prescriere şi prin acurateţea informaţiei. Practic, medicul poate prescrie reţeta direct în format electronic, datele fiind transmise on-line către farmacie.
Printre avantajele pe care iniţiatorii reţetei electronice le anticipează prin introducerea noului mecanism se numără şi un mai bun control al sistemului de Sănătate. Este de aşteptat, aşadar, ca prescripţia electronică să permită monitorizarea cu atenţie a consumurilor, asigurând astfel o eficientizare a cheltuirii banului public pe medicamente. Reţetele în format electronic ar trebui să asigure şi o mai bună predictibilitate a consumului de medicamente.
Mecanismul, susţin autorităţile, este şi unul mult mai simplu. Practic, orice farmacie, atunci când intră în sistem, vizualizează reţeta şi eliberează medicamentul. Asiguratul poate achiziţiona tratamentul de la farmacie doar prezentând actul de identitate, de pe care farmacistul citeşte codul personal. În situaţia în care cabinetul medicului nu are conexiune la internet atunci când prescrie reţeta, o printează pe o coală de hârtie de tip A4. Pe această reţetă există un cod de bare care poate fi citit de scanerele farmaciştilor, reţeta fiind introdusă mai târziu în sistem.