Cu fiţuica la examen! 13 eliminaţi la prima probă scrisă a bacalaureatului

0
750

Prima probă scrisă a bacalaureatului, de Limba şi literatura română, care s-a derulat, ieri, a fost marcată de multe cazuri de tentativă de fraudă, deşi sancţiunile sunt drastice şi erau cunoscute încă de anul trecut. În judeţul Dolj, 13 elevi au părăsit sala de examen în mod forţat, fiind surprinşi cu „ diverse „surse de inspiraţie”. Toţi aceşti candidaţi au pierdut dreptul de a mai participa la următoarele două sesiuni, şi li s-au anulat şi probele de competenţe digitale. 

Tentativele de fraudă au fost înregistrate în 7 din cele 23 de centre de examen, organizate la nivelul judeţului Dolj. Metoda de copiat folosită în general de cei prinşi, a fost fiţuica. În acest fel, candidaţii au căutat soluţii pentru cerinţele testului. «Cei mai mulţi eliminaţi au fost la Grupul Şcolar Agricol  „Petre Baniţă” din Călăraşi, unde cinci elevi au fost surprinşi că încercau să copieze de pe fiţuici. Pe lista celor care au părăsit sala de examen pentru copiat se mai află şi un elev de la Grupul Şcolar Industrial Transporturi Auto Căi Ferate Craiova, trei elevi de la Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu” din Dăbuleni, un elev de la Grupul Şcolar „Horia Vintilă” din Segarcea, un elev de Grupul Şcolar „Dimitrie Filişanu” din Filiaşi, şi un elev din centrul de examen de la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova», a precizat inspectorul şcolar general Georgică Bercea-Florea, preşedintele comisiei de bacalaureat din judeţul Dolj.

Mateiu I. Caragiale, Eminescu şi Blaga pe varianta de subiecte

Subiectele la proba scrisă de Limba şi literatura română au făcut trimitere operele lui Mateiu I Caragiale, Mihai Eminescu şi Lucian Blaga, varianta de examen fiind cea cu numărul 4. Mai exact, la primul subiect, elevii au primit un text din Mateiu Caragiale – „Craii de Curtea Veche”, pe baza căruia au avut de identificat sinonime, de explicat rolul cratimei, de construit un enunţ în care să folosească o expresie care sa conţină substantivul “inima”, să menţioneze tipul de perspectivă narativă, să transcrie două cuvinte care sa aparţină câmpului semantic al “familiei”, sa ilustreze, cu exemple din text, două trăsături ale genului epic şi să comenteze în 6-10 rânduri o secvenţă din textul dat. La cel de al doilea subiect cerinţa a constat în scrierea unui un text de tip argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre calităţile umane pornind de la ideile sugerate de afirmaţia lui Lucian Blaga: “Nu e de ajuns să ai mari calităţi, trebuie să ştii cum să le foloseşti cu rost”.

La ultimul subiect, s-a cerut redactarea unui eseu de două-trei pagini, în care să prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparţinând lui Mihai Eminescu.

Verdictul elevilor: „A fost destul de dificil”

Candidaţii au avut emoţii mari la această probă. Şi starea pare că s-a păstrat pentru mulţi şi după finalizarea examenului. Elevii au apreciat subiectele ca fiind „destul de dificile”. „Nu am putea spune că a fost uşor, deloc. Cele mai greu mi s-a părut ultimul subiect, la care trebuie să prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat. Sper ca ceea ce am scris să fie bine. Am emoţii mari în continuare. Nu ştiu deocamdată să apreciez cât voi obţine ”, a precizat Beatrice Radu, una dintre candidate de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova. Părerea a fost împărtăşită de mai mulţi candidaţi. „M-am pregătit foarte mult pentru acest examen, pot să spun că eu apreciez că am picat pe subiecte, dar nu au fost tocmai foarte uşoare”, a mărturisit Bianca Preda, o altă elevă.

Elevii au avut posibilitatea să-şi aprecieze nota pe care o vor obţine, după finalizarea probei, pe baza baremului de corectură, afişat pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Peste 300 din Dolj au pierdut proba

Pentru examenul scris la Limba şi literatura română, în judeţul Dolj s-au înscris 5.841 de candidaţi, în majoritate din seria curentă de absolvenţi de liceu. Potrivit, notelor de prezenţă din sălile de testare, 358 de candidaţi au absentat, din diverse motive. Ei se pot prezenta la următoarele probe, dar nu pot promova sesiunea. În rest, nu au fost înregistrate incidente de altă natură.

„Proba a început la ora 9.00 în condiţii bune, fără a avea parte de defecţiuni tehnice. Lucrările au fost duse imediat în centrele de evaluare, organizate la Grupul Şcolar „Traian Vuia” şi Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova”, a declarat inspectorul şcolar general Georgică Bercea-Florea.

Miercuri va fi cea de a doua probă scrisă

După examenul scris la Limba şi literatura română, elevii vor reveni în bănci miercuri 4 iulie, când va avea va avea loc proba obligatorie a profilului, care va fi la Istorie pentru elevii de la filierele teoretice şi la Matematică pentru cei de la clasele cu specializări tehnice sau de ştiinţe exacte. Pe 6 iulie, candidaţii vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării.

Primele rezultate vor fi afişate pe 8 iulie, iar pe 9 iulie, între orele 8.00 şi 12.00, vor fi depuse contestaţiile. În perioada 10 -12 iulie va avea loc soluţionarea contestaţiilor, iar la 13 iulie vor fi afişate rezultatelor finale. Pe baza mediei de la bacalaureat, absolvenţii de liceu pot opta pentru admiterea la facultate.

Minim cinci pentru fiecare examen

Potrivit metodologiei, se consideră promovat la examenul de bacalaureat, candidatul care a participat la toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, a obţinut cel puţin nota cinci la fiecare probă scrisă sau practică şi are media generală minimum şase. Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile menţionate mai sus sunt declaraţi „respinşi”.Pentru cei care obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.