În Dolj nu s-a descoperit E.coli

0
374

Primele rezultate ale acţiunilor cuprinse în Planul Naţional de Control pentru a determina prevalenţa Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală au fost publicate. Doljul nu prezintă riscuri la acest capitol. Specialiştii sanitari-veterinari recomandă oamenilor respectarea normelor de igienă pentru a preveni eventuale complicaţii asupra stării de sănătate.

laboratorÎn perioada 16 – 30.05.2016, în cadrul acestui Plan au fost prelevate şi analizate un număr de 94 de probe, din următoarele categorii de produse: lapte crud, carcase de ovine, pulpă de vită, carne tocată de vită, carne de mici, iaurt, carne tocată amestec de porc şi vită, telemea de oaie şi de vacă, carne tranşată de bovină, cârnaţi din amestec de carne de vită şi carne de porc, caşcaval, smântână, hamburger de vită, brânză mozzarella şi frigărui de berbecuţ. Probele au fost recoltate din: ferme de bovine, abatoare, măcelării şi carmangerii, magazine alimentare, supermarketuri şi dozatoare de lapte.

          Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, instruite desemnate pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui plan, au fost, conform planificării, din judeţele: Alba, Bihor, Cluj, Călăraşi, Dolj, Maramureş, Bucureşti, Buzău, Vrancea, Ilfov, Sibiu, Teleorman, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Satu-Mare, Galaţi, Vâlcea, Vaslui, Mehedinţi, Prahova, Mureş, Braşov, Gorj, Argeş, Arad, Tulcea, Constanţa şi Bacău.

În două judeţe s-a confirmat E.coli

dsvConform buletinelor de analiză, eliberate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă în trei probe, şi anume: la o probă de lapte crud, provenită de la o fermă de creştere a bovinelor din judeţul Alba şi la două probe recoltate de pe suprafaţa carcaselor de ovine, provenite de la o unitate de abatorizare din judeţul Maramureş. Urmarea a măsurilor dispuse de către DSVSA judeţene, în cazul probelor unde a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă, sănătatea publică nu a fost pusă în pericol. DSVSA judeţene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum şi măsurile dispuse în cadrul acestui Plan Naţional de Control.

Controale, până la sfârşitul acestui an

          Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud. Iniţiativa aplicării acestui Plan îi aparţine conducerii Autorităţii, care, pe baza unei analize de risc a luat decizia de a întreprinde aceste acţiuni, cu caracter preponderent preventiv.

Bugetul ANSVSA va suporta costul analizelor

          Toate probele recoltate în cadrul acţiunilor prevăzute în acest Plan vor fi transmise Institutului de Igienă şi Sănătatea Publică Veterinară pentru a fi analizate. Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA. Decizia preşedintelui ANSVSA a fost luată pe baza unei analize de risc, elaborată şi finalizată recent de către specialiştii Autorităţii. Un argument în plus îl constituie şi apropierea sezonului estival, atunci când pe litoral sau în alte zone de interes turistic din ţară va creşte rulajul de marfă al unităţilor din industria alimentară şi afluxul de turişti  aflaţi în concediu şi copii aflaţi în vacanţă, în tabere şcolare.

Informarea şi educarea oamenilor sunt prioritare

          “Menţionăm că, pentru a avea eficienţă, toate acţiunile Autorităţii, de prevenire a contaminării produselor alimentare cu acest tip de bacterie patogenă, este imperios necesar, ca Direcţiile de Sănătate Publică să intensifice comunicarea publică, activităţile de informare şi educare a cetăţenilor privind normele de igienă şi măsurile pentru respectarea acestora, deoarece factorul uman este cheia prevenirii apariţiei acestui tip de îmbolnăviri”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

          La fel de importantă, în acest sens, este colaborarea strânsă între toate instituţiile statului cu atribuţii şi responsabilităţi în protejarea sănătăţii publice. ANSVSA va face public, săpămânal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate în cadrul acestui Plan Naţional de Control.