Biserica „Sfânta Treime” și-a sărbătorit hramul

0
839

Vechi paraclis voievodal ctitorit de familia domnitorului Barbu Ştirbei, Biserica „Sfânta Treime” din Craiova şi-a sărbătorit hramul luni, 1 iunie, de praznicul închinat Prea Sfintei Treimi. Aşezată în zona centrală a oraşului, străjuită de statuia marelui voievod Mihai Viteazul şi de monumentul domnitorului Barbu Ştirbei, care este amplasat chiar în curtea sfântului lăcaş, Biserica paraclis mitropolitan „Sfânta Treime” a reunit laolaltă câteva sute de credincioşi şi un impresionant sobor de preoţi şi diaconi, care au venit la rugăciune în zi de mare praznic împărătesc.

Cu acest prilej, părintele prof. Adrian Ivan a vorbit credincioşilor prezenţi despre semnificaţia dogmatică a Sfintei Treimi, iar la final a avut loc o procesiune în jurul bisericii, având în frunte icoana Sfintei Treimi şi Sfânta Evanghelie. De asemenea, în zi de hram, peste 500 de pachete cu dulciuri şi alimente au fost împărţite credincioşilor prezenţi.

Biserica „Sfânta Treime” din Craiova a fost ridicată în secolul al XVIII-lea pe temeliile unei biserici mai vechi, de cunoscutul arhitect şi restaurator francez André Leucomte de Nouy, cu sprijinul financiar al principilor Alexandru şi Dimitrie Ştirbei. Iniţial, biserica a fost construită în stil brâncovenesc şi cu ajutorul jupânesei Dumitrana Ştirboaica între anii 1765-1768. Ulterior, la lucrările de înfrumuseţare şi reconsolidare a bisericii au participat şi membrii familiei princiare Ştirbei: marea vorniceasă Ecaterina Bibescu şi mai ales fiul ei, marele logofăt şi viitorul domn al Ţării Româneşti, Barbu Ştirbei. Din fondurile bisericii s-a construit în 1890 un dispensar medical pentru persoanele sărace, care a funcţionat aici până în 1939.