Olguţa Vasilescu şi-a prezentat realizările primului an de mandat

2
416

Primarul Lia Olguţa Vasilescu şi-a prezentat, ieri, raportul de activităţi după primul său an de mandat. A ajuns la concluzia că şi-a îndeplinit aproape toate promisiunile pe care le-a făcut craiovenilor în campania electorală şi a mai făcut multe alte investiţii în plus. Lista realizărilor sale ar fi fost mult mai lungă, crede ea, dacă lucrurile în administraţie nu ar merge aşa greoi. 

Deşi a fost o zi de duminică şi încă o zi de sărbătoare pentru oraş, primarul Lia Olguţa Vasilescu a ţinut seama întâi de calendar şi a venit în faţa craiovenilor cu un raport consistent de activităţi, toate făcute sub comanda ei în primul an de mandat. „A trecut deja un an şi poate vă întrebaţi ce s-a întâmplat în această perioadă. Unele lucrări sunt vizibile, cum e adăpostul de câini, altele sunt încă în perioada de licitaţii. Din păcate, atunci când am intrat în mandat am găsit foarte puţine SF realizate deja şi asta ne-a împiedicat să ne apucăm imediat de treabă, să organizăm imediat licitaţiile şi să dăm drumul la lucrări chiar dacă banii existau”, a explicat primarul Craiovei în conferinţa de presă, în care i-a avut alături pe city-managerul municipiului, Gheorghe Nedelescu, precum şi pe toţi directorii de regii şi servicii din subordine.

Regiile craiovene, de la faliment la performanţă

Edilul-şef din Bănie a arătat că şi-a început mandatul plătind datoriile pe care le-a lăsat fosta administraţie, reamintit faptul că a găsit regiile în stare de faliment. Nominalizând câte o regie, Lia Olguţa Vasilescu a enumerat realizările fiecărui director în parte. La Termoficare, s-a scăzut preţul gigacaloriei cu 10% şi ea va fi înglobată – în această lună – în Complexul Energetic Oltenia. Compania de Apă Oltenia a introdus 2 kilometri de conductă pentru alimentarea cu apă în cartierul Brestei, zona Pelendava-Cernele, „în doar două săptămâni”. Societatea de Pieţe şi Târguri a făcut un profit de 40.000 de lei, iar Salubritatea a realizat cea mai ieftină acţiune de deszăpezire din ultimii ani. „S-a cheltuit anul trecut nepermis de mult pentru vehicule aflate în stare de funcţionare. Noi am făcut o deszăpezire în alte condiţii decât pe perioada fostei administraţii. Şi asta nu pentru că nu ar fi nins”. Tot la Salubritate a fost trecută şi finalizarea adăpostului de câini „care este o investiţie mare şi foarte necesară pentru oraşul Craiova”.

Proiectele europene şi primarii lor

Dacă la capitolul investiţiilor realizate cu fonduri europene, primarul Lia Olguţa Vasilescu a enumerat proiectele contractate de fosta administraţie – Centrul multifuncţional, strada „Toamnei”, pasajul subteran, water park-ul, refacerea liniei de tramvai – la cele proprii a trecut două investiţii pentru care se aşteaptă finanţări de la UE. «Amenajarea Parcului „Nicolae Romanescu”, cu fonduri UE. E vorba de 21 milioane de euro pentru care am făcut deja proiect şi refacerea Căii Bucureşti, cu 8 milioane de euro, tot de la UE. Săptămâna aceasta a trecut prin Parlamentul României o lege care ne permite să mergem la 140% la gradul de absorbţie pe fonduri europene, asta înseamnă că vom putea să accesăm bani pentru parc şi pentru Calea Bucureşti». Pe lista primarului se mai află reabilitarea termică a blocurilor care va începe cu un număr de 72 de imobile. „Am fi vrut să intrăm cu toate cele 300, a fost o contestaţie a unei firme, astfel încât va trebui să reluăm toată procedura”.

Olguţa Vasilescu: „Sunt parţial mulţumită”

În ciuda bilanţului voluminos, Olguţa Vasilescu este doar parţial mulţumită de rezultatele sale. „Sunt parţial mulţumită, în sensul că am reuşit să ne mişcăm destul de repede în condiţiile date. Mă aşteptam că în administraţie lucrurile se pot mişca mai repede decât am văzut că se întâmplă. Durează 9 luni ca să faci un giratoriu, asta că 6 luni stai să faci SF, licitaţii, poate mai ai şi o contestaţie. Şi după ce ai terminat 6 luni, asta în caz optimist, urmează 3 luni partea practică în care se amenajează giratoriul. Vă daţi seama că, pentru mine, care nu am lucrat în administraţie toate aceste lucruri au fost prilej de enervare, plus că mi-am dat seama că aş fi putut să fac mai multe dacă aş fi putut beneficia şi de o legislaţie adecvată”, a recunoscut primarul. Întrebată dacă ar mai face aceleaşi promisiuni în campanie, date fiind termenele lungi de execuţie a lucrărilor, primarul a afirmat că le-ar repeta întrucât cele mai multe dintre acestea au fost deja realizate.

Promisiunile din campanie, realizate…

„Am promis stadionul şi deja avem un studiu de fezabilitate, iar anul acesta trebuie să intrăm cu proiectul tehnic. Nu ştiu dacă se va termina până în primăvara lui 2016 cum estimez, s-ar putea să fie 2017. Dar, în orice caz, va fi începută construcţia şi aproape de finalizare, deci e o promisiune pe care aş face-o. Am promis canalizare şi apă potabilă în toate cartierele. Am făcut promisiunea că voi face adăpostul de câini, care e deja finalizat. Am mai făcut promisiunea că mă voi preocupa de spaţiile verzi şi cred că asta se vede deja cu ochiul liber. Am făcut promisiunea că va fi un oraş curat şi e mult mai curat decât înainte. Că voi face deszăpezirea mai bine şi cu mai puţini bani, lucru care s-a întâmplat anul acesta, e de şase ori mai ieftină. Deci, da, aş face aceste promisiuni, însă e foarte adevărat că aş spune că unele dintre ele vor continua încă un an după”, vede lucrurile Olguţa Vasilescu.

… şi depăşite

Primarul crede că a ieşit chiar din cadrul promisiunilor, executând lucrări de care nu şi-a legat cuvântul în cursa pentru primărie. «Nu am făcut promisiune de finalizare a reabilitării termice a blocurilor în perioada campaniei electorale, dar am spus că o voi începe. Deja a început. Mă concentrez foarte mult, lucru care nu mi-l propusesem, pe Parcul „Romanescu”. Nu vrem să distrugem, ci vrem să-l refacem după planurile lui Eduard Redont, să fie chiar o mândrie. Am văzut toate delegaţii străine care au venit şi l-au văzut cât sunt de impresionate de acest parc. Până la urmă cred că e brandul nostru. Nu am promis niciodată că voi face echipa de fotbal Universitatea Craiova, dar anul acesta vom intra cu ea în campionat», a spus primarul Craiovei. La capitolul nemulţumiri, primarul îi trece pe funcţionarii cu care lucrează care nu mişcă în ritmul dorit. „Consum foarte mulţi nervi zilnic pe funcţionărimea din administraţie pentru că nu se mişcă în ritmul pe care aş dori eu să-l impun. Pe de altă parte, nu uit nici salariile mici, nici faptul că sunt foarte puţini pe compartimente unde ar trebui să fie mulţi”.

O restanţă

Principala problemă a mandatului, pe care şi edilul o recunoaşte, rămâne cea a locurilor de muncă. „E o promisiune… nu ştiu dacă aş mai face-o atât de optimistă. Dar, pe altă parte, suntem în discuţii şi negocieri cu coloşi internaţionali pe care vrem să îi mutăm la Craiova. Nu vreau să dezvălui foarte multe amănunte, pentru unul ne batem cu două oraşe importante ale ţării şi trebuie să facem facilităţi pentru ei. Ce ne va ajuta extrem de mult, şi asta ne lipseşte, va fi autostrada Craiova-Piteşti. Dacă o vom avea, atunci nu mai avem nici o scuză ca să nu atragem locurile de muncă pe care le-am promis în campania electorală. O să ne ajute foarte mult podul de la Calafat, o investiţie foarte bună, e păcat că nu s-a făcut de mai mult timp pentru că asta ar fi stimulat transportul pe Dunăre. Pe autorizaţiile pe are le dăm noi sunt între 20 şi 100 de locuri de muncă, cu facilităţile pe care le cer ei. Încă nu s-au văzut foarte clar aceste investiţii, dar eu zic că, de la finalul acestui an, tot ce am autorizat noi o să înceapă să funcţioneze şi atunci automat vor produce locuri de muncă. Oricum e important că faţă de anul trecut suntem peste numărul de locuri existente. Asta probabil aţi aflat-o şi de la Forţele de muncă, dar rămânem în continuare pe locul I la şomaj”.

2 COMENTARII

  1. Vezi zona Catargiu, unde nu este canalizare ca asa ati promis cand va faceati campanie electorala ca o sa fie canalizare, apa curenta si conducta de gaze. Cand ploua este mica ,,VENETIE,, ,iar strada a ramas cum a fost nici macar nu a trecut o lama sa il indrepte ca doar stam in Craiova si platim taxe si impozit ca cei din centu. Lasati cainii ca au venit si au ridicat si la doua zile au fost acasa.La ,,PARCUL TINERETULUI,, parca este crescatorie cred ca sunt 20/30 .

  2. In ceea ce priveste caini cred ca trebuie mult mai mult efort pentru ca,cel putin in Craiovita Noua zona statia de salvare ,este durere in special la adresa copiilor care zi de zi ,dimineata de dimineata trebuie insotiti,altfel chiar nu se poate.Si tot legat de cainii comunitari trebuie luate masuri si cu falsii lor apartori,asa cum s-a procedat cat de cat la Bucuresti si in alte zone ale tarii,ca altfel unii declara ca-i apara altii sufera.O a adoua problema o constituie,inca, aceste chioscuri din zona Piata Big Nou Craiovita,care dupa ce au fost demolate partial si am vazut ce bine ar fi fara ele,ca parca mai iesim din catacombe,totusi au ramas destule in picioare si nu se face in continuare nimic sa se mai inverzeasca zona si sa scapam odata de acest haos.
    Cu toate scuzele de rigoare la dresa celor in varsta semnalez problema aglomeratiei din mijloacele de transport,in special la orele de varf.Daca arata in halul in care arata si, pe deasupra nici nu sunt destule si la frecventa corespunzatoare,cred ca ar trebui limitata aceasta circulatie gratuita a pensionarilor intre anumite ore,cu exceptia orelor de varf,asa cum la Constanta Mazare a si facut-o.Pot sa circule gratuit dupa orele 9.Cred ca trebui luat in vedere si acest amanunt.Ca un utilizator cu abonament consat ca zi de zi la primele ore nu putem urca-cobora, de carucioare si de atatea bagaje si bagaje duse de varsta a treia,mai ales pe traseele de tramvai,linia 9,6 si altele.

Comments are closed.