Dumitru Pârvu, director Sitco Service: „Industria nu poate da randament fără personal calificat”

0
1481
Dumitru Pârvu

La sfârşitul săptămânii trecute, compania Sitco Service a finalizat un curs de formare pentru o meserie foarte căutată în prezent, dar care, din cauza numărului relativ mic de persoane calificate, le dă mai mereu bătăi de cap angajatorilor, în special a celor din industria constructoare de maşini şi utilaje. Profesia de operator pe maşini-unelte cu comandă numerică este pur şi simplu „vânată” de marile companii care doresc să îşi asigure serviciile celor mai buni specialişti în domeniu. Nici pe departe nu se poate spune însă că este o meserie simplă şi, cu atât mai puţin, una care să fie însuşită cu uşurinţă sau rapiditate. În aceste condiţii, Sitco şi-a asumat un rol foarte important, acela de a forma peste o sută de persoane din judeţele Dolj, Olt şi Gorj. Cursul, ca de altfel întregul proiect finanţat cu bani europeni, a fost unul dificil, derulându-se pe parcursul a doi ani. La final însă, nu mai puţin de 129 de persoane s-au bucurat după ce au obţinut certificatele de calificare în această meserie, certificate eliberate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării. Experienţa de peste 30 de ani, pe care mulţi dintre inginerii companiei o deţin în domeniul modernizării şi service-ului maşinilor-unelte cu comanda numerică, a ajutat Sitco să dezvolte, de-a lungul timpului, relaţii de colaborarea cu companii de prim rang la nivel mondial, cum ar fi Ford România, Automobile Dacia Renault, Siemens, MAG Germania sau Popeci Utilaj Greu. În cadrul unui interviu acordat cotidianului „Cuvântul Libertăţii”, directorul Sitco Service, Dumitru Pârvu, a vorbit, printre altele, despre importanţa desfăşurării în continuare a cursurilor de formare, dar şi despre proiectele aflate în derulare şi planurile de viitor ale companiei pe care o conduce.

 

–       Compania dumneavoastră tocmai a încheiat un proiect cu finanţare europeană ce a presupus, pe parcursul a doi ani, calificarea profesională a 129 de persoane într-o meserie destul de dificilă. De ce aţi optat să organizaţi un curs pentru operator pe maşini-unelte cu comandă numerică? Cum v-a venit această idee şi cât de căutată este profesia respectivă  pe piaţa muncii?

–       Ideea acestui curs mi-a venit cu trei-patru ani în urmă, eu lucrând de mai bine de 30 de ani în domeniul maşinilor-unelte cu comandă numerică şi având contact cu toate întreprinderile din zonă. Atunci mi-am dat seama că vechea generaţie de operatori la maşinile-unelte cu comandă numerică a îmbătrânit, oamenii s-au pensionat, alţii au fost disponibilizaţi, odată cu reducerea activităţii de ansamblu în cadrul economiei naţionale şi implicit a celei zonale. În al doilea rând, noile generaţii de maşini-unelte cu comandă numerică, noile comenzi numerice, sunt diferite de vechile comenzi numerice, fiind bazate pe o structură de calculator, drept pentru care se impunea o nouă generaţie de operatori. Pentru a putea derula cu profesionalism acest curs, era evident faptul că firma trebuia să se doteze cu nişte maşini cu comandă numerică, maşini care sunt foarte scumpe. Firma nu-şi permitea investiţia în astfel de utilaje. În acest fel mi-a venit ideea aplicării unui proiect cu bani europeni, principalele achiziţii fiind, evident, nişte utilaje cu comandă numerică. Astfel, am achiziţionat o freză cu comandă numerică cu trei axe, cu magazie de scule şi încă două strunguri cu comandă numerică pentru a putea susţine desfăşurarea cursurilor, în mai multe locaţii şi, mai ales, în mai multe judeţe. De altfel, cursul s-a desfăşurat în toată zona Sud-Vest Oltenia, în judeţele Dolj, Olt şi Gorj – la Craiova, Balş şi Târgu Jiu.

–       Aţi tipărit şi un suport de curs. Cât de dificil a fost să găsiţi lectorii potriviţi pentru a le preda cursanţilor această meserie nu numai din punct de vedere teoretic, cât mai ales practic?

–       Lectorii implicaţi în desfăşurarea acestor cursuri sunt persoane cu experienţă deosebită în domeniu, ingineri care au făcut service la maşinile-unelte cu comandă numerică, care au făcut instruirea operatorilor cu ocazia punerii în funcţiune a maşinilor-unelte cu comandă numerică pe care noi le modernizăm. În plus, am respectat standardul ocupaţional impus de Ministerul Educaţiei Naţionale şi CNFPA, în sensul că am simţit nevoia, suplimentar faţă de standardul ocupaţional, să predăm noţiuni generale despre maşinile-unelte cu comandă numerică. De asemenea, au fost predate noţiuni de desen tehnic şi tehnologia legată de bazele aşchierii. Un alt punct în plus, deşi nu aveam această obligaţie, am redactat şi tipărit un suport de curs ce cuprinde toate modulele predate, impuse prin standardul ocupaţional, completate de noi. Este o carte pe care am tipărit-o, cu caracter de originalitate, are ISBN, ceea ce înseamnă cu nu poate fi copiată de altcineva. Ne mândrim foarte mult cu această realizare.

„Întreprinderi de tradiţie au simţit nevoia şi utilitatea acestor cursuri”

–       Cum a fost primită iniţiativa dumneavoastră de întreprinderile cu care colaboraţi?

–       Conform ghidului, dreptul de a participa la curs îl avea orice angajat din întreprinderile din zonă. Cursul a fost foarte bine primit şi evident că, în primul rând, întreprinderile care sunt din domeniul industriei constructoare de maşini, a prelucrărilor prin aşchiere au percutat imediat şi cererile au fost multiple. Întreprinderi de tradiţie, precum Popeci Utilaj Greu, Întreprinderea de Avioane,  MAT Craiova, SMR Balş, UM Rovinari, Mirfo Trading Târgu Jiu, Grimex Târgu Jiu şi Artego Târgu Jiu au simţit nevoia şi utilitatea acestor cursuri. Acestea au făcut publicitate şi au permis desfăşurarea caravanelor noastre de conştientizare şi popularizare a cursurilor, iar solicitările au fost extraordinare, depăşind mult aşteptările noastre. Am avut solicitări de la peste 200 de persoane  care voiau să participe la curs. Noi, prin cererea de finanţare, ne-am angajat să calificăm 100 de operatori la maşinile-unelte cu comandă numerică, pentru ca, în final, să se înscrie la curs 134 de persoane, 129 de cursanţi primind certificate de calificare eliberate de Ministerul Educaţiei şi de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Important de menţionat este faptul că printre cei care au participat la curs sunt şi câteva femei care au înţeles că această meserie este una a prezentului şi a viitorului şi iată că au absolvit cursul nostru. Este vorba, aşadar, de 16 femei care au obţinut calificarea în meseria de operator la maşinile-unelte cu comandă numerică.

„Avem foarte multe idei de cercetare-inovare”

–       Aveţi în plan organizarea unor cursuri de formare profesională şi pentru alte tipuri de meserii decât cea de operator pe maşini-unelte cu comandă numerică?

–       Ne gândim ca pe viitor să accesăm în continuare fonduri cu finanţare europeană pentru diverse calificări. Industria nu poate da randament fără personal calificat. Evident că pe primul loc se află această meserie care este şi meseria noastră de bază, având în vedere că firma este specializată în modernizarea şi service-ul maşinilor-unelte cu comandă numerică. Acum avem şi experienţă, mai ales că în cadrul acestui prim curs ne-am confruntat cu tot felul de probleme, am înţeles filosofia desfăşurării unui astfel de curs, filosofia accesării banilor europeni şi a modului de derulare a documentelor. Cursul a fost unul dificil, unul de lungă durată, ce s-a întins pe parcursul a doi ani, care ne-a întrebuinţat. Atunci, zic eu că ar fi păcat să nu continuăm să susţinem astfel de cursuri.

–       Ce aşteptări aveţi de la următorul exerciţiu financiar de accesare a fondurilor europene, cel  pentru perioada 2014-2020?

–       Ne-am pregătit pentru această sesiune următoare de accesare a fondurilor europene 2014-2020. În acest sens, ne-am gândit şi avem două persoane proaspăt angajate în firmă care au sarcina specială de a studia permanent posibilităţile diverselor proiecte care se pliază pe specificul firmei noastre. În plus, în momentul de faţă, încercăm să depunem un proiect pe parteneriat cu Universitatea din Craiova. Avem foarte multe idei de cercetare-inovare din experienţa noastră, din service, din practica anterioară. Vrem să găsim soluţii pentru modernizarea diverselor echipamente care sunt pe piaţă. În prezent, lucrăm împreună cu Universitatea din Craiova, Catedra de Mecatronică, Catedra de Mecanică şi Catedra de Calculatoare la un proiect de modernizare a unui utilaj specific prelucrărilor mecanice prin electroeroziune. Are caracter inovativ pentru că îşi propune conceperea unei noi comenzi numerice specifice acestui utilaj şi, de asemenea, modernizarea generatorului de impulsuri de curent.

„Dacă sunt bine pregătiţi şi orientaţi în domeniu, tinerii îşi pot găsi un loc de muncă sigur şi bine plătit”

–       Legat şi de colaborarea cu Universitatea din Craiova, v-aţi gândit la o strategie prin care să-i atrageţi pe tineri către această profesie?

–       Atunci când am avut primele discuţii legate de organizarea cursului de operator la maşinile-unelte cu comandă numerică, domnul Constantin Popeci, cu a cărui întreprindere şi colaborăm, a fost încântat de toată această idee, mai ales că şi dumnealui încercase să atragă spre această meserie elevi din cadrul liceelor de specialitate. Avem în vedere şi aplicarea unor proiecte în care să organizăm stagii de practică pentru studenţii de la Catedra de Automatică şi Mecatronică şi chiar pentru elevii de specialitate. Sunt proiecte care s-ar plia pe specificul nostru şi, părerea mea, acestea ar fi benefice în spiritul orientării atât a elevilor de liceu, cât şi a studenţilor spre această meserie de nişă, o meserie foarte pretenţioasă. Dar tinerii trebuie să ştie că, dacă sunt bine pregătiţi şi orientaţi în domeniu, îşi pot găsi un loc de muncă sigur şi bine plătit.

–       Sitco s-a dezvoltat de la an la an. Care sunt atuurile companiei dumneavoastră în acest domeniu de activitate al modernizării şi service-ului maşinilor-unelte cu comandă numerică?

–       Organizarea şi desfăşurarea acestor cursuri a pornit de la ideea că Sitco are ca principal obiect de activitate modernizarea maşinilor-unelte cu comandă numerică, service-ul acestor maşini. Avem o experienţă deosebită în domeniu, atât eu cât şi foarte mulţi colegi din firmă, lucrând de peste 30 de ani în domeniul maşinilor-unele cu comandă numerică. Avem acum lucrări de modernizare a maşinilor-unelte cu comandă numerică la firme de prestigiu din România precum Popeci Utilaj Greu, Automobile Dacia Renault, Ford România, STARR MU Cugir, UNIO Satu Mare Întreprinderea de Avioane, MAT Craiova, SMR Balş, UM Rovinari, Mirfo Trading Târgu Jiu, Grimex Târgu Jiu şi Artego Târgu Jiu. În momentul de faţă, Sitco are un contract de colaborare cu firma MAG Germania şi a participat la punerea în funcţiune a celor 74 de centre de prelucrare cu comandă numerică ce dotează Uzinele Ford din Craiova, pe care se prelucrează blocul motor şi cutiile de viteză. Este o mândrie pentru noi că firma MAG din Germania ne-a găsit şi ne-a propus această colaborare, noi fiind, de altfel, parteneri Siemens pentru România în acest domeniu.