Agentul Duţă, condamnat definitiv pentru trafic de influenţă

0
382

Agentul Dănuţ Duţă, de la Secţia de Poliţie Rurală nr. 10 Poiana Mare a pierdut şi recursul, astfel că sentinţa Tribunalului Dolj prin care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de cinci ani pentru trafic de influenţă a rămas definitivă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins ca nefondat recursul, pe 29 mai a.c. Bărbatul a fost prins anul trecut primind 200 de euro, bani pe care îi ceruse unui doljean ca să-i obţină o soluţie favorabilă într-un dosar penal. În luna noiembrie a anului trecut, Duţă a cerut pensionarea înainte de termen, părăsind astfel Poliţia doljeană.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, miercuri, 29 mai a.c., ca nefondat, recursul declarat de agentul Dănuţ Duţă, de la Secţia de Poliţie Rurală nr. 10 Poiana Mare, împotriva sentinţei penale din 14 ianuarie 2013 a Curţii de Apel Craiova, menţinându-se decizia Tribunalului Dolj prin care a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă. În aceste condiţii, pedeapsa primită de bărbat pe fond a rămas definitivă.

Reamintim că, potrivit rechizitoriului întocmit la finalizarea cercetărilor de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, anul trecut, pe 8 martie, Daniel S., din comuna Ghidici, a sesizat la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj că, în luna ianuarie 2012, agentul de poliţie Dănuţ Duţă i-a cerut bani pentru a interveni pe lângă un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Calafat ca să-i obţină o soluţie favorabilă într-un dosar penal în care era cercetat pentru lovire şi alte violenţe şi ameninţare. Denunţătorul le-a spus anchetatorilor că auzise prin comuna sa, de la mai multe cunoştinţe, că Duţă poate să-i rezolve problema, contracost, bineînţeles, şi din această cauză l-a abordat şi el. A fost înregistrat un dosar penal la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, s-a obţinut autorizaţie de interceptare a convorbirilor poliţistului, iar denunţătorul l-a contactat stabilind să se întâlnească şi să discute, miercuri, 9 mai 2012. S-au întâlnit prin comuna Ciupercenii Noi şi au stat de vorbă în maşina denunţătorului. Cel din urmă i-a spus că nu ştie ce se mai întâmplă cu dosarul său, în condiţiile în care el se împăcase cu persoanele pe care le agresase. Poliţistul i-a explicat că de dosar s-a ocupat un coleg de-al său care l-a trimis deja la Parchet pentru a se dispune soluţia, susţinând că a discutat deja cu procurorul şi că lucrurile se vor rezolva într-un mod favorabil, cu neînceperea urmăririi penale sau cu o amendă administrativă, însă pentru asta i-a cerut lui Daniel S. 200 de euro. Două zile mai târziu, pe 11 mai, dimineaţa, denunţătorul s-a întâlnit din nou cu poliţistul, pe strada “Tudor Vladimirescu”, din Calafat.

Cei doi au discutat, denunţătorul i-a înmânat poliţistului 200 de euro (bancnotele fiind anterior marcate criminalistic) şi a primit asigurări că se va rezolva totul. Imediat ce s-au despărţit cei doi, echipa operativă l-a reţinut pe poliţist, care a fost adus la Craiova, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Aici, în timpul audierii, bărbatul a recunoscut fapta, a fost reţinut pe 11 mai, însă în ziua următoare Tribunalul Dolj a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă a acestuia. Parchetul a făcut recurs, care s-a judecat pe 14 mai, la Curtea de Apel Craiova. Magistraţii de aici au admis recursul procurorilor şi au dispus arestarea preventivă a poliţistului, care a ajuns după gratii, fiind eliberat după o lună, mai exact pe 13 iunie a.c.

Pe 18 iunie 2012 Tribunalul Dolj l-a găsit vinovat pe Duţă de comiterea infracţiunii de trafic de influenţă şi l-a condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani, în noiembrie 2012 Duţă şi-a cerut pensionarea, părăsind IPJ Dolj, iar pe 14 ianuarie 2013 Curtea de Apel Craiova i-a respins apelul.