Ziua mondială a libertăţii presei

0
497

În fiecare an, la 3 mai, este marcată în întreaga lume Ziua mondială a libertăţii presei pentru a sărbători principiile fundamentale ale libertăţii presei, pentru a evalua starea libertăţii presei în întreaga lume şi pentru a aduce un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa la datorie.

Conferinţa generală a UNESCO a adoptat la 15 octombrie 1991 o rezoluţie privind ”Promovarea libertăţii presei în lume”, care recunoştea că ”o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice”. Adunarea Generală a ONU a proclamat Ziua mondială a libertăţii presei în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul conferinţei menţionate anterior.

ONU a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: ”Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”.