START în Concursul naţional “Şcoală Europeană”, găzduit de Craiova!

1
651

În organizarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, în Craiova se desfășoară, începând de astăzi, Competiţia naţională “Şcoală Europeană”. La festivitatea de deschidere – găzduită de Consiliul Judeţean Dolj – au fost prezenţi reprezentanţi din 28 de judeţe, responsabili de implementarea proiectelor europene la nivelul inspectoratelor şcolare, dar și reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, precum şi ai Ministerului Educaţiei.

Marţi, 3 aprilie, a fost o zi importantă pentru Craiova şi Dolj: la sediul Consiliului Judeţean Dolj a avut loc deschiderea oficială a Competiţiei naţionale “Şcoală Europeană”. Au fost prezenţi reprezentanţi din 28 de judeţe ale României, care, în zilele următoare, vor participa la evaluarea şcolilor din învăţământul preuniversitar ce încearcă să obţină certificatul de “Şcoală Europeană”, document/statut care poate aduce beneficii imense, prin accesarea de fonduri europene. Documentul respectiv, odată obţinut, are valabilitate de trei ani, dar poate fi reînnoit, tot prin trecerea unei faze de evaluare. Fiecare câştigător primeşte un premiu de 5.000 de lei. În prezent, în Dolj, 13 unităţi de învăţământ preuniversitar beneficiază de acest statut, iar în competiţia din aceste zile s-au înscris nouă instituţii: Şcoala Gimnazială “Gheorghe Bibescu”, Liceul “Traian Vuia”, Colegiul Naţional “Elena Cuza”, Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul”, Colegiul Economic “Gheorghe Chiţu”, Colegiul Naţional “Nicolae Titulescu”, Liceul Tehnologic “Ştefan Odobleja”, Liceul de Industrie Alimentară, toate din Craiova, precum şi Liceul Tehnologic de Industrie “Horia Vintilă” din Segarcea.

Sprijin pentru învăţământul preuniversitar

La deschiderea oficială au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor administraţiilor publice locale şi judeţene şi ai Ministerului Educaţiei. “Este o onoare pentru noi să găzduim acest concurs. Mulţumim gazdelor, Consiliul Judeţean Dolj, care ne-au pus la dispoziţie această sală şi care ne-au ajutat tot timpul. De asemenea, mulţumim Prefecturii Dolj, Primăriei Craiova, Universităţii din Craiova, pentru totala implicare în dezvoltarea învăţământului preuniversitar din teritoriu. Fără sprijinul acestot instituţii, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj nu se putea descurca foarte bine. Au fost accesate fonduri importante, prin programele europene, dar nu puteam face acest lucru decât dacă lucram în echipă”, a precizat prof. Ani Drăghici, inspector pentru proiecte educaţionale în cadrul ISJ Dolj. Sprijinul pentru susţinerea învăţământului doljan a venit din partea tuturor. Spicuim din declaraţiile oficialităţilor prezente: “Este o onoare să participăm la acest eveniment. Implicarea cadrelor didactice şi a elevilor este primordială. Din punctul de vedere al Instituţiei Prefectului este toată deschiderea pentru dezvoltarea învăţământului” – Daniela Barbu, prefect al judeţului Dolj; “Craiova este gazda acestui concurs, într-un an în care s-au reluat competiţiile între elevi. Vom fi la înălţimea aşteptărilor şi suntem convinşi că vor fi şi rezultate pe măsură. Numai împreună putem reuşi în ceea ce înseamnă dezvoltarea învăţământului” – prof.dr. Daniel Alexandru Ion, inspector general al învăţământului doljean; “Nu vrem să ratăm niciun proiect european şi cred că am dovedit-o. Suntem alături de învăţământ, iar fără implicarea celor de la ISJ nu puteam să asigurăm un buget decent. De aceea, implementarea acestor proiecte europene este un lucru extraordinar şi le acordăm tot sprijinul”- Cosmin Vasile, preşedintele CJ Dolj; “La Craiova, investiţia în educaţie este foarte mare. Avem proiectele noastre, nu vorbim de “România educată”, un program mort din faşă. Vrem să asigurăm tuturor elevilor şi cadrelor didactice toate condiţiile pentru desfăşurarea unui proces de învăţământ la cele mai mari standarde” – Aurelia Filip,  viceprimar al Craiovei; “Colaborarea dintre Universitatea din Craiova şi ISJ Dolj este foarte bună. Ambele instituţii promovează valorile europene. Trebuie apreciat efortul cadrelor didactice şi al elevilor în dezvoltarea învăţământului. Nu pot decât să-i felicit pe colegii din învăţământul preuniversitar” – conf. univ. Anca Tănase, colaboratoare cu ISJ Dolj, în ceea ce priveşte implementarea proiectelor europene; “Ministerul Educaţiei promovează acest concept de “Şcoală Europeană”. Mă bucur să văd ceea ce este în Dolj şi o ştiu foarte bine pe Ani Drăghici, cunosc implicarea sa şi rezultatele obţinute. Mai mult, mă bucură să văd că autorităţile locale colaborează foarte bine” – Marinica Stoian, director general în Ministerul Educaţiei.

Doi adolescenţi din Craiova, mesagerii Băniei

Nu mai puţin important a fost momentul de final. În cadrul acestuia, doi elevi ai Colegiului Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova au fost invitaţi să prezinte site-ul dedicat Craiovei, “Discover Craiova”,  cu care au câştigat, săptămâna trecută, Premiul I la concursul naţional “Made for Europe”. Cei doi, Daria Iancu şi Mihai Cealîcu, elevi în cls. a XI-a, au făcut parte din echipa de proiect şi ne-au prezentat din experienţa acumulată: “A fost un lucru în echipă, dar nu puteam fără sprijinul cadrelor didactice. Ne-am gândit să prezentăm Craiova, cu toate frumuseţile ei, pentru ca turiştii care doresc să ne viziteze să ştie unde vin. Iubim Craiova”.

1 COMENTARIU

  1. deci sa intelegem ca persoanele din prezidiu semnifica inclinarea certa spre cultura a institutiilor pe care le reprezinta, nu …???

Comments are closed.