Soţia lui Ion Oblemenco a încetat din viaţă

0
3054

La 24 ani de când Ion Oblemenco, legenda Ştiinţei, a încetat din viaţă, la doar 51 de ani, pe banca tehnică a unei echipe din Maroc, soţia „Tunarului”, Marga Oblemenco, i se alătură în veşnicie. Fostă voleibalistă şi profesoară de franceză, doamna Marga Oblemenco a încetat din viaţă la vârsta de 70 de ani, după ce a suferit de o boală incurabilă. Va fi înmormântată lângă soţul său, la cimitirul Ungureni, din Craiova, luni la prânz, iar astăzi corpul urmează a fi depus la biserica „Harşu” din Bănie.

Ion Oblemenco: „Marga este autoarea singurului marcaj strict din viaţa mea de care n-am fugit”

Ion şi Marga Oblemenco au avut un singur copil, o fată, Clara, care este căsătorită cu fostul atacant Adrian Pigulea, şi el deţinător al eventului cu Ştiinţa, în 1991. Marga s-a căsătorit cu Ion Oblemenco în 1969 şi i-a fost alături inclusiv la momentele critice provocate de ulcerul perforat, din cauza căruia „Tunarul” a fost operat de două ori, dar după care a revenit şi mai puternic pe terenul de fotbal.

„Marga m-a înţeles întotdeauna şi m-a ajutat enorm. Este autoarea singurului marcaj strict din viaţa mea de care n-am fugit, ba, dimpotrivă, l-am căutat, el reprezentând un mare noroc al vieţii mele” spunea Oblemenco despre soţia sa în cartea care i-a fost dedicată de scriitorul Marius Popescu, „Oblemenco şi Campioana unei Mari Iubiri” (editura Scrisul Românesc, Craiova, 1975). În acelaşi volum, Marga Oblemenco mărturisea: „Nelu este un om de o mare sensibilitate şi delicateţe. Pentru o soţie de fotbalist, fotbalul este ca un război în care îi este angajat bărbatul. Am înţeles acest lucru de la început şi am încercat cât mi-au stat puterile să-mi îngrijesc cum trebuie oşteanul”.

Cel mai iubit fotbalist al Universităţii Craiova, Ion „Nelu” Oblemenco”, supranumit „Tunarul”, a fost de 4 ori golgheter al campionatului, dar niciodată convocat la echipa naţională, una dintre marile nedreptăţi din fotbalul românesc. A fost căpitan al echipei care a adus primul titlu în Bănie, în 1974, iar cu un an înainte dobândise renumele „Campioana Unei Mari Iubiri”, după ce pierduse campionatul în faţa lui Dinamo, într-un mod care a stârnit multe controverse la acea vreme, dar şi a născut şi acest supranume unic. Stadionul din Craiova poartă numele Ion Oblemenco, iar pe esplanada sa se află celebra statuie a „Tunarului”, turnată şi ea acum peste 4 decenii şi intrată, datorită celebrităţii şi veneraţiei de care a avut parte, în colimatorul conducătorilor vremii.