Proiecte europene, la Liceul Tehnologic “Horia Vintilă” Segarcea

0
825

Liceul Tehnologic “Horia Vintilă” Segarcea și-a propus ca, prin  proiectele europene  pe care le implementează, să contribuie  la creşterea calităţii, a caracterului inovator şi a dimensiunii europene în învăţământul preuniversitar românesc, creând  un spaţiu european de cooperare în domeniul educaţiei şi formării profesionale. Calitatea educației se realizează în instituția noastră printr-o transformare inovatoare, se caută în permanență o diversificare a funcțiilor școlii, în scopul dezvoltării acesteia în calitate de centru de resurse pentru elevi și părinți și membrii comunității. Astfel, instituţia de învăţământ din Segarcea are în derulare două proiecte de acest gen.

Scopul primului proiect  – “Practica profesională europeană pentru o carieră de succes”, nr.: 2020-1-RO01-KA102-079053 – constă în creşterea gradului de pregătire a elevilor de la învățământul liceal, zi, profilul tehnic, filiera tehnologică, specializarea tehnician mecanic pentru întreținere și reparații, prin oportunitatea unei formări profesionale la standarde europene, în vederea unor șanse sporite în carieră și o mai buna angajabilitate. Obiectivele acestuia sunt: dezvoltarea competențelor profesionale de specialitate pentru 21 de elevi, de la învățământul liceal, zi, profilul tehnic, filiera tehnologică, specializarea tehnician mecanic pentru întreținere și reparații, prin experiență de muncă în altă țară, pentru creșterea rezultatelor școlare și adaptabilității lor la un mediu european, socio-economic dinamic; dezvoltarea abilităților practice, prin folosirea unor tehnologii de ultimă generaţie din domeniul lor de activitate, pentru integrare cu ușurință pe piața muncii europene; dezvoltarea competențelor cheie, în scopul sporirii încrederii în reușita profesională; dezvoltarea unui parteneriat durabil, în scopul creşterii atractivităţii şi calităţii EFP şi realizării unui spaţiu european comun de cooperare îndomeniul EFP. Perioada mobilității va fi cuprinsă între 01.05.2022-21.05.2022, iar mobilitatea se va desfașura la Paphos, în Cipru.

Al doilea proiect

Liceul Tehnologic “Horia Vintilă” Segarcea deține din anul 2021 acreditare în domeniul EFP, care îi oferă oportunitatea de a depune candidaturi în maniera simplificată, până în 2027. Primul  proiect cu numărul de referință 2021-1-RO01-KA121-VET-000004959 are ca obiective: creşterea competenţelor generale și specifice ale elevilor, în domeniul de pregătire, pentru îmbunătățirea nivelului de calificare și compatibilizarea cu cel european, respectându-se principiile incluziunii și diversității; perfectionarea profesională și personală a cadrelor didactice pentru realizarea transferului de bune practici în sistemul TVET, pentru creșterea calității demersului didactic, cu efecte directe în RI ale elevilor la examene; consolidarea administrării şi managementului relaţiilor internaţionale, în scopul pledării pentru calitate în EFP, recunoaşterea RI ale stagiarilor VET şi competitivitatea acestora pe piaţa europeană a muncii. Perioada mobilității va fi cuprinsă între 01.05.2022-14.05.2022, iar mobilitatea se va desfașura la Paphos, în Cipru, în prezent desfașurându-se activițăți de pregătire pedagogică, lingvistică, interculturală și referitoare la riscuri, în cadrul ambelor proiecte. “În cadrul acreditării, proiectele vor fi adresate următoarelor tipuri de GT: în anii II, V de proiect, patru cadre didactice de discipline tehnice cu competențe profesionale și personale limitate, rasfrânte în calitatea precară a actului de predare-învățare-evaluare și numărul crescut al elevilor care nu reușesc să dețină un certificat de calificare profesională; anii I, III, V de proiect, 63 de elevi de la învățământ liceal, zi, filiera tehnologică, profil tehnic, specializările tehnician mecanic pentruîntreținere și reparații și tehnician mecatronist, nivel 4, clasa X , 16-18 ani; anii II si IV, 42 de elevi de la învățământ profesional, 16-17 ani, clasa a X-a, domeniul mecanic, calificarea mecanic agricol, nivel 3. Prin implicarea elevilor școlii în viitoarele proiecte Erasmus+, aceștia vor avea oportunitatea de a înțelege educația ca un bun public, un bun global comun, un drept fundamental al omului și o bază pentru garantarea realizării tuturor celorlalte drepturi”, a precizat prof. Claudiu Gavrilă, director al Liceului Tehnologic “Horia Vintilă” Segarcea.