UEFA nu recomandă federaţiilor închiderea sezonului

0
449

UEFA a recomandat federaţiilor să nu declare încheiate competiţiile interne din cauza pandemiei de coronavirus, aşa cum se doreşte în Belgia. UEFA speră ca meciurile să se poată disputa în iulie şi august, în acest sens prelungind oficial termenul în care campionatele pot fi încheiate şi stabilite echipele participante în cupele europene.

În documentul trimis asociațiilor naționale, se spune că “permite tuturor competițiilor naționale și continentale să încheie sezonul potrivit formatului lor, pe teren, și cu recompensarea sportivă a cluburilor pe baza rezultatelor obținute, până la epuizarea tuturor posibilităților în acest sens și câtă vreme există soluții regulamentare, operaționale și de planificare”.

În această proiecție, “stoparea definitivă a competițiilor ar trebui să fie chiar ultima variantă la care se poate recurge, doar după eventuala confirmare că nicio alternativă de calendar nu ar permite finalizarea sezonului”.

Cu privire la țările ce au decis sau decid abandonarea competițiilor naționale în curs de desfășurare, mesajul este clar: “orice astfel de decizii, la aces moment, sunt premature și nejustificate” iar “finalizarea prematură va aduce îndoieli cu privire la îndeplinirea condițiilor legate de participarea țării respective în cupele europene, câtă vreme aceasta este determinată de rezultatul sportiv obținut la încheierea unui sezon complet de competiție internă”.

În completare, UEFA întărește poziția specificând că își rezervă dreptul de a evalua dreptul cluburilor de participare în competițiile europene în acord cu regulamentele în materie.