Pandemia de coronavirus supune sistemele de sănătate din întreaga UE unei presiuni tot mai mari și fără precedent. Pentru a sprijini și a încuraja cooperarea transfrontalieră în domeniul asistenței medicale între autoritățile naționale, regionale și locale, Comisia a emis astăzi orientări practici pentru statele membre. Cooperarea transfrontalieră poate contribui la reducerea presiunii asupra spitalelor suprasolicitate, prin transferul de pacienți care suferă de coronavirus la tratament în statele membre în care sunt disponibile locuri în spitale. Comisia va sprijini, de asemenea, statele membre sau organizațiile neguvernamentale să trimită echipe calificate de personal medical pentru a oferi asistență la nivel transfrontalier.
Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a declarat: „Unitatea și solidaritatea la nivelul UE sunt vitale în lupta împotriva coronavirusului. Cooperarea transfrontalieră poate face diferența în ceea ce privește salvarea de vieți, reducând presiunea asupra structurilor de asistență medicală suprasolicitate din statele membre. Confruntați cu cea mai mare criză a ultimelor generații, nu vom lăsa niciun element nevalorificat în răspunsul nostru colectiv.”
Comisara Stella Kyriakides, responsabilă cu sănătatea și siguranța alimentară, a declarat: „ Putem depăși criza coronavirusului doar împreună. Cooperarea dintre statele membre este esențială și salvează vieți. Solidaritatea UE a fost tangibilă în ultimele săptămâni: sunt state membre care tratează pacienți din țările învecinate chiar dacă sunt ele însele suprasolicitate. Acesta înseamnă UE cu tot ceea ce are ea mai bun, iar prin orientările noastre de astăzi dorim să încurajăm tratarea transfrontalieră a mai multor pacienți și desfășurarea de mai mult personal medical din țările UE cu o capacitate suplimentară în locurile unde este cea mai mare nevoie de acesta. Solidaritatea salvează vieți.”