Ion Cupă, vicepreşedintele ALDE: „Domnul Iohannis riscă să compromită instituţia Referendumului”

0
258

Mandatul actualului șef al statului este unul total dominat de incoerență, lipsă de viziune și rea credință. Liderul unui stat ar trebui să aducă echilibru și clarviziune în spațiul public, nu confuzie și angoase în rândul cetățenilor.

Domnul Iohannis, în încercarea disperată de a găsi resurse de încredere pentru un nou mandat, pare dispus să  compromită instituții democratice – așa cum este și instituția referendumului- aruncând în aer mecanismele constituționale.

Dincolo de retorica total nepotrivită pentru un șef de stat din lumea democratică, domnul Iohannis încearcă să manipuleze opinia publică anunțând un referendum total inutil. Ceea ce vrea dansul să pună ca temă a referendumului este bine reglementat în Constituție și legi.

Mai mult decât atât, referitor la ordonanțele de urgență ( asupra cărora vrea să extindă tema referendumului) îi precizăm domnului ”președinte” că ar trebui să consulte două decizii ale CCR, una din 1999 și una din 2011, care îi interzic șefului statului să consulte populația pe teme care țin de modificarea Constituției.

Există o reglementare în Constituția României cu privire la regimul ordonanțelor de urgență ori a consulta populația referitor la acest regim înseamnă a încalcă Constituția.(referendumul fiind strict consultativ).

Dacă era atât de preocupat de reforma Constituției și  a fundamentelor constituționale care reglementează funcționarea statului român, dl. Iohannis ar fi putut în acești cinci ani să genereze o dezbatere autentică asupra Constituției. Lucru care nu s-a întâmplat, domnia sa având alte preocupări, multe, mai degrabă, private.

Solicităm domnului Iohannis să reîmbrace haina constitutională măcar în preajma acestor alegeri europene atât de importante și să facă acele demersuri care să nu impieteze asupra bunei desfășurări a acestora.

BIROUL DE PRESĂ ALDE DOLJ