Vremea capricioasă întârzie însămânţările de primăvară

0
344

A venit primăvara, a ieşit soarele, natura a revenit la viaţă, totul merge bine sau, cel puţin, aşa se spune. Rămân, însă problemele de zi cu zi, cele care dau bătăi de cap, oricât am încerca să scăpăm de ele. Printre ele, cele care ţin de agricultură. Este perioada lucrărilor de primăvară, aceea în care începe munca la câmp, pe tarlale. Deocamdată, din cauza intemperiilor, n-au început însămânţările, dar terenurile sunt pregătite. Am luat legătura cu mai mulţi primari din Dolj, care au spus că, în cel mai scurt timp, vor purcede la treabă. Suprafeţele pregătite sunt aproximativ aceleaşi cu anul trecut, lucru recunoscut şi de către conducerea Direcţiei Agricole Dolj, care, la rândul ei, atrage atenţia asupra pericolelor reprezentate de rozătoarele de câmp.

La Dăbuleni, condiţiile climaterice nu au fost propice pentru începerea însămânţărilor de primăvară, dar, dacă vor fi îndeplinite toate condiţiile, imediat după Sărbătorile Pascale, se va intra pe teren şi se va trece la treabă. „A fost frig, astfel că nu s-au putut înfiinţa decât culturile de cartofi, pe cca 30 ha. Dacă vremea va permite, imediat după Paşte se va trece la însămânţări la porumb, floarea soarelui şi pepeni. Se estimează că vor fi cultivate 1.500 ha cu porumb, 70-100 ha cu floarea-soarelui, 1.000 ha cu lubeniţe. L anivelul comunei, suntem pregătiţi”, a spus primarul din Dăbuleni, Nicolae Drăgoi.

Cartoful e la „putere”

Constantin Ghencioiu

Aceleeaşi probleme, care ţin de climă, şi la Mîrşani, tot cartoful fiind la „conducere”. „La culturile din toamna trecută, s-au treminat fertilizările, pentru aproximativ 1.000 ha de grâu şi secară. În ceea ce priveşte culturile din această primăvară, 400 de ha, cultivate cu cartofi timpurii, sunt deja pregătite. În această lună va începe şi însămânţarea cu porumb a cca 600 ha, întârzierea fiind cauzată de ploile căzute în ultima perioadă. De asemenea, s-a produs răsadul pentru 400 ha de legume, iar 10 ha sunt destinate culturii de tutun” – Constantin Ghencioiu – primarul comunei Mîrşani.

Lucrările încep în jur de 15 aprilie

În comuna Leu, lucrurile nu stau cu totul diferit. „Din cauza precipitaţiilor, fiindcă ştiţi cu ce ne-am confruntat în zonă, am fost nevoiţi să amânăm însămânţările de primăvară. Dacă vremea ţine cu noi, în jurul datei de 15 aprilie ne vom apuca de treabă. Sunt pregătite 2.300  ha pentru porumb, 2.400 ha pentru floarea-soarelui. Sunt aproximativ aceleeaşi suprafeţe ca în 2014. Culturile de grâu şi secară, în jur de 3.000 ha, sunt în regulă” – Iulian Cristescu, primarul comunei Leu.

Ofertă generoasă la Brădeşti

La Brădeşti, oferta este ceva mai generoasă, ţinând cont şi de specificul zonei. „La culturile de toamnă, avem înregistrate aproape 2.000 ha însămânţate cu grâu, 50 ha cu orz şi cca 30 cu orzoaică, toate beneficiind de tratamentele specifice. Pentru primăvara aceasta, sunt, la nivelul comunei, 25 ha plantate cu ceapă, 5 ha cu usturoi, 40 ha cu arpagic şi estimăm 700 ha de porumb, 30 ha cu floarea-soarelui, precum şi 90 ha de legume de vară. În ceea ce priveşte porumbul şi floarea-soarelui, aşteptăm să se îndrepte vremea, pentru a intra în câmp” – Ion Răcăreanu, primarul comunei Brădeşti.

„Aşteptăm să se îndrepte vremea”

Ion Dinu

La Maglavit, lucrurile nu stau altfel. „Vă pot spune că, în ceea ce priveşte păioasele, au fost asigurate toate tratamentele şi sperăm în recolte bogate. La culturile din această primăvară, aşteptăm, ca toată lumea, să se îndrepte vremea. Când condiţiile vor deveni prielnice, se va trece la însămânţarea a cca 450 ha cu porumb şi a aproximativ 1.700 ha cu floarea-soarelui. Nu am avut, până acum, deteriorări ale culturilor de grâu, din cauza şoarecilor de câmp şi sperăm nici să nu avem ” –  Ion Dinu, primarul din Maglavit.

Şoarecii de câmp atentează la culturi

Cristina Emanuela Vladu

Problemele agriculturii doljene sunt cunoscute, iar directorul Direcţiei Agricole Dolj, Cristina Emanuela Vladu, le-a punctat: „La nivelul judeţului, s-au propus spre înfiinţare suprafeţe mai mari, mai ales la porumb – 11.000 ha, şi pepeni verzi – 950 ha.  De asemenea, suprafaţa destinată rapiţei este aproape de două ori mai mare decât în anii trecuţi. Campania de toamnă din 2014 a fost limitată de mai mulţi factori, de la eliberarea cu întârziere a suprafaţelor şi până la precipitaţiile abundente căzute. La culturile din primăvara lui 2015, variaţiile nu sunt foarte mari, la nivelul judeţului, dar ploile au întârziat începerea însămânţărilor. Fenomenele meteorologice şi nerespectarea tratamentelor chimice au condus la înm,ulţirea rozătoarelor, în special a şoarecilor de câmp. Din datele centralizate de noi, sunt aproape 30.000 ha de grâu şi secară afectate, din care 3.700 sunt puternic deteriorate. De asemenea, rapiţa este lovită grav pe 2.900 ha, mediu pe 2.300 ha şi slab pe 4.000 ha. Ministerul Agriculturii a emis o autorizaţie de folosire, pe 120 de zile, a unui produs de combatere a rozătoarelor, dar care a expirat la începutul lunii februarie”.