Guvernul a adoptat în şedinţa de ieri Ordonanța de Urgență prin care se restituie transportatorilor suma de 4 eurocenți din acciza suplimentară (n.r. – introdusă la 1 aprilie) de 7 eurocenți pe litrul de combustibil, a informat Biroul de presă al Executivului. Actul normativ prevede „o reducere de accize de 40 euro/1.000 litri față de nivelul standard prevăzut de lege, pentru motorina utilizată drept carburant pentru transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri și cu o greutate brută maximă autorizată de cel puțin 7,5 tone, precum și pentru transportul de persoane, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public local de persoane, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3”. Măsura vizează și autovehiculele Poștei Române. Condițiile, procedura și termenele de restituire a celor 4 eurocenți pe litrul de carburant urmează să fie stabilite prin hotărâre a Guvernului.
La începutul şedinţei de Guvern de ieri, premierul Victor Ponta a solicitat ca Ministerul Finanţelor, împreună cu ANAF, să elaboreze o procedură transparentă în privinţa restituirii celor 4 eurocenţi. „Astăzi adoptăm ordonanţa prin care 4 cenţi se rambursează transportatorilor care achiziţionează motorină cu factură, legal. O să vă rog să aveţi grijă, împreună cu ANAF-ul, să faceţi o procedură transparentă şi clară, prin care să fim siguri că ceea ce adoptăm astăzi se şi aplică şi putem să sprijinim în acest fel transportatorii români să rămână competitivi”, a declarat Ponta în faţa presei. Apoi a reamintit că şi Ministerul Agriculturii a luat măsuri astfel încât pentru motorina care se consumă în agricultură efectul accizei suplimentare să fie „zero”. Şeful misiunii de evaluare a acordului FMI cu România, Andrea Schaechter, a declarat, marţi, că orice exceptare acordată de la plata accizei suplimentare la carburanţi introdusă de la 1 aprilie trebuie compensată prin măsuri „cu impact puternic”, astfel încât să nu pună în pericol ţinta de deficit bugetar asumată de Guvern. Restituirea către transporatori a unei sume din acciza suplimentară introdusă la carburant începând cu 1 aprilie va genera la bugetul de stat un minus de venituri colectate din accize de 353 milioane lei pentru acest an, conform estimărilor guvernamentale. Prin bugetul pe acest an, în care a fost inclusă şi prognoza de încasări din acciza pe carburant, Guvernul estima că va atrage din accize un total de 22,8 miliarde lei, cu 15% mai mult decât anul trecut.
Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, ieri, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, o scrisoare în care solicită respingerea prevederilor referitoare la acciza de 7 eurocenţi din proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 111/2013. Preşedintele a declarat, la aeroport, înainte de plecarea la summitul UE-Africa, că va transmite câte o scrisoare fiecărui deputat în acest sens. Traian Băsescu arată în scrisoare că „această taxă este abuzivă şi profund nocivă pentru o mare parte a mediului economic şi populaţie”, iar „odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei privind compensarea parţială în cazul transportatorilor rutieri, această taxă devine şi discriminatorie”.