„Eu sunt Shakespeare” – un spectacol-provocare pentru Teatrul „Colibri”

0
805


Cea mai recentă producție a Teatrului pentru Colii și Tineret „Colibri” este „Eu sunt Shakespeare”, pe un text de Alina Nelega, în regia lui Gavril Cadariu, cu scenografia semnată Oana Micu și Tiberiu Toitan, a cărui premieră va avea loc sâmbătă, 5 aprilie, ora 18.00. „A mai rămas puțin timp până la întâlnirea cu publicul, iar de muncă este foarte mult, așa că din nou recidivăm într-o incredibilă mobilizare! Actorii repetă câteva ore dimineața și alte câteva după-amiaza, zilnic, și nu pleacă acasă între repetiții. Nu există zi liberă, nu există week-end…”, spune managerul instituției, Adriana Teodorescu. Atelierele de creație, ca și celelalte compartimente din teatru lucrează și ele în ritm alert. „Provocare” este cuvântul pe care îl asociază întreaga echipă cu noul spectacol, unul cum demult n-a mai fost pus în scenă la „Colibri”. „Publicul o să vadă nu numai animație, ci și actorie bună, cu situații stranii sau pline de umor, o să vadă momente colorate, momente de magie, de fantastic”, dezvăluie Adriana Teodorescu. Toate într-un impunător decor, executat într-un timp-record la Făgăraș, în județul Brașov. Încă mai găsiți bilete pentru premiera de sâmbătă, la Agenția teatrului, din Calea București nr. 56, la prețul de 10 lei.

Avanpremieră la Festivalul Internațional „Shakespeare”

Ideea pentru „Eu sunt Shakespeare” a apărut anul trecut, din dorința reprezentanților Teatrului „Colibri” de a monta și spectacole pentru tineret, și s-a concretizat odată cu acceptul punerii în scenă primit de la autorul textului, Alina Nelega, și regizorul Gavril Cadariu. Scriitor, dramaturg, regizor, traducător, Alina Nelega este, totodată, conferențiar universitar doctor la Universitatea de Arte Târgu Mureș, director artistic la Teatrul Național Tg. Mureș și consilier artistic la Teatrul pentru Copii și Tineret „Ariel”. Personalitate complexă, cu un CV impresionant, este și regizorul Gavril Cadariu, din 1998 directorul Teatrului „Ariel” din Tg. Mureș.

De asemenea, s-a dorit ca spectacolul „Eu sunt Shakespeare” să se circumscrie programului Festivalului Internațional „Shakespeare” pe care Craiova îl găzduiește de ani buni. Ajuns la cea de-a IX-a ediție, evenimentul urmează să se desfășoare în perioada 23 aprilie – 4 mai.

Managerul Adriana Teodorescu: „Este un proiect foarte ambițios”

«Este un proiect foarte ambițios, pe un text scris de Alina Nelega, unul dintre cei mai importanți dramaturgi contemporani pe care îi are România la ora actuală. Din fericire, a primit provocarea noastră și a luat-o și ea, la rândul ei, ca pe provocare. M-am bucurat când, la sfârșitul anului trecut, a acceptat să lucreze la acest proiect și regizorul Gavril Cadariu. Dar nu se putea face un spectacol cu animație și cu păpuși fără o scenografie cu totul deosebită față de cea pentru teatrul mare, așa că s-au alăturat Oana Micu – responsabilă cu tot ceea ce înseamnă păpuși și costume, și Tiberiu Toitan – care a gândit și a supravegheat realizarea decorului. Sunt doi artiști foarte tineri, dar care au făcut lucruri minunate pentru acest spectacol. În ciuda tinereții, au o mare experiență, iar CV-urile lor o demonstrează. Cu siguranță nu ați avut de foarte multe ori prilejul să vedeți o astfel de scenografie într-un teatru și mai ales în unul pentru copii și tineret. La noi cu atât mai puțin…», a precizat teatrologul Adriana Teodorescu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”.

Scenografi cu un portofoliu impresionant

Absolventă a Facultății de Arte Decorative și Design din cadrul Universității Naționale de Arte București – Secția Scenografie, clasa profesorilor Ștefan Antonescu (film) și Ion Olaru (teatru), Oana Micu are un portofoliu bogat în scenografii, costume și decoruri pentru producții cinematografice, de televiziune și pentru teatru. În 2011 a fost distinsă cu Marele Premiu la Concursul Național de Scenografie „George Lowendal”. Absolvent al aceleiași Facultăți de Arte Decorative și Design a Universității Naționale de Arte București – Secția Scenografie, clasa profesorilor Vittorio Holtier (teatru) și Cristi Niculescu (film), este și Tiberiu Toitan. Între altele, a semnat, ca asistent scenografie, pentru producții cinematografice precum „Nunta mută”, în regia lui Horațiu Mălăele, „Europolis”, regizat de Corneliu Gheorghiță, și „Undeva la Palilula”, în regia lui Silviu Purcărete.

Regizorul Gavril Cadariu a găsit la Craiova „o echipă de actori formidabili”

O provocare este spectacolul „Eu sunt Shakespeare” și pentru regizorul Gavril Cadariu, care s-a declarat plăcut impresionat de trupa de artiști craioveană. «Ce m-a determinat să accept proiectul a fost această echipă minunată a Teatrului „Colibri”, pe care eu cu acest prilej o cunosc pe de-a-ntregul, și mâna fermă și ambițioasă a Adrianei Teodorescu, care realmente vrea să promoveze teatrul de care avem cu toții nevoie», a spus acesta. «Fiecare persoană care citește titlul spectacolului pe care urmează să-l vadă, sper, spune: „Eu sunt Shakespeare”. Adică Shakespeare este fiecare dintre noi și acest spirit ne-a provocat mai mult într-un tip de demers care compune mijloacele de expresie specifice teatrului de animație cu cele ale teatrului de proză, într-o echipă de actori formidabili, cu potențial, cu foarte multe calități și care m-au întâmpinat cu mare drag și responsabilitate profesională. Realmente e o trupă cu care ar dori să lucreze orice regizor important de-ici și din altă parte, cu diversitate, cu calități multiple și cu disponibilitate de joc fantastică», a adăugat Gavril Cadariu.

***

„Eu sunt Shakespeare” îi va aduce în scenă – la premiera de sâmbătă seara și la viitoarele reprezentații –, mânuind grațioase păpuși și purtând minunate costume de epocă, într-un decor grandios, pe actorii Alla Cebotari (May, hangița), Cosmin Dolea (Will, drumețul), Oana Stancu (Robin, băiat în casă), Mugur Prisăcaru (Fundulea, meșter țesător), Daniel Mirea (Henry, mire), Emanuel Popescu (John, mire), Ionica Dobrescu (Henena, mireasă / Bob de Muștar), Rodica Prisăcaru (Elisabeta, regina Angliei / Fir de Păianjen), Adriana Ioncu (Măzăriche) și Alis Ianoș (Hermione, mireasă / Fluturaș).

Gavril Cadariu, regizor:

«Textul pentru spectacol a plecat de la Shakespeare dramaturg, poet, actor și de la felul în care el s-a inspirat din multe surse, dar în același timp din realitatea imediată a perioadei în care a trăit. Acesta a fost punctul de plecare în scrierea textului, în care apar câteva elemente în principal din „Visul unei nopți de vară”, ca și din sonete. Shakespeare cu toată genialitatea lui este un personaj care poate fi recunoscut doar pe scenă, în afara sa este un om ca noi toți, sensibil la realitatea din jur. El comunică prin intermediul scenei opiniile sale, felul în care vede această realitate».

Gavril Cadariu este directorul Teatrului pentru Copii și Tineret „Ariel” din Târgu Mureș din 1998, conferențiar universitar doctor la Universitatea de Arte din același oraș. În perioada 2007-2009 a ocupat funcția de director executiv în cadrul Fundației „Dramafest”, iar între 1992-2000 a fost director artistic la Teatrul RAA Londra. Autorul lucrării „Animația în spectacolul de teatru: De la avangardă la alternativă” (Ed. „Eikon”, Cluj-Napoca, 2013), regizorul Gavril Cadariu a pus în scenă zeci de spectacole, începând din anul 1993. Numeroaselor sale participări la festivaluri naționale și internaționale li se adaugă premii pentru cel mai bun regizor (spectacolele „Respirații” – Festivalul Internațional al Mării Negre, Rusia; „Hess” – Festivalul Internațional Atelier, Baia Mare) și pentru cel mai bun spectacol (reprezentațiilor „Respirații”, „Ex-aequo” – Festivalul UA Tg. Mureș, „Istoria comică a magului Faust” – Festivalul Alegoria, Bistrița).