Prelegere şi expoziţie dedicate poetei poloneze Kazimiera Iłłakowiczówna

0
194
Kazimiera Iłłakowiczówna

Sub egida Ambasadei Republicii Polone la Bucureşti, în colaborare cu Universitatea din Craiova şi cu Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, mâine, 4 aprilie, de la ora 15.30, în Sala Albastră a Universităţii va avea loc prelegerea cu tema „În ritmul epocii. Viaţa Kazimierei Iłłakowiczówna”, susţinută de dr. Radoslawa Janowska-Lascar. Tot mâine, de la ora 16.30, în foaierul teatrului se va deschide o expoziţie care cuprinde lucrări ale reputatei poete. La eveniment va participa şi Excelenţa Sa Marek Szczygieł, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Polone la Bucureşti.

Kazimiera Iłłakowiczówna (n. 1888, Vilnius; d. 1983, Poznań) este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi polonezi. A fost o traducătoare prolifică de opere literare, a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe şi a fost secretara personală a Mareşalului Józef Piłsudski (1926-1935). Kazimiera Iłłakowiczówna şi-a consacrat mulţi ani cunoaşterii sufletului românilor şi promovării culturii româneşti în Polonia. Trei sunt momentele majore care o leagă de România: 1937 – la invitaţia organizaţiilor de femei din România, a fost în mai multe oraşe pentru a susţine prelegeri despre Polonia şi Mareşalul Piłsudski, 1939-1947 – urmare a evenimentelor din timpul celui al doilea război mondial, Transilvania a devenit a doua sa casă, 1965 – a făcut o călătorie sentimentală în România.

Expoziţia „În ritmul epocii. Viaţa Kazimierei Iłłakowiczówna” este organizată de Ambasada Republicii Polone la Bucureşti şi a fost deja prezentată în câteva oraşe din România.