Coplata a intrat în vigoare: 10 lei la Spitalul Judeţean din Craiova

1
406

Pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova trebuie să achite o coplată la externare în valoare de 10 lei. Taxa se aplică persoanelor care au fost internate începând cu data de 1 aprilie a.c., de plata acestei sume fiind scutiţi bolnavii care ajung în Urgenţă şi mai multe categorii de populaţie.

În urma şedinţei Consiliului de Administraţie al unităţii sanitare s-a luat decizia ca la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova valoarea coplăţii să fie de 10 lei, adică nivelul maxim stabilit de lege. Această decizie este motivată prin faptul că unitatea sanitară este cea mai mare din Oltenia, aici fiind aduse şi cazurile grave ce nu pot fi tratate în spitalele din Gorj, Mehedinţi, Olt sau Vâlcea. Anterior, oficialii din Ministerul Sănătăţii stabiliseră ca această taxă să aibă o valoare cuprinsă între 5 şi 10 lei, lăsând la latitudinea consiliilor de administraţie ale spitalelor să fixeze exact suma pe care o vor să o aplice la externarea pacienţilor.

„Coplata la Spitalul Judeţean este de 10 lei, adică suma maximă admisă legal. Decizia a fost luată în urma unei şedinţe a Consiliului de Administraţie ţinând cont de faptul că în spital sunt tratate cazuri cu un grad ridicat de complexitate. Vorbim de o unitate sanitară regională în care sunt rezolvate cazuri din aproape toate specialităţile medicale”, a declarat dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

O povară în plus pentru pacienţi

La Spitalul Judeţean din Craiova se internează lunar câteva mii de pacienţi, însă ţinând cont de faptul că vor exista şi categorii scutite, este de aşteptat ca doar o mică parte să achite coplata. În aceste condiţii, rămâne de văzut în ce măsură  spitalul va reuşi să colecteze sume semnificative prin intermediul acestei noi taxe impuse pacientului. Recent, reprezentanţii sindicatului Unimedical, cu peste 2.000 de membri salariaţi din cadrul unităţii sanitare, au anunţat că nu sunt de acord cu introducerea coplăţii. În opinia acestora, coplata nu reprezintă decât o povară în plus pentru bolnavi, beneficiile aduse sistemului sanitar fiind insignifiante.

Coplata, plătită o singură dată la momentul externării din spital

Pacienţii sunt nevoiţi să plătească o singură dată la externare, indiferent de perioada spitalizării. Coplata pentru serviciile medicale a intrat în vigoare, odată cu aplicarea contractului-cadru privind sistemul de asigurări sociale de sănătate. Desigur, există şi categorii de populaţie care sunt scutite de această taxă. Este vorba de bolnavii cronic incluşi în programele naţionale şi care au nevoie de mai multe internări pe an, copiii cu vârsta de până la 18 ani, gravidele, lehuzele, pensionarii cu pensii sub 740 de lei şi persoanele cu handicap. De asemenea, nu achită coplata cazurile considerate de urgenţă, urmând ca în această situaţie să fie făcute o serie de protocoale noi pentru „internarea de urgenţă”.

Coplata este încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Urgenţele sunt scutite de plata acestei taxe

Serviciile medicale spitaliceşti, acordate în regim de spitalizare continuă, pentru care se încasează coplata sunt cele prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază şi în pachetul de servicii ce se acordă persoanelor care se asigură facultativ. Excepţie fac serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum şi serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (ani) şi pentru serviciile acordate pacienţilor pentru care criteriul de internare este urgenţa.

Categoriile de asiguraţi scutite de coplată trebuie să facă dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente care să ateste că se încadrează în respectiva categorie, precum şi cu documente şi, dupa caz, declaraţie pe propria răspundere că îndeplinesc şi condiţiile privind realizarea sau nu a unor venituri.

1 COMENTARIU

  1. Sunteti neinformati. Nu platesc nici angajatii care declara pe propria raspundere ca au venituri sub 740 lei si pensionarii care au pensia sub 740 lei si au si alte venituri si declara ca nu mai au alte venituri, pt ca sistemul nu este bine pus la punct

Comments are closed.