183 de ani de la nașterea lui Ion Creangă

0
3154

Ziua de 1 Martie înseamnă începutul primăverii calendaristice, dar pentru români este strâns legată de tradiția oferirii de mărțișoare, dar și de sărbătorirea a 183 de ani de la nașterea lui Ion Creangă.

În ziua de 1 martie 1837, la Humuleşti, s-a născut Ion Creangă, unul dintre clasicii literaturii române, el fiind apreciat mai ales pentru magia basmelor, poveștilor și povestirilor sale. Ion Creangă este cel care  a reușit să scoată basmul din circuitul folcloric adaptându-l pentru literatura cultă. A colaborat la elaborarea a patru manuale școlare, între care și un „Abecedar”.

Tinerețea lui Creangă este bine cunoscută publicului larg prin prisma operei sale autobiografică intitulată „Amintiri din copilărie”. „Dragi mi-erau tata și mama, frații și surorile și băieții satului, tovarășii mei de copilărie, cu cari, iarna, în zilele geroase, mă desfătam pe gheață și la săniuș, iar vara în zile frumoase de sărbători, cântând și chiuind, cutreieram dumbrăvile și luncile umbroase, țarinele cu holdele, câmpul cu florile și mândrele dealuri, de după care îmi zâmbeau zorile, în zburdalnica vârstă a tinereții! Asemenea, dragi mi-erau șezătorile, clăcile, horile și toate petrecerile din sat, la care luam parte cu cea mai mare însuflețire.”(fragment din „Amintiri din Copilărie” de Ion Creangă). 

Înițial acesta urmează cursurile școlii din sat, apoi Școala Domnească de la Târgu Neamț sub numele de Ștefănescu Ion, pentru ca după aceea să fie înscris la Școala din Fălticeni, unde apare sub numele de Ion Creangă, nume pe care l-a păstrat pe tot parcursul vieții. Se întoarce în satul natal, în anul 1855, se însoară mai târziu la Iași cu Ileana, fiica preotului Ioan Grigoriu de la biserica Patruzeci de sfinți din Iași, devenind diacon. El este exclus definitiv din rândurile clerului, după ce timp de 12 ani a fost dascăl și diacon. Renumirea sa pe acest post a fost posibilă contribuției lui Titu Maiorescu. În anul 1873 se încheie procesul de divorț cu Ileana, copilul său, Consantin Creangă, în vârstă de 12 ani fiindu-i dat în îngrijire.

Opera scriitorului din Humulești

La îndemnul poetului Mihai Eminescu, pe care l-a cunoscut în anul 1875, Creangă scrie cele mai importante opere ale sale. În anul 1883, acesta află că este bolnav de epilepsie, boală de care a suferit și mama sa, iar în anul 1889 moare, fiind înmormântat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul Eternitatea din Iași.

Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără: poveștile „Capra cu trei iezi”, „Fata babei și fata moșului”, „Povestea lui Harap Alb”, „Ivan Turbincă”, „Punguța cu doi bani” și „Soacra cu trei nurori”; povestirile „Moș Ion Roată și Unirea”, „Păcală”, „Prostia omenească” și „Ursul păcălit de vulpe”, dar și romanul autobiografic „Amintiri din copilărie”.

Bustul lui Ion Creangă

Bustul lui Ion Creangă este localizat pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, în curtea Școlii Generale Numărul 9 „Ion Creangă” din cartierul Obcini al municipiului Suceava, este realizat din bronz, iar soclul este îmbrăcat în marmură.