Premierul României: „România este una dintre primele ţări din regiune care a interzis instituţionalizarea copiilor sub trei ani”.

0
81

premierDiscursul premierului Sorin Grindeanu la evenimentul de lansare în România a “Parteneriatului Global Opriţi Violenţa Împotriva Copiilor” şi a campaniei „Nu e normal să fie normal, violenţa împotriva copiilor este inacceptabilă”,derulate în parteneriat cu UNICEF în România.

„Excelenţele voastre, doamnelor şi domnilor ambasadori,

Dragi colegi miniştri,

Stimaţi invitaţi,

Guvernul, alături de UNICEF şi de alte organizaţii ale societăţii civile, lansează astăzi Parteneriatului Global Opriţi Violenţa Împotriva Copiilor. Acest Parteneriat are ca obiectiv încetarea abuzului, exploatării, traficului şi a tuturor formelor de violenţă şi tortură împotriva copiilor. România se angajează să facă o prioritate din consolidarea legislaţiei şi politicilor publice în domeniul luptei împotriva violenţei la care sunt supuşi copiii.

Tăcerea din jurul violenţei împotriva copiilor nu este calea de urmat. Probabil că, unii dintre noi nu îşi doresc să vorbească despre asemenea subiecte. Dar nu poţi fugi de o realitate care ne marchează într-un mod profund societatea. Poate nu ne place să acceptăm faptul că există copii, în Europa, în România care sunt supuşi unor violenţe fizice, verbale, emoţionale, abuzurilor, traficului şi exploatării.

În spatele acestor cuvinte stă ascunsă multă suferinţă. În spatele fiecărui cuvânt există o poveste tristă, a unui copil care suferă şi a cărui dezvoltare va fi afectată pe viitor. Depinde de fiecare dintre noi dacă ne dorim să asistăm pasivi la această realitate dură sau suntem dispuşi să facem un efort şi să luptăm împotriva violenţei la care sunt supuşi copiii.

Vreau să spun cât se poate de clar că violenţa împotriva copiilor trebuie oprită. Ca premier, invit instituţiile statului, ministerele, precum şi autorităţi să participe la acest efort, împreună cu organizaţiile din societatea civilă. Este nevoie de mai multă solidaritate şi colaborare. Vreau să îmbunătăţim legislaţia existentă, să fim mai atenţi la modul în care aplicăm legea. Sunt convins că atât Guvernul, cât şi majoritatea care susţine acest guvern în Parlament pot face progrese semnificative.

Doamnelor şi domnilor, violenţa împotriva copiilor nu este doar fizică, deşi aceasta este una dintre cele mai vizibile şi condamnabile forme. Un copil este victimă a violenţei şi dacă este supus unor agresiuni în plan emoţional sau psihologic, asta ca să nu vorbim despre cazurile în care copiii sunt victimele unui abuz sexual. Violenţa la adresa unui copil reprezintă un cumul de factori. Ea poate însemna si că este neglijat de părinţii săi, că este exploatat de familia sa sau de cei din jurul său.

Un rău făcut unui copil este foarte greu de reparat. Îi poate marca negativ viaţa. De aceea, este foarte important să ne concentrăm şi asupra prevenţiei. Nu este suficient să identificăm cazuri de violenţă sau abuzuri  de orice fel şi să aplicăm pedepse. Cred că este la fel de important să descurajăm violenţa şi abuzurile.

Ca tată a doi copii pe care îi iubesc vă mărturisesc faptul că sunt îngrijorat că trăim într-o societate care este marcată de violenţă, fie că este pe stradă, acasă sau la televizor. Ca orice părinte vreau să-i protejez, să le ofer o educaţie corectă şi să le urmăresc dezvoltarea.

Doamnelor şi domnilor, statisticile trebuie să ne îngrijoreze: în 2016 au fost identificaţi mai mulţi copii victime ale violenţei decât în 2015, an în care au fost raportaţi de asemenea mai mulţi copii victime ale violenţei decât în 2014. Concret, în fiecare an, mii de copii din România cad victimele uneia sau mai multor forme de violenţă. Dar statisticile oficiale ascund o realitate şi mai dramatică, pentru că, trebuie să fim conştienţi de faptul că în spatele fiecărui caz raportat există multe altele pe care noi nu le cunoaştem.

Cum spuneam la început, în spatele fiecărei cifre există o poveste cumplită, există suferinţa unui copil.

Guvernul României îşi exprimă astăzi angajamentul că, împreună cu organizaţii din societatea civilă, poate opri violenţa împotriva copiilor.

Pentru că trebuie să ne amintim lucrurile bune făcute în acest sens, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) poate împărtăşi deja exemple de bună practică. De pildă, faptul că România este una dintre primele ţări din regiune care a interzis instituţionalizarea copiilor sub trei ani.

În acelaşi timp, România este deja angajată în lupta împotriva violenţei. Cea mai recentă dovadă este ratificarea Convenţiei Consiliului Europei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeii şi a violenţei domestice, care este în vigoare de la 1 septembrie 2016. Transpunerea în legislaţia românească şi implementarea acestei Convenţii trebuie să ne preocupe în perioada următoare.

Un bun exemplu este colaborarea Guvernului cu UNICEF şi autorităţile locale, pentru oferirea de servicii comunitare integrate copiilor şi familiilor din judeţul Bacău. Acest proiect urmăreşte prevenirea situaţiilor de excluziune socială, abandon şcolar, abuz şi neglijare a copiilor. Prin integrare, implicare şi colaborare, comunităţile devin mai puternice.

Doamnelor şi domnilor, Parteneriatului Global Opriţi Violenţa Împotriva Copiilor lansat astăzi de Guvernul Romaniei împreună cu UNICEF şi organizaţii din societatea civilă îşi propune să lupte împotriva abuzului, exploatării, traficului şi a tuturor formelor de violenţă şi tortură la care sunt supuşi copiii.

Permiteţi-mi să mulţumesc UNICEF şi doamnei ambasador Sandie Blanchet pentru implicare în reuşita acestui proiect. Le mulţumesc tuturor organizaţiilor societăţii civile care activează în acest domeniu. Încurajez ministerele şi instituţiile statului să se implice. Fără o colaborare reală între noi nu vom putea face progrese.

Îmi doresc ca atunci când vorbim de copiii noştri, să vorbim de inocenţă, de dragoste, de speranţă.

Vă mulţumesc!”