Curtea de Apel Craiova rămâne a doua pe ţară ca volum de activitate

0
82

Ieri, la Craiova, în cadrul Adunării generale a judecătorilor Curţii de Apel Craiova, a avut loc dezbaterea bilanţului activităţii desfăşurate în cursul anului 2016 la nivelul instanţei, dar şi a celor arondate. Au participat reprezentanţi ai CSM, Ministerului Justiţiei, dar şi judecători din circumscripţia Curţii de Apel, preşedinţii tribunalelor şi judecătoriilor arondate, activitatea desfăşurată anul trecut fiind considerată „foarte eficientă” la finalul analizei. Curtea de Apel Craiova rămâne a două pe ţară, după Curtea de Apel Bucureşti, atât ca volum de dosare înregistrate, cât şi la capitolul soluţionate.

curtea-de-apelŞedinţa de bilanţ a Curţii de Apel Craiova s-a desfăşurat, ieri, în prezenţa reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – judecător Gabriela Baltag şi Andreea Chiş –, judecător Bogdan Mateescu, din partea Ministerului Justiţiei, judecător, secretar de stat, Mariana Moţ, din partea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Constantin Cergă, procuror-şef secţie judiciară şi decanul Baroului de Avocaţi Dolj, Lucian Săuleanu, dar şi a preşedinţilor tribunalelor şi judecătoriilor arondate. Analiza activităţii desfăşurate de judecătorii Curţii de Apel Craiova în cursul anului 2016 a avut ca punct de plecare actul de justiţie desfăşurat în contextul economico-social şi legislativ actual, cu toate consecinţele pozitive, dar şi cu cele ce au determinat reale dificultăţi în gestionarea managementului administrativ judiciar.

Peste 200.000 de dosare noi în 2016

Curtea de Apel Craiova şi instanţele din raza sa de competenţă au înregistrat la nivelul anului 2016 un număr de 210.517 dosare nou intrate, cumulând un rol total de 278.097 de cauze, în creştere comparativ cu anul 2015 cu 5% (respectiv 13.273 de cauze), dintre acestea soluţionându-se 211.167 cauze, rezultând astfel o rată de soluţionare de 100,3%. În aceste condiţii, Curtea de Apel Craiova este, în continuare, a doua Curte de Apel din ţară ca volum de dosare înregistrate şi soluţionate, după Curtea de Apel Bucureşti. La finalul anului 2016 stocul a fost de 66.928 de cauze, mai mic faţă de anul anterior, când dosarele rămase nesoluţionate erau în număr de 67.580.

Curtea de Apel Craiova continuă să se situeze pe a doua poziţie şi în ierarhia curţilor de apel din ţară, având o pondere de 9,5 % din totalul dosarelor nou intrate pe rolul instanţelor din ţară. Situaţia este similară şi pentru numărul cauzelor soluţionate, Curtea de Apel Craiova având o pondere de 8,9 % din totalul hotărârilor pronunţate la nivel naţional. Privită din perspectiva ansamblului indicatorilor de performanţă, stabiliţi de  Consiliului Superior al Magistraturii, diagrama activităţii judiciare a Curţii de Apel Craiova precum şi a instanţelor arondate s-a încadrat la gradul „foarte eficient”, după cum a precizat judecător Ionel Grigorie, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Craiova.