Craiova îşi joacă întregul sezon în Trivale

0
432

Deşi au prestat un joc ofensiv şi spectaculos pe parcursul sezonului regulat şi au fost în permanenţă în Top 6, alb-albaştrii sunt în pericol să rateze intrarea în play-off chiar în ultima rundă

craiovaFotbalul etalat de Universitatea Craiova în acest campionat a fost peste valoarea lotului  de care a beneficiat Gigi Mulţescu. Cu jucătorii care anul trecut se luptau pentru evitarea retrogradării, tehnicianul a schimbat mult în bine atât jocul, cât şi rezultatele Ştiinţei, chiar dacă acum este la un pas să rateze play-off-ul. Rar s-au mai bucurat suporterii olteni în ultimele două decenii de un fotbal aşa de ofensiv şi spectaculos cum a prestat în acest sezon la echipa lui Mulţescu, în ciuda faptului că în lot nu prea găsim  jucători decisivi, de mare valoare, doar Ivan şi Băluţă ieşind oarecum din tipar. O dovadă recentă o avem în Bogdan Vătăjelu, care era liderul juveţilor, dar nici nu a debutat într-un meci oficial pentru o echipă nu tocmai de nivel înalt, precum Sparta Praga, devenind chiar a treia soluţie pe postul de fundaş stânga şi evoluând doar în campionatul rezervelor din Cehia.

Mulţescu a făcut şi el unele greşeli, mai ales în privinţa schimbărilor, pe care nu şi le-a utilizat de multe ori, sau le-a efectuat prea târziu şi astfel unii jucători tineri, pe care acum este nevoit să se bazeze, nu au avut posibilitatea să acumuleze experienţă. Pe de altă parte, este de înţeles şi neglijarea tinerilor de către Mulţescu, din moment ce echipa satelit se zbate la retrogradare în Liga a III-a, aşa încât e greu să găseşti de acolo soluţii pentru prima echipă.

Dar dacă se va rata obiectivul, Mulţescu are cea mai mică parte de vină. Practic, în iarna aceasta, în loc să se întărească pentru a ataca în forţă ultima parte a sezonului, lotul s-a subţiat. Dintre jucătorii transferaţi, doar Dimitrov s-a integrat, dar el nu a făcut decât să acopere plecarea lui Vătăjelu. În schimb, jucătorii care au intrat în ultimele luni de contract au devenit practic neutilizabili, conducerea nereuşind nici să le rezilieze contractele, pentru a aduce alţii pe aceleaşi salarii, şi nici să le prelungească înţelegerile. Evident, aici intervine şi calitatea morală a fotbaliştilor. În timp ce Popov, care nu a primit o propunere de prelungire a contractului, s-a implicat total şi a oferit maxim, chiar dacă a fost folosit pe posturi cu care nu era familiar, Madson, Acka şi Nuno Rocha n-au mai avut o atitudine profesionistă şi ori au tratat mai lejer antrenamentele, ori pur şi simplu au refuzat să intre pe teren, cazul lui Acka. În plus, faptul că au sărbătorit într-un club din Bucureşti eşecul Ştiinţei în derby-ul cu Dinamo, în timp ce Băluţă a apărut în lacrimi la conferinţa de presă, iar suporterii făceau calcule de play-off în miez de noapte în drumul de întoarcere spre casă, reprezintă o adevărată sfidare din  partea celor trimişi la echipa a doua.

Transferurile proaste efectuate în acest sezon denotă nepricepere din partea conducătorilor clubului. Nici măcar bugetul nu contează prea mult, dacă acceptăm că în afara echipei lui Becali nu mai există cluburi care transferă pe bani. Cei care i-au adus pe Rambe, Fajic sau Bucurică ar trebui să renunţe la funcţie de bunăvoie.

De asemenea, o nocturnă mobilă adusă pentru a se disputa meciurile pe „Extensiv” ar fi însemnat probabil siguranţa intrării în play-off. În Parcul Romanescu, Ştiinţa a întregistrat 7 victorii şi o remiză, respectiv 22 de puncte, în timp ce la Severin s-au pierdut două meciuri importante, iar duelul decisiv cu Gaz Metan se va disputa pe teren neutru, pe un stadion cu tribune aflate destul de departe de gazon. În loc să facă tot posibilul să întărească lotul şi să găsească soluţii ca echipa să nu plece de acasă, conducătorii clubului au apelat la o firmă de marketing din Bucureşti care se întrece în baliverne şi acţiuni se speculat o performanţă care este departe de a se înfăptui. Mai rămânea doar ca echipa să se întoarcă la cantonamentul de la Mogoşoaia sau să joace pe Arena Naţională meciul cu Gaz Metan.

Dacă nu va intra în play-off, Universitatea va rata întregul sezon, paradoxal, deşi a arătat un fotbal captivant, apreciat nu doar de suporteri, ci şi de comentatorii neutri. Nu neapărat intrarea în Europa se joacă în ultima etapă, în Trivale, fiindcă acolo se poate ajunge şi de pe locul 7, însă am lipsi din cel mai atractiv play-off posibil. Dacă anul trecut ASA, Dinamo şi Viitorul au făcut figuraţie, acum se anunţă un final de sezon extrem de încins, având protagoniste pe Viitorul, FCSB, Dinamo, Astra şi CFR Cluj, cele mai bune echipe ale campionatului, a şasea echipă urmând a fi aleasă dintre Craiova şi Mediaş. Dacă vrem să găsim însă şi o parte pozitivă a participării în play-out, aceasta ar fi legată de disputarea meciurilor la Craiova, echipa nemaifiind nevoită să plece de pe Extensiv. Numai că s-ar juca probabil cu tribunele aproape goale.