Expoziția „In memoriam Victor Pârlac” mai poate fi vizitată și astăzi

0
933

Galeria „ARTA” a Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Craiova găzduiește, de două săptămâni, expoziția „In memoriam Victor Pârlac”, dedicată artistului plastic și profesorului stins din viață pe 7 februarie a.c. 40 de lucrări de pictură și grafică, din toate perioadele de creație – de la crochiuri de tinerețe ori autoportretul din 1936 până la peisaje surprinse în orașul natal sau picturile ultimilor ani, realizate pe patul de suferință – sunt dovada dragostei lui Victor Pârlac pentru artă, căreia i-a dedicat întreaga viață. Numeroși prieteni, colegi de breaslă și iubitori ai artei au fost prezenți la vernisajul expoziției comemorative a maestrului apreciat ca „unul dintre cei mai prezenți, activi și interesanți pictori din orașul nostru”, „un om blând, liniștit și solar”. Expoziția „In memoriam Victor Pârlac” mai poate fi vizitată și astăzi la Galeria „ARTA”, accesul publicului fiind liber.

Gabriel Bratu, grafician: «Chiar dacă a plecat să le povestească doamnelor Tribalsky, Mitrică sau Anastasescu și domnilor Hagiescu, Marineanu, Marinache și Vlăescu ce s-a mai întâmplat pe aici, Vicu – omul, artistul, dascălul și prietenul – a rămas lângă mine, îmi este alături așa cum mi-a fost mai bine de 60 de ani și-mi va rămâne alături pentru totdeauna».

Unul dintre cei mai importanți artiști plastici ai Olteniei, Victor Pârlac s-a născut la 30 martie 1936, în comuna Făureşti, judeţul Vâlcea, și a plecat dintre noi pe 7 februarie 2015, la aproape 79 de ani. Absolvent al Facultăţii de Arte Plastice din Timişoara şi al Academiei de Arte „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, a fost, în perioada 1995-2001, preşedintele Filialei Craiova a Uniunii Artiştilor Plastici din România. De asemenea, a fost un foarte apreciat profesor de pictură al Şcolii de Arte „Cornetti”, unde a activat din 1964 până în 2006, conducând această instituție, ca director, vreme de 15 ani.

„A pictat până în ultima săptămână a lunii ianuarie…”

„Victor Pârlac face parte din acea categorie de artiști care a refuzat tot timpul „afurisita comoditate a pensulei”, cum o numea Delacroix. Îndelungata și continua sa trudă se află în spatele fiecărui tablou, fiecărei compoziții. A pictat până în ultima săptămână a lunii ianuarie, deși starea de sănătate îi punea serioase probleme”, a subliniat, la vernisaj, bunul prieten al maestrului, artistul plastic Ovidiu Bărbulescu.

Marcel Voinea, președintele Filialei Craiova a Uniunii Artiștilor Plastici din România: «Eu l-am avut pe Vicu Pârlac și director, și coleg, și prieten. Au fost câțiva ani în care am locuit în aceeași casă, vizavi de Universitate, apoi am lucrat împreună la Școala Populară de Artă și am petrecut mult timp alături în atelierele de creație».

Criticul de artă Cătălin Davidescu l-a apreciat, la rându-i, pe Victor Pârlac ca fiind „unul dintre cei mai prezenți, activi și interesanți pictori din orașul nostru”, „un om blând, liniștit și solar, iar pictura sa a fost asemeni omului”. „Victor Pârlac a făcut parte dintr-o generație foarte puternică, poate generația care și-a pus cel mai bine amprenta estetică în spațiul artelor plastice din Craiova. (…) Cred că forța sa a stat în primul rând în culoare. Peisajele urbane, portretele compoziționale sunt absolut relevante. A reușit să se individualizeze printr-o foarte rafinată așezare a culorii și era cunoscut ca unul dintre marii coloriști craioveni”, a mai spus Davidescu.

„Iubitorii de artă vor continua să îl păstreze – în sufletele lor, în albumele lor, în colecțiile lor”

Cu același prilej, Emilian Ștefârță, managerul Muzeului de Artă Craiova, a subliniat că o carieră a unui mare artist nu se încheie odată cu trecerea acestuia în neființă. „Rămân pânzele, sculpturile, desenele, partiturile, cărțile, care periodic vor fi redescoperite, reevaluate, reînțelese. Iată de ce putem spune fără a ne înșela: cariera marelui artist Victor Pârlac continuă. Rudele nu vor mai avea un frate, un unchi, cei apropiați, un prieten, colegii de breaslă, un tovarăș, iubitorii de artă sunt însă singurii care vor continua să îl păstreze – în sufletele lor, în albumele lor, în colecțiile lor. Maestre Pârlac, îți mulțumim atât pentru tot ce ai fost, dar și pentru ceea ce vei deveni!”.

Emilian Ștefârță, managerul Muzeului de Artă Craiova: «Despre condiția maestrului Pârlac știam cu toții de ceva vreme. Din când în când aveam dovada înverșunării războiului purtat cu moartea în câte o expoziție ce erupea din încăpățânarea în a nu se declara învins. Pentru curajul, pentru viziunea, pentru profunzimea și spontaneitatea sa, pentru decantarea elaborată a tonurilor, pentru savantul meșteșug în a se apropia de tot ce îl înconjura, posteritatea va avea grijă de Victor Pârlac».

***

Aproape jumătate din cele 40 de lucrări prezentate pe simezele Galeriei „ARTA”, în cadrul expoziției „In memoriam Victor Pârlac”, fac parte din colecțiile Muzeului de Artă Craiova – instituție organizatoare a vernisajului din 16 februarie, împreună cu Filiala Craiova a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Celelalte creații provin din colecția artistului, precum și din colecții particulare.