Ucraina îşi mobilizează rezerviştii şi cere Rusiei să-şi retragă armata

0
830


Alianţa Nord-Atlantică a cerut Rusiei să înceteze activităţile militare în Ucraina, avertizând că operaţiunile ruse reprezintă „o ameninţare pentru pacea şi securitatea Europei”. Totodată, NATO a decis, ieri, organizarea unei reuniuni de urgenţă la nivel de ambasadori, în contextul riscului izbucnirii unui război în Ucraina. „Rusia ameninţă pacea şi securitatea Europei. Moscova trebuie să înceteze imediat activităţile militare şi ameninţările la adresa Ucrainei”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, înaintea reuniunii de urgenţă convocate la Bruxelles. Ucraina şi-a închis spaţiul aerian pentru zborurile ne-comerciale, a anunţat ieri preşedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, relatează Reuters şi EFE. Declaraţia a fost făcută în contextul în care o coloană de vehicule militare ruseşti se îndreapta către oraşul Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea, venind dintre Sevastopol, menţiona EFE.

Şi premierul ucrainean interimar, Arseni Iatseniuk, a afirmat că ţara este „în pragul unui dezastru” ca urmare a „declaraţiei de război” din partea Rusiei şi a cerut Moscovei să-şi retragă forţele armate din Ucraina, transmite AFP. „Este o alertă roşie. Nu este o ameninţare, este în realitate o declaraţie de război faţă de ţara mea. Facem apel la preşedintele (rus Vladimir) Putin să retragă forţele armate din Ucraina”, a spus el. Pe de altă parte, preşedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a declarat că „trupele ruseşti blochează unităţile militare ucrainene” din republica autonomă Crimeea, informează EFE. Trupe ruse au înconjurat, ieri, trei unităţi militare ucrainene din regiunea autonomă prorusă Crimeea, au afirmat surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene citate de CNN. Potrivit surselor citate de CNN, militarii ruşi le cer celor ucraineni să se predea fără a opune rezistenţă.

Rusia oferă paşapoarte şi cetăţenie trupelor Ministerului de Interne

La rândul său, Parlamentul ucrainean a cerut, ieri, monitorizare şi ajutor internaţional pentru siguranţa instalaţiilor sale nucleare, transmite Reuters. Ministerul Apărării din Ucraina a mobilizat rezerviştii şi a ordonat comandanţilor militari să pună în stare de alertă de luptă unităţile militare în faţa intervenţiei militare ruse în peninsula Crimeea, a transmis EFE ieri. Anunţul a fost făcut presei la Kiev de către secretarul Consiliului Naţional de Apărare şi Securitate al Ucrainei, Andrei Parubi. Moscova încearcă să le ofere cetăţenie rusă şi paşapoarte agenţilor serviciilor de securitate ucrainene din regiunea autonomă Crimeea, susţine ministrul ucrainean de Interne, Arseni Avakov. „Pe întregul teritoriu al Peninsulei Crimeea, ofiţeri militari ruşi le-au propus trupelor Ministerului ucrainean de Interne să primească imediat cetăţenie rusă şi paşapoarte”, a precizat Arseni Avakov, citat de ediţia online a „Wall Street Journal”.

Până la 15.000 de militari ruşi s-ar afla în Crimeea

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, citate de presa internaţională, vehicule militare şi trupe ruse deţin controlul, de peste 48 de ore, asupra principalelor instituţii, drumuri şi aeroporturi din Crimeea, chiar dacă semnele de identificare lipsesc de pe uniformele militarilor desfăşuraţi pe teren şi de pe vehiculele acestora. Între 6.000 şi 15.000 de militari ruşi ar fi în regiunea Crimeea, afirmă surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Nu se ştie clar dacă este vorba de militari din bazele flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în portul Sevastopol, sau dacă Rusia a trimis trupe suplimentare. Acestora li se alătură membri ai miliţiilor proruse, care au ocupat de joi seara Parlamentul şi Guvernul din Simferopol. În plus, potrivit unor surse din cadrul armatei ucrainene, două nave militare ruse sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea.

Moscova vorbeşte despre o „catastrofă umanitară”

Rusia contraatacă şi susţine, prin Serviciul de Grăniceri, că aproximativ 675.000 de ucraineni au intrat în Rusia în lunile ianuarie-februarie ale acestui an şi că există indicii despre o „catastrofă umanitară”, a indicat agenţia de stat rusă Itar-Tass, preluată de Reuters. „Dacă «haosul revoluţionar» din Ucraina continuă, sute de mii de refugiaţi se vor îndrepta spre regiunile de graniţă ale Rusiei”, a declarat ieri Serviciul de grăniceri citat de Tass.