Intrarea României şi Bulgariei în Schengen, amânată până în septembrie

0
295
Mark Rutte

Liderii statelor UE au hotărât, joi seară, să amâne, până în septembrie, decizia cu privire la o eventuală intrare în spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, arată un proiect de declaraţie finală pentru acest summit obţinut de AFP. Din cauza opoziţiei Olandei, o aderare nu poate fi luată în considerare acum şi s-a hotărât ca o decizie cu privire la acest subiect să fie luată „în septembrie 2012”, arată textul menţionat. De acum încolo, Europa va ajuta Bucureştiul şi Sofia să identifice măsurile ce trebuie adoptate pentru a permite aderarea lor la acea dată. Cele două state se aşteptau la un refuz în cadrul summitului de joi, din cauza opoziţiei manifestată de Olanda, care apreciază că acestea nu au progresat îndeajuns în domeniul securizării frontierelor şi a luptei împotriva corupţiei, însă ele sperau să obţină cel puţin o garanţie a aprobării aderării la Schegen în această vară. După cum se vede însă, decizia a fost amânată pentru luna septembrie.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut, joi seară, o ultimă încercare de a obţine intrarea ţării noastre în Schengen, având, la Bruxelles, o întrevedere pe subiectul extinderii spaţiului de liberă circulaţie cu premierul olandez Mark Rutte, premierul bulgar Boiko Borisov, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi premierul danez, Helle Thorning-Schmidt, care reprezintă preşedinţia rotativă a Consiliului UE, după cum a anunţat Biroul de Presă al Administraţiei Prezidenţiale. Asta după ce, în cursul aceleiaşi zile, premierul Olandei, Mark Rutte, îşi exprimase din nou scepticismul în legătură cu capacitatea României şi Bulgariei de a securiza frontierele în cazul în care ar adera la Schengen: „Cu toate problemele pe care le întâmpinăm acum la frontiera cu Grecia, se pune problema dacă Bulgaria şi România pot aplica, în timp util, pe teren, condiţiile prealabile ale criteriilor Schengen”. Întrebat cât timp va menţine Olanda această atitudine, Rutte a răspuns: „Cât timp va fi necesar”, insistând că această poziţie se bucură de o „largă susţinere” pe scena politică olandeză. „Totul depinde de România şi Bulgaria”, a insistat acesta, cerând măsuri pentru „îmbunătăţirea situaţiei statului de drept, combaterea corupţiei şi independenţa justiţiei”.

Preşedintele Traian Băsescu a acuzat, ieri, Olanda că „face un abuz fără limite legat de un stat membru”, el precizând că între condiţiile de aderare la Schengen nu se regăseşte şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare. „Avem, pentru prima dată, un termen de decizie în ceea ce priveşte intrarea României şi Bulgariei în Schengen. S-a stabilit că în luna septembrie se va lua o decizie. (…) Îi cerem Olandei să respecte Tratatul de aderare. Olanda face un abuz fără limite la adresa unui stat membru UE”, a spus Băsescu într-o declaraţie de presă susţinută la Bruxelles.