Două proiecte, o singură ţintă: pregătirea oamenilor pentru calamităţi, la Asociaţia „Vasiliada”

0
501

Asociaţia „Vasiliada” a organizat, ieri, o conferinţă de presă, prin care a prezentat finalizarea a două proiecte europene, desfăşurate în parteneriat cu instituţii din Bulgaria, în baza unor programe finanţate de Uniunea Europeană. Ambele au o importanţă majoră , deorece au pregăit comunităţile locale şi instituţiile învăţământ în vederea prevenirii şi intervenţiei în cazul unor dezastre naturale .

Primul proiect transfrontalier România – Bulgaria, pe care Asociaţia „Vasiliada” l-a desfăşurat, în parteneriat cu „Free Youth Centre” (Centrul de voluntariat pentru tineret) din Vidin, şi cu „Regional Network for Innovative Education” (Reţeaua Regională pentru Educaţie Inovativă) din Bulgaria, se numeşte „Reţeaua Şcolilor Sigure” (Safe School Network). „Proiectul a urmărit creşterea gradului de conştientizare în domeniul prevenirii eficiente a riscului, prin educarea formală şi informală a tinerilor şi copiilor din regiunea de graniţă (Vidin şi Montana din Bulgaria, respectiv judeţul Dolj), prin creerea unei reţele internaţionale a „Şcolilor Sigure”, de prevenire a dezastrelor ”, a precizat  Anamaria Voilă, coordonator local de proiect. În cadrul programului, managerii şcolari, cadrele didactice, psihologii şi elevii au participat la activităţi de instruire teoretică şi practică în domeniul dezastrelor, accidentelor şi catastrofelor. „Principalul rezultat constă în 20 de şcoli mai bine pregătite, câte zece din fiecare ţară, pentru evenimente deosebite. Proiectul a contribuit şi va contribui la dezvoltarea voluntariatului în protecţia împotriva dezastrelor. Din judeţul nostru , au colaborat Şcolilie Gimnaziale din Negoi, Cârna, Goicea („Tudor Segărceanu”), Bistreţ, Sadova, precum şi Colegiul Tehnic „Ştefan Milcu” din Calafat, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu” din Dăbuleni, Liceul Tehnologic „Petre Baniţă” din Călăraşi, Liceul Teoretic din Bechet şi Şcoala Profesională din Valea Stanciului”, a mai spus Anamaria Voilă.

Instruiri pre şi post-evenimente

Cel de-al doilea program se numeşte „Opoziţie comunitară împotriva evenimentelor dezastruoase (Community Opposition of Disastrous Events – CODE)”. Poiectul a urmărit creşterea capacităţii locale, în zonele rurale de graniţe ale României şi Bulgariei, de prevenire a dezastrelor prin dezvoltarea unităţilor de voluntari extinse. „Asociaţia „Vasiliada” a implementat, în judeţul nostru, 18 cursuri în zece comunităţi rurale: 15 în ceea ce ţine de intrevenţii în caz de dezastre pentru membrii unităţilor de voluntari (300 de partcipanţi) şi trei de managementul riscului, destinate angajaţilor administraţiei locale, unde au fost 60 de cursanţi. Nu putem să nu amintim unul dintre partenerii noştri, Filiala Dolj de „Cruce Roşie”, care a organizat cursuri de prim-ajutor pentru voluntari , pentru specialiştii de asistenţă socială din cadrul primăriilor, precum şi pentru psihologi, în vederea acordării de sprijin specializat în situaţii de criză. Din Dolj, parte în proiect au fost comunităţile din Valea Stanciului, Urzicuţa, Ostroveni, Măceşu de Jos, Goicea, Cârna, Călăraşi, Giurgiţa şi Bistreţ”, a spus  Sorin Boboc, managerul proiectului. Concluzia a fost prezentată de către pr.  Adrian Stănulică preşedinte al Asociaţiei „Vasiliada”, care a prezentat, pe scurt, rezultatele şi viitorul: „Ambele proiecte au avut o singură ţintă – pregătirea oamenilor din comunităţi pentru intervenţia în caz de calamităţi. Am avut o poziţie comună şi cu reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, cărora le mulţumim pentru ajutorul acordat, prin care am încercat şi încercăm să reducem riscurile de producere a unor dezastre, iar întervenţiile post – eveniment pot avea mai mică amploare, dacă persoanele sunt pregătite. Am identificat două oportunităţi: nevoile sociale din mediul rural şi din oraşele mai mici din judeţ; creerea premiselor unei dezvoltări de noi parteneriate sociale cu şcolile şi administraţiile locale”.