Numărul de înmatriculări auto s-a triplat

0
796

PAGINA UNUÎncepând cu 01 februarie a.c., cererile de înmatriculare a autovehiculelor au crescut cu mult peste media zilnică, cu care angajaţii Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor al judeţului Dolj erau obişnuiţi. De la o medie de 80-100 de solicitări zilnice, înainte de eliminarea timbrului de mediu, acum s-a ajuns la circa 300 de înmatriculări în fiecare zi. Măsurile luate de conducerea S.P.C.R.P.C.I.V. Dolj, pentru a diminua aglomeraţia, sunt utilizarea de către solicitanţi a sistemului de programare online şi a sistemul cu bonuri de ordine. De regulă, şapte minute sunt suficiente pentru ca specialiştii S.P.C.R.P.C.I.V. Dolj să verifice documentaţia legală necesară înmatriculării autovehiculelor, pentru cei ce utilizează programarea online.  

maria vasileOdată cu eliminarea timbrului de mediu, proprietarii de autovehicule au luat cu asalt sediul Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor al judeţului Dolj. „Am să iau ca referinţă luna cea mai plină din anul 2016, cand am avut ca medie 80-100 de înmatriculări pe zi. Pot să vă spun că, ieri (n.r. – 01 februarie a.c.) am avut 290 de înmatriculări. A crescut destul de mult numărul solicitărilor. Această eliminare a taxei era aşteptată de mult timp. Avem mai multe categorii de persoane care ni se adresează. Prima este cea a celor care folosesc maşini înmatriculate în Bulgaria. Ei au dorit să intre, acum, în legalitate, pentru că şi simţeau că nu e în regulă să circuli în România cu maşina înmatriculată în Bulgaria. A doua categorie este reprezentată de cei care aveau maşinile înmatriculate în România, dar chiar dacă le cumpărau, nu operau între dânşii actele de transfer de proprietate şi apăreau probleme – asigurarea era pe numele fostului proprietar, amenzile veneau pe adresa proprietarului şi nu pe cea a celui care conducea de fapt maşina. De acum, tocmai această situaţie a intra în normalitate. Cea de a treia categorie este a celor care îşi luaseră maşini din UE, au circulat o lună, două, trei cu numere roşii şi au tot aşteptat ca măsura scoaterii timbrului de mediu să intre în vigoare. Dacă toate aceste categorii de solicitanţi s-au bucurat enorm, nu acelaşi lucru îl putem spune şi noi, pentru că efortul nostru este unul dublat, chiar triplat. Schema de personal este aceeaşi. Împreună cu cinci funcţionari publici şi alţi doi la implementare suntem obligaţi să facem faţă acestui val imens. Dar este foarte important să ne dozăm efortul şi să asigurăm cetăţeanul care obţine certificatul de înmatriculare, că primeşte de fapt garanţia că maşina sa este aptă să circule pe drumurile publice, din punct de vedere al ITP, RCA, al garanţiei că autovehiculul nu este unul furat” ne-a precizat comisar şef Maria Vasile, împuternicit şef serviciul al Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj.

Verificările sunt complexe, inclusiv în baze de date internaţionale

permise (1)Funcţionarii de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj verifică fiecare caz în parte de solicitare a înmatriculării în toate bazele de date ca autovehiculele ce provin din spaţiul EU şi intră la prima înmatriculare în România să nu aibă probleme. Indiferent cât de mare este volumul solicitărilor din partea proprietarilor de maşini, conducerea S.P.C.R.P.C.I.V. Dolj doreşte să precizeză că nu poate face sub nicio formă rabat de la calitatea actului profesional, acceptând spre soluţionare mai multe sute de cereri zilnice, care în realitate sunt imposibil de procesat. Lipsa efectivă a capacităţii de a verifica cu mare atenţie elemente deosebit de importante, precum seria de şasiu ce are 17 caractere, cartea maşinii, ITP, RCA poate fi în defavoarea beneficiarilor înmatriculărilor.

 „O sursă de stres pentru cetăţean şi funcţionari este aglomeraţia de din sala de aşteptare. Prin urmare am identificat două modalităţi de fluidixare a sălii de aşteptare: sistemul de programare online şi sistemul de acces la ghişee prin bonuri de ordine. Cel mai eficient petru cetăţean este sistemul online de programare. Randamentul său este foarte bun. Oamenii ştiu exact ora şi minutul când trebuie să se prezinte cu documentaţia. Am făcut chiar un sondaj şi am primit un feed-back foarte bun. Am primit semnale favorabile şi de la instituţiile publice, societăţile comerciale cu parcuri auto, dealerii auto. Ce ar fi însemnat să stea la ghişeu un reprezentat al unei persoane juridice cu 15 dosare de înmatriculare?” ne-a mai declarat comisar şef Maria Vasile.

Se suprapune cu preschimbarea permiselor auto, din 2007

permiseIntervalul de timp, prin sistemul de programare online, între două procesări a documentelor de înmatriculare este, în medie, de 7 minute. Conducerea S.P.C.R.P.C.I.V. Dolj estimează că va mai dura o lună de zile, până ce media înmatriculărilor se va stabiliza la 120 pe zi. „Am redus numărul celor care erau în concediu de odihnă, am încercat să nu mai acordăm concedii în aceste zile şi, chiar, să prelungim programul de funcţionare. Pe această cale apelez la cetăţeni să înţeleagă că nu pot depune toţi documentele în aceeaşi zi sau în două-trei zile. Să mai precizăm că, această situaţie se suprapune peste o alta, la fel de solicitantă: creşterea foarte mare a numărului de eliberări de permise de conducere. În urmă cu 10 ani, la data intrării României în Uniunea Europeană, în 2007, foarte mulţi conducători auto veneau să solicite preschimbarea persmisului de conducere cu unul european. Acum se împlinesc 10 ani, când toată acea avalanşă de solicitări a expirat ca valabilitate” a mai precizat comisar şef Maria Vasile. Numărul preschimbărilor permiselor de conducere a ajuns, în aceste zile, la 250 zilnic, de la o medie zilnică de doar 50 în lunile anterioare.

permise (2)S.P.C.R.P.C.I.V. Dolj a încercat să îmbunătăţească de-a lungul anilor procedura sa de lucru cu cetăţeanul şi a ajuns ca o înmatriculare să fie executată în 2-3 ore de la depunerea documentaţiei, cetăţenii intrând în posesia dovezii înlocuitoare a certificatului de înmatricularea, carţii de identitate a autovehicului şi plăcilor de înmatriculare. În aceste zile, când solicitările au crescut foarte mult, timpul a urcat la 5 ore, de la momentul depunerii actelor. De aminitit că, instituţia are şi atelier de confecţionat plăci de înmatriculare, tocmai pentru a micşora la minimum timpul de aşteptare.