James Mattis, secretarul american al Apărării, avertizează Phenianul că orice atac nuclear asupra Seulului va fi învins

0
50

mattisJames Mattis, secretarul american al Apărării, a avertizat Coreea de Nord că va avea parte de un răspuns ”eficient şi copleşitor” din partea SUA în cazul unui atac nuclear.

Mattis este primul membru al noii Administraţii americane care face o vizită peste ocean. Acesta este aşteptat ca vineri să ofere reasigurări similare Japoniei, în pofida unei sugestii a lui Donald Trump în timpul campaniei prezidenţiale că angajamentul Washingtonului faţă de Tokyo s-ar putea atenua în cazul în care niponii nu vor plăti mai mult pentru desfăşurarea trupelor americane pe insulele japoneze.

James Mattis a reasigurat Guvernul de la Seul că SUA ar recurge la represalii în cazul în care Coreea de Nord ar lansa orice tip de atac.

”Orice atac asupra SUA sau asupra aliaţilor noştri va fi învins, iar orice mod de folosire a armelor nucleare va întâmpina un răspuns care va fi eficient şi copleşitor”, a declarat Mattis în Seul, înainte de a se îndrepta spre Japonia, unde va avea o întrevedere cu premierul Shinzo Abe şi miniştrii Apărării şi de Externe.

Aproximativ 28.000 de militari americani sunt detaşaţi în Coreea de Sud, majoritatea acestora aflându-se la frontiera cu statul nord coreean.

Japonia a comunicat că plăteşte o contribuţie considerabilă pentru a menţine prezenţa trupelor americane pe teritoriul său, în special pe insula Okinawa.