1886 de ani de la atestarea localităţii Roşia Montană

0
448

Ziua Roşiei Montane reprezintă aniversarea a 1886 de ani de la atestarea localitatii, pe 6 februarie 131, cea mai veche aşezare cu existenţă continuă din România. Aniversarea evenimentului a început în anul 2011 la iniţiativa Asociaţiei Bucureşti, cu sprijinul Alburnus Maior şi al Campaniei Salvaţi Roşia Montană şi continuă anual.

scanare rosia montana. jpgZiua Roşiei Montane  este un prilej pentru a sublinia importanţa conservării şi punerii în valoare a patrimoniului natural şi cultural al localitatii şi pentru a face cunoscute riscurile la care este supusă întreaga zonă a Munţilor Apuseni de către companiile miniere.  Aflat la a şaptea  ediţie, evenimentul presupune mai multe activităţi: ateliere, proiecţii de film documentar, dezbateri, expoziţii, concerte. Până în acest an, aniversari au fost organizate în numeroase oraşe din ţară şi străinătate, cum ar fi: Roşia Montană, Alba Iulia, Braşov, Bucureşti, Chişinău, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Timişoara, Berlin, Bruxelles, Londra sau Paris.  Ziua Roşiei Montane se bazează exclusiv pe activitatea de voluntariat a tuturor persoanelor implicate: organizatori, invitaţi, parteneri etc. Este un eveniment deschis tuturor, intrarea fiind liberă în fiecare oraş. Fotografii şi informaţii se regăsesc şi pe situl oficial www.ziuarosieimontane.ro. Recent, a fost depus la UNESCO dosarul de admitere in lista monumentelor/siteurilor protejate de aceasta institutie.

***

În Craiova evenimentul va avea loc în data de 6 februarie incepand cu ora 18 la berăria „Casa berii” de pe strada Buzesti nr. 22 şi va consta în prezentare Roşia Montana, stadiu dosar UNESCO, proiecţie de filme documentare şi fotografie, prezentare magazin „Made în Roşia Montană”, discuţii libere.