Condamnat la 2 ani şi 6 luni de puşcărie pentru ultraj la pădurar

0
294

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au menţinut, luni, arestarea preventivă a lui Broni Voicu, un tânăr de 23 de ani, din Ocolna, comuna Amărăştii de Jos, condamnat pentru ultraj la pădurar. Tânărul a ajuns după gratii în octombrie, anul trecut, în luna decembrie a fost condamnat de Judecătoria Craiova la o pedeapsă totală de 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare, întrucât este recidivist, iar luni, 1 februarie a.c., a fost primul termen al apelului declarat de inculpat. Judecătorii de la Curtea de Apel au amânat cauza pentru 17 martie a.c. Tânărul a fost acuzat că, fiind surprins în pădure, la furat de lemne, împreună cu alţi doi prieteni, l-a înjurat şi l-a ameninţat cu moartea pe pădurarul care i-a prins în flagrant.

Reamintim că, pe 6 octombrie 2015, în jurul orei 15.00, la sediul Poliţiei din Dăbuleni s-a prezentat Florin Fluerătoru, de 42 de ani, angajat ca pădurar în cadrul Ocolului Silvic Dăbuleni, care le-a povestit poliţiştilor că în seara anterioară, respectiv luni, 5 octombrie a.c., în jurul orei 18.00, în timp ce efectua serviciul de pază la Cantonul 12 Ocolna, împreună cu inginerul de la Ocolul Silvic, a surprins trei bărbaţi care tăiaseră ilegal şi se pregăteau să sustragă mai mulţi copaci, în speţă salcâmi. Pădurarul i-a identificat, stabilind că este vorba despre Broni Voicu, de 23 de ani, Gilbert Dinu, de 21 de ani şi Iulian Sandu, de 19 ani, toţi din satul Ocolna (comuna Amărăştii de Jos), numai că cei trei au început să-l înjure şi să-l ameninţe pe pădurar cu acte de violenţă. După ce au înregistrat sesizarea pădurarului, poliţiştii au demarat cercetările, stabilind că cele povestite de acesta se confirmă. „Ca urmare a cercetărilor efectuate s-a constatat că se confirmă sesizarea făcută de pădurar, iar în cauză a fost deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de ameninţare şi tăiere ilegală de material lemnos la Poliţia Dăbuleni”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, subcomisar Alin Apostol. Ulterior însă, ca urmare a analizării cauzei împreună cu un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, anchetatorii au decis schimbarea încadrării juridice a faptelor în ultraj la pădurar, întrucât acesta se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Cercetările au fost preluate de procurori, care au decis, pe 13 octombrie, să-l reţină pentru 24 de ore pe Broni Voicu, acesta fiind introdus în arestul IPJ Dolj. O zi mai târziu, miercuri, 14 octombrie, tânărul a fost prezentat Judecătoriei Craiova cu propunere de arestare preventivă, propunere admisă de instanţă, care i-a emis mandat pe o perioadă de 30 de zile.

A început judecarea apelului

La sfârşitul aceleiaşi luni Broni Voicu a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de ultraj, dosarul fiind analizat în procedura camerei preliminare. Pe 17 noiembrie judecătorii au constatat legalitatea sesizării instanţei şi a dispus începerea judecării procesului, menţinându-l pe tânăr în arest preventiv. Acesta a recunoscut în faţa instanţei comiterea faptei, solicitând să fie judecat cu aplicarea prevederilor vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, astfel că, pe 15 decembrie a şi fost pronunţată sentinţa. Tânărul a primit o pedeapsă de 6 luni închisoare pentru ultraj, dar judecătorii au decis ca el să execute şi o pedeapsă primită cu suspendare, în anul 2013, rezultând, astfel, o pedeapsă totală de 2 ani şi 6 luni. În plus, inculpatul a fost menţinut după gratii: „condamnă pe inculpatul Voicu Broni la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru savarsirea infractiunii de “ultraj”. În temeiul art. 86 indice 4 C.p. de la 1969 rap. la art.83 C.pen de la 1969 cu referire la art. 16 din Legea 187/2012 revocă suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 2 ani inchisoare aplicată prin sentinţa penală nr.264/29.01.2013 a Judecătoriei Craiova, definitivă prin neapelare la data de 13.02.2013 şi dispune executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată prin prezenta, urmând ca inculpatul să execute în final 2 ani si 6 luni închisoare în regim de detenţie”. Nemulţumit de sentinţă inculpatul a declarat apel, primul termen fiind luni, 1 februarie a.c. la Curtea de Apel Craiova. Instanţa a amânat judecarea apelului pentru 17 martie a.c., însă i-a menţinut inculpatului arestarea preventivă: „Menţine măsura arestului preventiv cu privire la inculpatul Voicu Broni. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică din 01.02.2016”.