Kuban(i), dar fără goluri

0
300

Universitatea a remizat cu echipa lui Gigel Bucur, la care a debutat şi portughezul Hugo Almeida, adus cu 4 milioane de euro

Kuban Krasnodar ere destule legături cu românii. Dan Petrescu a promovat-o şi l-a lăsat pe Dorinel Munteanu să o apropie de cupele europene. Gigel Bucur este deja veteran în ofensiva ruşilor. Recent, velocele atacant român a primit veşti proaste, concurenţa devenind tot mai acerbă, după ce Kuban a plătit 4 milioane de euro pentru a-l aduce pe portughezul Hugo Almeida de la Beşiktaş. Lusitanul a debutat la formaţia de pe locul 8 în Rusia tocmai împotriva Craiovei. Şi putea marca, dar şutul său surprinzător de la aproape 40 de metri a fost deviat in extremis de Bălgrădean, în debutul părţii secunde. „Am întâlnit o echipă bună, dar trebuia să câştigăm. Am fost aproape să marchez, cu acel şut de la mare distanţă, am văzut că portarul român era puţin ieşit, dar a reuşit să devieze mingea” a declarat atacantul de 30 de ani care s-a consacrat la Werder Bremen. Craiova şi Kuban au jucat în fieful tradiţional de iarnă al ruşilor, resortul Bellis din Belek, foarte aproape de Kaya Palazzo, unde oltenii petrec al doilea an la rând cantonamentul cu meciuri. N-a fost un joc cu multe ocazii, dar, ca de obicei în confruntările noastre cu ruşii, au ieşit scântei. Precedentul exemplu fusese în disputa cu Anji, iar acum tocmai căpitanul Brandan a căzut pradă nervilor. În minutul 53, argentinianul şi un adversar au fost evacuaţi de pe teren, din cauza unei îmbrânceli reciproce. S-a continuat tot 11 la 11, conform protocolului obişnuit în amicale, Briceag substituindu-l pe Brandan. Craiova a avut câteva tentative de gol, dar nimic foarte clar. La fel şi ruşii. Gigel Bucur a intrat la pauză şi a fost cel mai bun jucător al lui Leonid Kuciuk, în repriza de care a beneficiat. Kuban nu l-a avut în teren pe ghanezul Rabiu, care la acceeaşi oră se califica în semifinalele Cupei Africii cu naţionala „Stelelor negre”. Nici Craiova nu l-a forţat pe Nuno Rocha, care se mai odihneşte după competiţia din Guinea Ecuatorială. N-a mai fost testat nici compatriotul său, Ericson, însă Kay a fost titular, făcând pereche cu Frăsinescu. Următorul amical al alb-albaştrilor va fi cu echipa antrenată de Svem Goran Eriksson, FC Shanghai, miercuri după-amiază.

Craiovenii, aproape de formula cu care va aborda returul

Pentru prima dată de la începutul amicalelor, Cârţu şi Săndoi nu au mai apelat la două formule total diferite, tratând amicalul aproape ca un meci oficial. „Sorinaccio” a recunoscut că a apelat la o echipă apropiată de cea care va aborda returul. „Sunt mulţumit de evoluţia băieţilor, este important că am făcut un antrenament bun prin joc. Chiar şi rezultatul mi se pare echitabil, puteam şi noi să marcăm, puteau şi ei. Eram avizaţi de valoarea adversarului şi nu am mai procedat ca la celălalte meciuri să mizăm pe două echipe apropiate valoric, ci am folosit o echipă cu care preconizăm să începem campionatul” a spus antrenorul oltean. Fostul atacant al Craiovei Maxima nu s-a arătat îngrijorat de ineficacitatea echipei, care nu a înscris în ultimele 3 amicale: „Nu mă îngrijorează faptul că n-am marcat, trebuie să o facem în campionat. Până la urmă, am întâlnit în aceste amicale adversari peste cei din campionat. Avem speranţe şi la alţi atacanţi, mă gândesc la Nuno Rocha când vine, pentru că vom câştiga şi în tehnicitate şi în viteză. Deocamdată nu-mi fac probleme“.  Tehnicianul Ştiinţei a precizat şi ce aşteptări are de la retur: „Ne dorim să avem parcursul pe care l-am reuşit în tur. Dar, vor veni şi înfrângerile pentru că nu suntem o echipă imbatabilă. Ne aşteptăm să continuăm ceea ce am făcut bine în tur, pentru asta ne pregătim aici“.

Cârţu: „Acceptăm decizia FRF… l-am acceptat şi pe Ceauşescu, n-aveam încotro”

Sorin Cârţu a continuat polemica în privinţa jucătorilor chemaţi de Iordănescu la lotul naţional, cu o declaraţie în stilu-i caracteristic. „Dacă asta a fost decizia, ce să mai facem caz? Dar nu mi se pare normală acţiunea acestei formaţii divizionare. Jucătorii sunt plătiţi de club, iar acum este o perioadă de pregătire pentru ei, la formaţiile care-i plătesc. A zis nea Puiu Iordănescu că trebuia să fac o cerere? Haideţi că nu vreau să intru în polemică, îl respect şi dânsul ştie gândurile mele despre el. Una e să fii de acord, alta e să accepţi. Cu Ceauşescu am fost toţi de acord? Nu! Dar l-am acceptat că n-aveam ce face, ne punea pistolul la tâmplă. Trebuie să acceptăm decizia federaţiei, care se zbate pentru noi şi ne conduce” a fost ironia antrenorului de 59 de ani. Sorin Cârţu, Emil Săndoi şi CS U Craiova vor trebui să se descurce în următoarele cinci amicale ale echipei, în Antalya, fără Bălgrădean, Vătăjelu şi Dumitraş, convocaţi la acţiunea primei reprezentative, tot în zonă, dar la 50 de kilometri depărtare.

Vătăjelu pune ineficienţa pe seama oboselii

Pentru Bogdan Vătăjelu a fost ultima prezenţă în tricoul Ştiinţei înaintea plecării la lotul divizionar, iar fundaşul stânga a fost unul dintre cei mai buni jucători de pe teren. „Toată echipa, cât şi domnii antrenori sunt mulţumiţi de joc, pentru că am întâlnit o echipă foarte bună din Rusia. Am avut ocazii de a marca, dar şi ei au avut, cred că per-ansamblu a fost un joc mulţumitor. Se resimte oboseala din primul cantonament, acesta este motivul pentru care nu marcăm. Dar o să vedeţi că la începutul returului o să fim sută la sută şi o să înscriem. Vom da gol atunci când va conta“. Vătăjelu este încântat că va participa la acţiunea echipei naţionale: „Îmi era bine şi dacă rămânem la Universitatea să continui pregătirea şi dacă mă antrenez sub tricolor. Vă daţi seama pentru mine este ceva extraordinar să merg la naţională şi să joc acolo pentru că este cel mai frumos lucru care i se poate întâmpla unui jucător român“.

Gigel Bucur: „Craiova poate juca în cupele europene”

Vârful lui Kuban, Gigel Bucur, a apreciat nivelul arătat de Universitatea, chiar dacă alb-albaştrii mai disputaseră un amical, cu 24 de ore mai devreme, contra polonezilor de la Pogon. Gigeş Bucur s-a salutat cu fostul său coleg de la Sportul, dar şi de la Kuban Krasnodar, Dacian Varga, care nu a fost folosit în meciul cu echipa la care a evoluat un sezon, în urmă cu 4 ani. „Tot întâlnesc formaţii româneşti în cantonamentele de iarnă, dar e bine, cu ocazia asta mai îmi revăd anumiţi prieteni. Eu cred că Universitatea Craiova se poate bate acolo sus, în clasament, în primăvară. Ştiu că trag la cupele europene şi am văzut că au şi echipă bună”, a spus Gigel Bucur, care intenţionează să revină de la vară în Liga I.

Site-ul lui Kuban: „Rivalii din Carpaţii Meridionali”

Sub titlul „Rivalii din Carpaţii Meridionali”, site-ul oficial al lui Kuban Kransodar a făcut o prezentare a istoriei Universităţii Craiova, adversarul din Antalya, considerând CS Universitatea continuatoarea Ştiinţei, echipa înfiinţată în 1948. „Universitatea Craiova este unul dintre cele mai renumite, titrate şi iubite  echipe din România, alături de Steaua, Dinamo şi Rapid. Universitatea este de 4 ori campioană a României, de cinci ori vicecampioană şi are în palmares 6 Cupe. Totodată, echipa şi-a făcut un nume în Europa, ajungând în semifinalele Cupei UEFA şi în sferturile de finală ale Cupei Campionilor. Aceste performanţe sunt însă îndepărtate, ultimul trofeu fiind Cupa României, în 1993. Echipa s-a înfiinţat în 1948 şi este dintr-un oraş de peste 300.000 de locuitori din sud-vestul României, astfel încât cele 27.000 de locuri ale arenei „Ion Oblemenco” se umplu fără probleme. În 2011, Universitatea Craiova a fost exclusă din FRF, deoarece a încălcat normele FIFA, adresându-se instanţelor civile în litigiul cu fostul antrenor al echipei, Victor Piţurcă. Cu toate acestea, echipa „studenţească” este acum una dintre cele mai bune din România. În acest moment, adversarul nostru este pe locul 6, la 3 puncte de locurile de cupe europene, rezultat remarcabil ţinând cont că echipa a promovat în vara trecută în prima ligă. Numele jucătorilor nu le spun multe microbiştilor ruşi, poate doar al lui Mihăiţă Pleşan (plecat în iarna aceasta de la Craiova, n.r.), care a evoluat la Nijni Novgorod. În culorile alb-albastre ale Craiovei au jucat însă mai mulţi jucători celebri, precum Cristian Chivu sau fostul jucător al lui Spartak Moscova, Florin Şoavă” specifică site-ul oficial al ruşilor, care arborează stema cu leul în dreptul echipei CS Universitatea Craiova.

 

Universitatea Craiova – Kuban Krasnodar 0-0

Antalya, Belek, teren „Bellis”

Craiova: Bălgrădean – Dumitraş (81 Achim), Frăsinescu (74 Acka), Kay (74 Izvoranu), Vătăjelu – Mateiu (74 Cârstea), Madson, Brandan (53 Briceag), Târnăcop – Bawab (74 Băluţă), Herghelegiu (67 Ivan).

Kuban:  Belenov (46 Pomazan) – Sosnin (65 Lobkarev), Sunich (46 Armaş), Shandao, Eşenko (46 Bugaev) – Melgarejo (46 Bucur), Tlisov (46 Karetnic), Kulik (83 Gluşkov), Ignatjev (46 Hulubov 53 Pogosian) – Popov, Balde (46 Hugo Alemida). Antrenor. Leonid Kuciuk.

Arbitru: Mateuzs Zlotsnisky (Polonia).