Copiii speciali fac lucruri speciale

0
726

Pentru copiii cu diverse dizabilităţi, de orice natură, Şcoala Gimnazială „Sf. Mina” este o adevărată familie. Minorii, indiferent de deficienţele de care suferă, găsesc, aici, înţelegere. Şcoala a desfăşurat şi desfăşoară programe de integrare a acestora în societate, le descoperă aptitudinile şi le îndrumă paşii. Chiar ieri, instituţia a găzduit o întâlnire a elevilor cu reprezentanţi ai mai multor parteneri externi, care fac parte din Proiectul „Erasmus Plus” – Subproiectul „Integrarea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii”.

O instituţie de învăţământ, poate, ca oricare alta, pentru copiii cu nevoi speciale – Şcoala Gimnazială „Sf. Mina”. Ceva, însă, o diferenţiază – este un etalon la categoria respectivă. „Avem 160 de copii în acest moment, 80 dintre ei fiind in internatul şcolii, 50 dintre cei din urmă fiind în întreţinerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, instituţie care ne ajută foarte mult. Sistemul educaţional este foarte bine pus la punct, respectând normativele în vigoare. Deoarece elevii noştri nu pot participa la concursuri şcolare sau sportive alături de copiii care sunt perfect sănătoşi, am încercat să le descoperim aptitudinile şi să implicăm şcoala în diverse activităţi. Avem rezultate excepţionale, fără falsă modestie”, a precizat Eugenia Pascu, director al Şcolii „Sf. Mina”.

Proiecte peste proiecte

Dacă  proiectul de terapie cu câini de salvare, prin parteneriatul dintre Şcoala „Sf. Mina” şi Centrul de Educare Canină Craiova, l-am prezentat zilele trecute, managerul Eugenia Pascu a făcut cunoscute şi alte acţiuni în care a fost implicată şcoala: „Am avut un proiect cu Federaţia Română de Karate – „Copiii speciali fac lucruri speciale”, un program de voluntariat al tinerilor în instituţia noastră, diverse simpozioane şi expoziţii cu lucrări executate de copiii noştri. Am atras mai multe ONG-uri de mare calibru alături de noi, iar anul trecut am organizat la Craiova Jocurile Naţionale „Special Olimpics”, despre care s-a spus că a fost cea mai frumoasă acţiune de acest fel, după Jocurile Internaţionale găzduite de Tokyo.”

Mândriile Şcolii „Sf. Mina”

În acest an, membrii echipei de dansuri populare a şcolii vor absolvi cursurile Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Cornetti”. „Nu aveam nici costume până acum doi ani. La sărbătorile de iarnă din 2013, un cetăţean german a venit şi ne-a adus cadouri pentru copii. A sărbătorit Revelionul 2014 împreună cu copiii noştri, a rămas profund impresionat şi ne-a cumpărat costumele”, a spus Carolina Bică, coordonatorul formaţiei de dansuri populare. Ansamblul nu este singura mândrie a şcolii. Teo Matican, elev care suferă de dizabilitate locomotorie, a câştigat mai multe concursuri sportive, fiind premiat, la sfârşitul anului trecut, alături de olimpicii doljeni la diferite materii, de către Consiliul Judeţean Dolj, fiind evidenţiat şi la Gala Sportului Şcolar Doljean.

Zeci ţări europene şi-au trimis emisari la Craiova

Ieri, Şcoala „Sf. Mina” a fost gazda unei reuniuni la care au fost prezenţi, alături de copii şi părinţi, şi reprezentanţi din 10 ţări străine. „Este vorba de o acţiune începută pe 20 ianuarie, cu finalitate pe 4 februarie, la care sunt prezente 31 de persoane din 10 ţări europene, în afară de România: Bulgaria, Italia, Franţa, Lituania, Malta, Cehia, Turcia, Grecia, Polonia şi Letonia. Reprezentanţii ultimelor două lucrează exclusiv cu tinerii cu dizabilităţi, pe care îi integrează în câmpul muncii. Avem şi un invitat special din Luxemburg, care lucrează pentru Ministerul Tineretului de acolo. Este vorba de un training pentru adulţii din ONG-uri care lucrează în domeniul mobilităţii individuale a persoanelor cu dizabilităţi. Vorbim despre Subproiectul „Integrarea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, început în decembrie anul trecut şi cu finalizare în martie 2015”. Unul care dă rezultate”, a declarat Camelia Dumitrache, preşedintele ONG „Allons-y” şi managerul proiectului amintit. La rândul său, Irina Petre, inspector pentru învăţământul special, din cadrul ISJ Dolj, a spus că „vom acorda tot sprijinul nostru pentru învăţământul special şi vom susţine orice proiect de acest fel”.

Aprecieri de la Emma Nicholson

Foarte multe lucruri n-ar mai fi de amintit, dar unul merită atenţia. Anul trecut s-au aniversat 10 ani de la implementarea Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară (SNAC). Bazele au fost puse, la vremea respectivă, de Fundaţia baronesei Emma Nicholson. «Cu prilejul sărbătoririi, trimisul special al baronesei a spus că dacă Fundaţia din Anglia a fost tatăl, Şcoala „Sf. Mina” a fost mama SNAC» – a completat Eugenia Pascu.