Universitatea a semnat contractul pentru noul centru de cercetare

0
445

Universitatea din Craiova a semnat, miercuri, contractul pentru încredinţarea lucrărilor de construcţie a Centrului de Cercetare pentru Ştiinţe Aplicate, care va avea sediul pe platforma Facultăţii de Electrotehnică. Investiţia este finanţată în totalitate de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) din fonduri europene şi se ridică la valoarea de 450 de miliarde de lei vechi.

Potrivit conducerii Universităţii din Craiova şantierul va fi deschis după data de 1 martie a.c. şi trebuie finalizat până în iulie-august 2013. Clădirea va avea demisol, parter şi trei etaje, care vor fi dotate cu echipamente moderne pentru a atrage cel mai puternic colectiv de cercetători din zona Olteniei. Construcţia face parte din cele trei obiective majore de investiţii planificate pentru acest an de centrul universitar craiovean.

„Centrul de Cercetare pentru Ştiinţe Aplicate are la bază ideea de a aduna laolaltă un colectiv puternic de cercetători şi este un obiectiv important de investiţii pentru acest an. Acesta va cuprinde mai multe departamente de cercetare în special în zona tehnicului şi a ştiinţelor exacte. Valoarea proiectului este de cca 450 de miliarde de lei. Construcţia în sine, care înseamnă o clădire cu demisol, parter plus trei etaje se ridică la o valoare de 155 de miliarde de lei, fără TVA. Preponderente sunt dotările care vor fi cu totul deosebite, fiind vorba de un centru de cercetare. În momentul acesta este contractată. Ieri s-a semnat contractul pentru realizarea construcţiei, cu termen de finalizare iulie-august 2013. Între timp se vor contracta şi echipamentele de cercetare”, a precizat prof.univ.dr. Marcel Drăcea, prorectorul Universităţii din Craiova.

Sediile facultăţilor de Mecanică şi Drept, la cheie în acest an

Tot în acest an, Universitatea din Craiova are ca obiectiv finalizarea lucrărilor de renovare a clădirii Facultăţii de Mecanică. Lucrările sunt realizate în proporţie de 90%. Mai sunt în lucru doar două laboratoare şi soclul clădirii.

Marcel Drăcea

În complexul de la Mecanică se află şi noul sediu al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative, despre care conducerea Universităţii din Craiova spune că ar putea fi gata până în toamnă. „Termenul de finalizare a construcţiei este iunie 2012. Şi firma care lucrează s-a dovedit bine organizată, înzestrată şi tehnic şi cu resursă umană. După finalizarea construcţiei, proiectul se mai prelungeşte cu câteva luni pentru dotarea cu mobilier. Echipa de management probabil că va încerca să înceapă noul an universitar în acest sediu. Şi aşa ar fii frumos”, a declarat prorectorul Universităţii din Craiova.

Amenajarea exterioară de la noua clădire a Facultăţii de Drept, cu tot ceea de înseamnă parcuri, alei şi locuri de parcare, va fi asigurată din bugetul universităţii. Lucrările se ridică la valoarea de 20 de miliarde de lei.

Tot din veniturile proprii, Universitatea din Craiova va susţine şi continuarea investiţiilor la blocul S 200, care are ca termen de finalizare noiembrie 2013.