Prima respirație-un proiect al Asociației Culturale Flower Power finanțat de Fundația Vodafone

0
625
Fundației Vodafone România a anunțat proiectele câștigătoare ale Rundei anuale de finanțare a Fondului Viață pentru Nou-Născuți, deschisă în luna mai a anului trecut.
Printre proiectele care au fost declarate câștigătoare și urmează să fie implementate, se numără și proiectul “Prima respirație” propus de Asociația Culturală Flower Power.Proiectul va primi din partea Fundației Vodafone România o finanțare de 574,000 lei și are ca obiectiv general optimizarea actului medical și sporirea gradului de siguranță a nou-născuților prin facilitarea accesului personalului medical la tehnologie de înaltă performanță în activitatea de diagnosticare și derularea procedeelor medicale și are în vedere modernizarea secției de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina.
Spitalul Județean de Urgență Slatina este o unitate de asistență medicală cu profil pluridisciplinar, care deservește, preponderent, locuitori ai județului Olt. Secția de neonatologie a spitalului îngrijește, anual, în jur de 1500 nou-născuți din județul Olt, dar și din județele Vâlcea și Teleorman. Peste 25 % din nou-născuți sunt prematuri, având nevoie de îngrijire medicală în terapie intensivă, dar și de examinări paraclinice de specialitate.
În ultimii ani, cei șase medici specialiști ai secției de neonatologie de nivel II de la Spitalul Județean de Urgență Slatina lucrează cu echipamente medicale îmbătrânite, simțind din ce în ce mai mult presiunea numărului mare de nou-născuți prematuri care au nevoie de îngrijire medicală la terapie intensivă și de examinări paraclinice de specialitate.
Aparatul folosit în prezent, acolo, are peste douăzeci de ani vechime, neputând să ofere gradul de claritate al aparatelor digitale folosite în secțiile cu acest specific și defectându-se frecvent. Durata reparațiilor este prelungită de lipsa pieselor și determină o siguranță precară în exploatare.
Problema principală a medicilor este lipsa de claritate a aparatului actual în investigarea nou-născuților care au greutăți și dimensiuni mici. Din luna aprilie 2020, a fost inițiat și un procedeu medical nou, inserarea de catetere venoase centrale percutante la nou născuții tratați la terapie intensivă, aceste dispozitive neputând fi vizualizate în lipsa unui aparat digital cu raze X. La nivelul secției de neonatologie sunt tratați, de asemenea, nou-născuți cu detresă respiratorie care pot necesita intubație și ventilație mecanică sau ventilație non-invazivă. Monitorizarea în dinamică a bolii pulmonare a nou-născuților necesită obligatoriu radiografie cardio pulmonară, investigație în cazul căreia este nevoie, de asemenea, de un aparat de radiologie mobil.
Deși secția a fost reamenajată și redimensionată, dotarea modernă a secției nu s-a putut face, ceea ce îngreunează monitorizarea și supravegherea optimă a micuților.
Prin proiectul “Prima respirație”, Asociația Culturală Flower Power va susține, cu sprijinul Fundației Vodafone România, dotarea secției de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina cu un aparat de radiologie digital mobil care este absolut necesar activității de diagnosticare a nou-născuților și urmăririi în dinamică a aspectului radiologic pulmonar al acestora, fiind util și în diagnosticarea afecțiunilor abdominale sau a sindromului malformativ.
Pe parcursul proiectului, vor avea loc și activități de instruire a personalului medical în vederea folosirii acestui aparat și va fi pus în funcțiune noul echipament.
Proiectul “Prima respirație” se va derula pe baza unui parteneriat între Spitalul Județean de Urgență Slatina, Asociația Culturală Flower Power și Consiliul Județean Olt și face parte din programul “Fondul Viață pentru Nou-Născuți”, inițiat si finanțat de Fundația Vodafone România.
Asociația Culturală Flower Power este o asociație non-guvernamentală fondată în 2013 ce are ca misiune implicarea artiștilor în educație și susținerea inițiativelor acestora, prin implementarea de proiecte de educație non-formală, proiecte culturale, civice și umanitare.
Vă invităm să urmăriți proiectul “Prima respirație” pe website-urile Asociației Culturale Flower Power: www.as-cult-flowerpower.info, www.miracole.info, www.scenariica-nfilme.online, precum și pe paginile noastre de socializare: