Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă : “Fenomenul știrilor false poate fi diminuat prin educație și prin prevenire”

0
892

D-le ministru, mi-am propus ca acest interviu să nu fie nici unul foarte tehnic, ceea ce înseamnă că nu intenționez să discutăm despre contractele de înzestrare ale Armatei Române și nici despre pensiile militare, dar nici unul foarte electoral…adică, nu vom prezenta programul de guvernare al PNL pentru următorii patru ani.

Așadar, sunteți într-o situație inedită, interesantă chiar aș putea spune, dacă îmi permiteți.  În prima parte a săptămânii trecute ați participat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniștrilor apărării; la reuniunea Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare, dar și la mai multe lansări de carte, în strânsă legătură cu domeniul dumneavoastră, cu apărarea. Adică, vorbim de discuții la nivel înalt. Spre finele săptămânii, ați dat jos haina de ministru, ați îmbrăcat o haină galbenă și alături de colegii dumneavoastră liberali ați luat la pas mai multe comune din județul Dolj, multe dintre ele, încă cu drumuri neasfaltate, fără apă curentă, fără canalizare. Cum reușește ministrul Apărării, Nicolae Ciucă să facă această trecere… ?

Probabil că vă voi surprinde, dar nu fac nicio trecere. Sunt aceeași persoană, același om, care își folosește experiența de viață în toate domeniile. Discuțiile pe care le port cu un omolog de-al meu dintr-o altă țară NATO sau UE nu sunt cu nimic mai presus sau mai prejos decât cele pe care le am cu locuitorii satelor și comunelor prin care trec, doar subiectele sunt diferite și apreciez ca este obligatoriu să tratezi cu aceeași seriozitate subiectele cu omologii la nivel internațional, ca și pe cele venite de la cetățenii din Dolj. Oltenii sunt recunoscuți pentru mintea lor ascuțită și înțeleg foarte bine cum trebuie sa se facă politică, indiferent de nivelul de referință.

Resursa noastră de înțelepciune este la țară, la firul ierbii, acolo unde timpul și timpurile sunt prețuite altfel, dar ele nu trebuie rupe de ritmul și dinamica de dezvoltare în aglomerațiile urbane.

În politică folosesc cu succes ceea ce am învățat ca militar de carieră: să lucrez în echipă, să fiu ordonat și structurat în tot ceea ce fac, să am întotdeauna o strategie, obiective realiste și modalități de atingere a acestora. Știu ce am de făcut în situații deosebite și cum să reacționez în situații neprevăzute.

    Dle ministru, în Armata Română ați fost “over the top”, ați îndeplinit cea mai importantă funcție, ulterior, această performanță a fost încununată și cu cea de ministru al Apărării. V-a ajutat cariera militară în a înțelege mai bine mecanismele care stau la baza Ministerului Apărării Naționale ? Este o rețetă a succesului, adică, partidele să-și “recruteze” militari de carieră pe care să-i pregătească pentru funcția de ministru ? Mă refer la militarii în rezervă. Care este opinia dumneavoastră ? Iar dacă în ceea ce privește Armata a fost o variantă bună, s-ar putea aplica și în cazul altor instituții ? Și mă refer aici la MAI, de exemplu.

În primul rând, trebuie să vă spun că eu nu am fost deschizător de drum. Au mai fost generali care au condus Ministerul Apărării Naționale după trecerea în rezervă. Au mai fost și sunt parlamentari care sunt militari în rezervă. Și pot fi găsiți în toate partidele parlamentare. Și, desigur, sunt nenumărate exemple în alte țări membre ale NATO și UE în care funcții similare au fost ocupate de ofițeri în rezervă.

Mie mi-a fost și ușor, pentru că știam oamenii – cel mai important lucru – și cunoșteam și sistemul în detaliu, dar mi-a fost și greu, pentru că domeniul politic este diferit de cel militar. Ele au o parte comună, dar nu se suprapun.

Cred că mai importantă decât experiența anterioară, militară sau civilă, este dorința de a face ceea ce trebuie pentru România, pentru Armata României, pentru militari. Și cred că este general valabilă afirmația pentru toate posturile de conducere ale instituțiilor din sistemul național de apărare și securitate.

         Sunteți legat sentimental de Dolj și nu numai prin locul nașterii, dar și prin faptul că v-ați început cariera la Craiova. Ați fost în teatrele de operațiuni, cum se zice, ați ținut  destine în mâini. Nu vorbiți din cărți, comparativ cu alții, vorbiți din teren. Cum i-ați descrie pe militarii români și care este percepția partenerilor NATO despre militarii români ?

Sunt legat de Dolj mai mult decât credeți. Aici am părinții, aici am socrii, aici am prietenii. Aici m-am născut, aici am crescut și tot aici mi-am construit cariera militară. Am locuit în Craiova până la 40 de ani, când am plecat mai departe, mai sus, treaptă cu treaptă.

Cu militarii craioveni am fost deschizători de drum în Afganistan, primul batalion românesc care a fost trimis în misiune acolo, în 2002. Iar în 2004 am fost și în Irak. Am trecut împreună prin focul luptei și ne-am întors împreună acasă. În misiune e simplu, dacă nu ești atent poți să-ți pierzi viața, dar poți să îi pui în pericol și pe camarazii tăi. Oltenii sunt oameni de ispravă ca militari, te poți baza oricând pe ei, dar trebuie să le arăți că ești de-al lor, că ești parte a întregului. Nu poți să-i păcălești, îi câștigi greu și-i pierzi ușor.

Aproape de fiecare dată când vin la Craiova îmi fac drum și pe la Scorpionii Roșii, denumire pe care au primit-o de la americani militarii din Batalionul 26 Infanterie. Aș pleca oricând cu ei la luptă, mai ales acum, când sunt primii care au primit noile transportoare blindate PIRANHA 5.

           Avem și o pepinieră la Craiova. Mă refer la Colegiul Național Militar Tudor Vladimirescu. Știm că este proiectul dumneavoastră de suflet. Ați vrut să-l aduceți din nou acasă și ați reușit. Am avut privilegiul să stau de vorbă de câteva ori cu acești tineri în cadrul unui proiect despre Fake news și cum influențează o știre falsă un adolescent. Când am vorbit despre modele, un tânăr v-a desemnat pe dumneavoastră drept modelul lui. Credeți că bastonul de mareșal se află în orice raniță ?! Ce trebuie să facă un tânăr ca la un moment dat să descopere că bastonul este chiar în ranița lui ?!

Ce să vă spun, distinsă doamnă?! Eu însumi sunt absolvent al liceului militar din Craiova. Sunt dovada vie că un elev de liceu militar de la Craiova poate ajunge la vârful Armatei României. E nevoie de multă muncă, de multe sacrificii și, de ce nu, de un dram de noroc.

Mă onorează faptul că un tânăr m-a identificat ca fiind modelul său de viață. Mă onorează, dar mă și obligă. Încerc, în tot ceea ce fac, în Ministerul Apărării sau în afara acestuia, să fiu eu primul care este mulțumit de activitatea mea. Sunt propriul judecător al faptelor mele și, vă rog să mă credeți, nu trec nimic cu vederea.

N-aș vrea să trecem la următoarea întrebare fără sa pomenesc profesorii și comandanții pe care i-am avut și cărora le sunt recunoscător pentru răbdarea, stăruința și priceperea cu care ne-au transmis cunoștințe, ne-au îndrumat pașii în carieră și ne-au învățat sa fim noi înșine. Folosesc acest prilej să le transmit celor tineri să își respecte dascălii și mentorii.

        Credeți că ar trebui introdusă ca materie de bază Educația Media în unitățile de învământ militare? Chiar dumneavostră la Minister ați dezvoltat foarte mult partea aceasta de comunicare, de combatere a știrilor false . Dezinformarea este armă de război ? Mă refer la războiul hibrid, desigur.

Ministerul Apărării Naționale a fost, cred, prima instituție de stat care a deschis un cont în rețeaua Facebook, în anul 2012, o pagină care astăzi are peste jumătate de milion de urmăritori. Și au urmat și celelalte rețele de socializare, pentru că acolo este publicul nostru, acolo s-a mutat societatea, și cei tineri care trebuie să vină alături de noi și cei mai în vârstă care trebuie să fie informați despre activitățile și acțiunile noastre, despre nevoile de înzestrare și modernizare dar, mai ales, despre motivația acestor demersuri.

Dincolo de marile avantaje oferite de rapiditatea conectării, ”absența prezenței fizice” și costurile reduse, rețelele de socializare prezintă și dezavantaje și riscuri. Aș enumera aici: superficialitatea rețelelor, totul se mișcă în viteză și sub efectul anonimatului, oferind prilejul diverselor instituții sau unor actori externi, statali și non-statali, să desfășoare activități de influențare și dezinformare și, de aici, și apariția fenomenului de fake news, greu de combătut și corectat. Fenomenul știrilor false poate fi diminuat prin educație și prin prevenire.

       Sunteți al doilea ministru al Apărării din județul Dolj. Primul a fost domnul Mihai Fifor. Când domnul Fifor a fost ministru, dumneavoastră ați îndeplinit funcția de șef al Statului Major General al Armatei. Cum v-ați înțeles cu domnul Mihai Fifor ?

Am comunicat foarte bine instituțional. Domnul ministru Fifor și cu mine ne-am înțeles întotdeauna foarte bine atunci când am pus mai presus de orice binele instituției militare și al oamenilor minunați care o compun.

Revin la ce spuneam mai devreme, importantă este dorința de a face ceea ce trebuie pentru România, pentru Armata României, pentru militari.

       De ce ați ales PNL și nu alt partid ? Când v-ați hotărât să faceți politică și ce doriți să faceți în politică ? Care sunt “ambițiile” domnului senator Nicolae Ciucă ? Sunteți lăsat în partid să vă atingeți țintele ?

Cu toată sinceritatea, vă spun că decizia nu a venit din senin, deși a surprins multă lume. Timp de un an am făcut parte, ca ministru tehnocrat, din guvernul Partidului Național Liberal. Am văzut o echipă dedicată, care nu a avut zi sau noapte, nu a avut sâmbete sau duminici, o echipă care lucra neobosită pentru a face lucruri bune, pentru a îndrepta greșelile trecutului. M-am simțit bine între ei, am simțit că sunt la locul meu. Aici, în PNL, am regăsit setul de valori și viziunea de către am nevoie pentru ca, împreună cu doljenii sa facem ceea ce trebuie pentru dezvoltarea județului nostru.

De aceea, motivul principal pentru care am intrat în politică nu este la București, este aici, în județul Dolj. Oamenii de aici merită mai mult, merită o viață tihnită, merită confort și bunăstare. Mă doare sufletul când văd că localitățile noastre se degradează pe zi ce trece, deși promisiuni de dezvoltare au fost cu duiumul, de atâția ani.

Eu nu vreau să păcălesc pe nimeni și de aceea nici nu vreau să promit marea cu sarea. În schimb, am încredere că, dacă vom forma noul guvern de după alegeri, eu și colegii mei ne vom ține de ceea ce este trecut în programul de guvernare și vom realiza, punct cu punct, tot ce am scris acolo.

Ambițiile omului politic Ciucă? La fel ca și în Armată: am stabilit obiective, avem un plan, iar nouă ne revine misiunea ca, împreună cu toate autoritățile centrale și locale, sa folosim toate resursele și instrumentele necesare pentru a ne îndeplini obiectivele. Și tot din experiența mea de militar, mă pregătesc temeinic atunci când plec la luptă și nu irosesc resurse nejustificat.

      Cu cine vă înțelegeți mai bine cu domnul prim ministru Ludovic Orban sau cu domnul președinte Klaus Iohannis ?

Cu amândoi! Relațiile dintre noi sunt bazate pe respect și profesionalism. Nu pot să vă ascund că mă bucură foarte mult aprecierea de care mă bucur în relația cu Președintele României, dar și în cea pe care o am cu Premierul.

    Cum  i-a găsit pe militari pandemia de Covid-19 ? Lupta este corectă cu acest virus ? Sunt militarii și de această dată în rândul întâi ? Așadar,  în acest context, credeți că vom învinge ?

Evident că vom învinge, nu avem nicio altă opțiune. Trebuie să câștigăm această luptă cu un inamic nevăzut, dar atât de periculos. De această dată, în linia întâi a luptei împotriva pandemiei este personalul medical. Militarii sunt doar în sprijinul celor ce încearcă din răsputeri să răstoarne situația.

Ne-am pregătit pentru această provocare, dar știți cum este… nimeni nu a mai avut această experiență, nimeni nu a mai trecut prin asta. Trecem astăzi, împreună, prin pandemie și numai uniți vom învinge. În lupta cu virusul, noi, românii, am realizat multe, am salvat foarte multe vieți, și am făcut totul pentru a  controla în cât mai mare măsură evoluția bolii. Aș dori să folosesc acest prilej pentru a mulțumi medicilor militarii și civili, întregului personal medical pentru dăruirea profesională și sacrificiul de care ai dat dovadă. De asemenea, sunt încrezător că, până la urmă, cu bune și cu cele mai puțin bune, vom răzbi.

Vom răspunde întotdeauna prezent atunci când instituțiile din prima linie ne vor cere sprijinul. Am ajutat și vom ajuta și de acum înainte, și vom pune la dispoziție toate resursele umane și materiale de care dispunem.

Cum bine știți, armata va sprijini efortul interinstituțional în campania de vaccinare anti-COVID-1. Ne revin responsabilități de asigurare a conducerii, dar și a asigurării logisticii necesare desfășurării acestei campanii la nivel național.

           Și nu vreau să încheiem cu o întrebare ci cu un mesaj. Ce le transmiteți doljenilor pentru data de 6 decembrie ?

Avem o șansă unică în 6 decembrie. Avem șansa să schimbăm lucrurile, avem șansa să votăm pentru o echipă puternică, o echipă care vrea să construiască în ritm susținut.

Partidul Național Liberal vine în fața alegătorilor din Dolj cu o echipă puternică din care fac parte doi miniștri, deputați și senatori. Împreună cu cei 30 de primari PNL din județ, dar și cu  toți cei care, sunt convins, se vor alătura acestui demers, vom putea duce la îndeplinire proiectele importante pentru doljeni, pentru că nu vorbim doar de doljenii de o anumită culoare politică, ci vorbim de întreg județul nostru pe care îl vom reprezenta în Parlament și pentru care vom lua decizii în viitorul Guvern al României.

      Succes ! Cu stimă !