Aveţi o vastă experienţă în politică şi administraţie. Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-aţi învăţat în toţi aceşti ani?
Mai mult decât orice, cred că lecţia cea mai importantă pe care am asimilat-o – şi nu doar eu, ci mai toţi cei care au activat în administraţia publică locală în această perioadă – rămâne „lecţia“ fondurilor europene. Am fost parte a acestei echipe care a parcurs şi perioada de preaderare, şi cea care a urmat anului 2007. Împreună, am învăţat în permanenţă cum să folosim cât mai bine pârghiile oferite de Uniunea Europeană, să identificăm principalele necesităţi ale comunităţilor, dar şi programele prin care ele îşi puteau găsi rezolvarea. O experienţă valoroasă ne-a condus până în acest punct, în care putem spune că am accelerat dezvoltarea judeţului nostru cu câteva decenii, derulând mari investiţii care, în lipsa fondurilor nerambursabile, ar fi fost extrem de dificile, dacă nu chiar imposibile.
Aţi fost până în urmă cu puţin timp preşedintele CJ Dolj. Acum candidaţi pe locul I la Senat. Cu ce gânduri vă îndreptaţi către noua funcţie politică?
Rămân devotat cauzei Doljului şi, în următorii 4 ani, alături de colegii din PSD, îmi doresc să fac auzită vocea locuitorilor din judeţ la cel mai înalt nivel al Legislativului. Voi continua să îmi dedic întreaga experienţă şi toate energiile iniţiativelor care contribuie la dezvoltarea zonei noastre şi colaborărilor în beneficiul cetăţenilor.
Investiţiile în sistemul de sănătate doljean au fost o prioritate pentru dvs, mai ales în ultimii ani. Care sunt cele mai mari proiecte finalizate în sectorul medical?
Într-adevăr, ne-am dorit foarte mult să contribuim în mod semnificativ, de la nivelul Consiliului Judeţean, la modernizarea sectorului sanitar şi la îmbunătăţirea condiţiilor pe care acesta le oferă pacientului. Acest fapt s-a reflectat, desigur, şi în strategia noastră financiară şi au fost ani în care aproape jumătate din bugetul propriu pentru dezvoltare a fost direcţionat către domeniul sănătăţii.
Cele mai multe dintre investiţiile realizate în această sferă s-au concentrat în jurul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, chiar dacă această unitate este în subordinea Ministerului Sănătăţii, însă am avut în permanenţă în vedere adresabilitatea ei, faptul că funcţionează ca un veritabil spital regional. S-au concretizat astfel, de-a lungul anilor, o serie întreagă de obiective, unele mai vizibile, altele mai puţin vizibile, dar la fel de importante: reabilitarea blocurilor operatorii, modernizarea şi dotarea ambulatoriului, reabilitarea saloanelor şi cabinetelor.
Totuşi, putem spune cu toată convingerea că investiţia cea mai importantă pe care am realizat-o în domeniul sănătăţii rămâne construirea şi dotarea Clinicii de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară, singura structură cu acest profil din sistemul public de sănătate din întreaga regiune Oltenia. Am venit astfel în sprijinul pacienţilor diagnosticaţi cu boli ale aparatului circulator, care reprezintă principala cauză a deceselor în judeţul nostru, şi am creat condiţiile necesare pentru a putea trata rapid şi eficient, la Craiova, cazurile grave de afecţiuni cardiace.
Care sunt cele mai mari provocări de care v-aţi lovit în realizarea acestor proiecte şi cum aţi reuşit să depăşiţi fiecare obstacol?
Dificultăţile au fost diverse şi numeroase, însă cred că cea mai importantă dintre ele rămâne asigurarea finanţării, în condiţiile în care operam în limitele unui buget deloc generos. Spre exemplu, să ne gândim că bugetul propriu pentru investiţii al Consiliului Judeţean Dolj pe anul în curs a fost sub 7 milioane de euro, iar o singură investiţie, precum Clinica de Cardiologie, de care am vorbit, a depăşit această sumă.
Atunci, sigur că soluţia au reprezentat-o tot fondurile europene şi avem numeroase exemple în acest sens şi în sectorul sanitar: modernizarea şi extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe, iniţiată, este drept, cu bani din sursele proprii, dar preluată apoi pentru finanţare prin Programul Operaţional Regional, la fel şi depozitul de gaze medicale aferent acestei structuri sau o serie de achiziţii destinate SCJU Craiova. Tot cu ajutorul fondurilor europene a fost complet dotată şi una dintre sălile de operaţii ale noii Clinici de Cardiologie.
Ce vă doriţi să faceţi pentru Craiova şi Dolj din poziţia de senator?
Voi pleda, în primul rând, pentru toate proiectele majore, care pot reprezenta „motoare“ pentru creşterea economică şi evoluţia socială a comunităţilor din judeţul nostru, dar şi din întreaga regiune Oltenia, proiecte precum realizarea drumului expres Craiova – Piteşti, construirea Spitalului Regional de Urgenţă, dezvoltarea Aeroportului Internaţional Craiova sau a porturilor dunărene.
Totodată, voi sprijini orice iniţiativă care poate contribui la simplificarea legislaţiei în sfera proiectelor cu finanţare din fonduri europene, precum şi la descurajarea practicilor care blochează în mod nefondat procesul achiziţiilor publice. De asemenea, consider că, în ceea ce priveşte Codul administrativ, încă există o serie de aspecte care pot fi îmbunătăţite, pentru un plus de eficienţă în administraţia publică şi o mai bună deschidere către cetăţean.
V-aţi dedicat viaţa administraţiei publice. Ce înseamnă un politician bun pentru dumneavoastră?
Onest cu sine şi onest în relaţia cu cei pe care îi reprezintă. Şi preocupat cu adevărat să producă o schimbare în bine în vieţile oamenilor. Sau, cum spune înţelepciunea populară, să lase ceva în urma sa.
Avem nevoie de oameni implicaţi, care să nu renunţe uşor. Ce i-aţi spune unui tânăr politician aflat la început de drum?
Să-şi stabilească un set de principii directoare şi să nu abdice de la ele niciodată, pe tot parcursul carierei, oricare ar fi circumstanţele. Să poată oricând să se privească în oglindă fără să aibă ce să-şi reproşeze.
Suntem într-un context greu, oamenii sunt debusolaţi de tot ce se întâmplă de la declanşarea pandemiei. Politicienii sunt cei care pot lua decizi majore. Ce le-aţi transmite doljenilor din acest punct de vedere?
Să aibă încredere în intenţiile şi în capacitatea PSD de a ajuta România să depăşească acest punct de criză. Pentru că PSD vine în faţa oamenilor nu doar cu un program complet pentru combaterea pandemiei, ci şi cu măsuri care să contribuie la relansarea economică atât de necesară în contextul actual.
Lumea se schimbă şi trebuie să ţinem pasul. Tinerii, în special, au nevoie să vadă că li se deschid perspective şi acasă, în Craiova, în Dolj, în Oltenia. Sunteţi un om cu viziune. Cum ar trebui să arate Doljul peste 10 ani şi cum ar trebui să fie primii paşi către evoluţie?
Cred că judeţul nostru trebuie să-şi consolideze statutul, ca pol al dezvoltării economice, dar şi ca un important centru cultural şi educaţional pe harta României. Şi am convingerea că acest lucru se va întâmpla, cu atât mai mult cu cât la conducerea celor 2 instituţii cheie, Primăria Municipiului Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj, se află doi oameni capabili şi hotărâţi, cu programe foarte bine conturate.
Vorbim, pe de o parte, de doamna Lia Olguţa Vasilescu, datorită căreia sunt în derulare în prezent proiecte de importanţă strategică, cum este drumul expres Craiova – Piteşti, cum este şi etapa a doua din Master planul pentru apă şi canalizare, care înseamnă investiţii de 450 de milioane de euro în judeţ, dar şi apă de izvor pentru alimentarea Craiovei şi a altor şase localităţi. Iar primarul Lia Olguţa Vasilescu are pe agenda următorilor 4 ani numeroase demersuri capitale, în toate domeniile majore, fie că vorbim despre sănătate, cu un nou spital, destinat copiilor, despre educaţie, prin continuarea modernizării infrastructurii şcolare şi prin iniţiative în sprijinul elevilor, ori despre componenta turistică, pentru care sunt prevăzute obiective unice, precum Dracula Park sau amenajarea zonei destinate suporterilor, în Centrul Istoric al oraşului.
De partea cealaltă, Cosmin Vasile şi-a asumat un amplu program de modernizare a infrastructurii rutiere, de dezvoltare a Aeroportului Internaţional Craiova, precum şi o serie de iniţiative în sfera economică, incluzând aici un incubator de afaceri, un parc ştiinţific şi de transfer tehnologic, un parc IT. De asemenea, şi el are în plan mai multe obiective care vor spori atractivitatea acestei zone, dacă ne referim doar la seria de muzee care vor fi înfiinţate fie în Craiova, fie în judeţ.
Cunoscându-i bine, ştiu că ambii se vor implica sută la sută pentru a-şi duce la bun sfârşit proiectele, dar cred, în egală măsură, că le-ar folosi susţinerea pe care ar putea să o acorde în realizarea acestor iniţiative parlamentarii social-democraţi şi un guvern PSD.
Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizatia Judeteana DOLJ, Executat de S.C. ED PRESS COM S.R.L., portal – www.cvlpress.ro, CUI Mandatar financiar coordonator 11200020.
zilnic traim in rezultatele activitatii … de exemplu, platformele de gunoi ingropat sunt si acum tot nefolosite, c-asa e contractu’ incheiat de un personaj sfatos de la consiliu’ judetean …
Comments are closed.