Acad. dr. Irinel Popescu a fost reales președinte al Academiei de Științe Medicale

1
729

Membri ai Academiei de Ştiinţe Medicale din toată ţara l-au ales pe profesorul Irinel Popescu pentru un nou mandat în fruntea forului medical suprem. Trei personalităţi ale medicinei româneşti, toţi chirurgi de renume, au candidat pentru funcţia de preşedinte. Pe lângă acad. dr. Irinel Popescu s-au înscris în această cursă prof. univ. dr. Florian Popa – senator şi preşedinte al Secţiei de Chirurgie a Academiei de Științe Medicale, şi prof. univ. dr. Ioan Lascăr – președintele Colegiului Medicilor București.

Acad. dr. Irinel Popescu a câştigat alegerile din primul tur şi va continua să fie președintele Academiei de Științe Medicale și în următorii patru ani, după ce a obţinut 76 de voturi din cele 147 exprimate. Doljean de origine, absolvent al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”, dr. Irinel Popescu este una din personalităţile marcante ale medicinei româneşti. A devenit cunoscut după ce a introdus transplantul de ficat ca metodă terapeutică în România, în urmă cu 15 ani. Prima intervenţie de acest tip a realizat-o în anul 2000, după ce s-a întors din SUA. De atunci a efectuat peste 150 de transplanturi hepatice şi 1.500 de rezecţii hepatice.

Profesorul Irinel Popescu a avut o contribuţie majoră la dezvoltarea medicinei şi, datorită meritelor şi bunei reputaţii, a devenit din 2003 membru al Academiei Naţionale de Chirurgie din Franţa şi membru de onoare al Academiei de Ştiinţe din Moldova (din 2007). A primit Ordinul de Merit în grad de ofiţer pentru performanţele înregistrate de-a lungul carierei profesionale din partea statului francez (2011) şi a fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în gradul de Mare Ofiţer, pentru merite deosebite în chirurgia hepatică şi în transplantul de organe – 2000.

Craiova, una din filialele importante ale Academiei

Tot în cadrul Adunării Generale a Academiei de Ştiinţe Medicale s-a organizat  un scrutin şi pentru cele trei  funcţii de vicepreşedinte, fiind aleşi prof. univ. dr. Radu Deac, prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu şi prof. univ. dr. Mihail Coculescu. Acad. Mircea Ifrim va continua să ocupe funcția de secretar general al Academiei de Științe Medicale, fiind și singurul candidat înscris.

La eveniment au participat membri ai celor şase filiale ale Academiei de Ştiinţe Medicale: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Târgu-Mureş şi Craiova. “A fost o şedinţă de alegeri în care s-a respectat întru totul cvorumul. O ocazie să avem alături personalităţi ale lumii medicale din România. Aş vrea să menţionez faptul că din comisia de alegeri au făcut parte seniori de prim-rang ai ştiinţelor medicale: Vladimir Beliş, Constantin Bălăceanu-Stolnici şi George Litarczek. Tot cu ocazia Adunării Generale s-a pus problema menţinerii în activitate a celor care sunt membri ai Academiei şi după vârsta de 70 de ani, în condiţiile în care sunt apţi. Aceştia trebuie să depună o cerere la Colegiul Medicilor şi la instituţia spitalicească în care lucrează”, a precizat acad. dr. Corneliu Sabetay, purtător de cuvânt al filialei craiovene a Academiei de Ştiinţe Medicale.

Lucrarea prof. univ. dr. Gheorghe Drăgoi, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova – “Anatomic Markers for Human Neuronal System, Synopsis and Atlas” – a primit premiul “Ştefan Milcu”, una din cele trei distincţii acordate cu această ocazie.

80 de ani de la înfiinţare

Academia de Ştiinţe Medicale este o instituţie publică de interes naţional în domeniul cercetării medicale şi farmaceutice, de consacrare academică, cu personalitate juridică, subordonată Ministerului Sănătăţii. Din 1935, în fruntea Academiei de Ştiinţe Medicale personalităţi ale medicinei româneşti: prof. dr. Constantin Angelescu, acad. Aurel Moga, acad. Constantin Arseni, acad. Ştefan Milcu, acad. Nicolae Cajal, prof. dr. Dan Enăchescu, acad. Laurenţiu Mircea Popescu. Academia are un număr fix de 190 membri titulari, 41 de membri corespondenți și membri de onoare din țară și străinătate. Pe lângă Academia de Științe Medicale funcționează Fundația Academiei de Medicină, Editura Academiei de Științe Medicale și este tipărit cu regularitate Buletinul Academiei de Științe Medicale.

1 COMENTARIU

  1. Felicitari Domnului Profesor Irinel Popescu, distins medic.
    Dar, fiind vorba despre medici, DE CE ATATA SECRET PRIVIND ALEGERILE DE LA COLEGIUL MEDICILOR DOLJ ?

Comments are closed.