La Lisabona, în Portugalia / Trei români expun la „International Surrealism Now”

0
582

Până pe 4 ianuarie 2014 va fi expus la Lisabona, în Amadora, la The Roque Gameiro House, în cadrul „International Surrealism Now”, un număr impresionant de lucrări suprarealiste, ce aparţin artiştilor din peste 29 de ţări precum: Germania, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Spain, USA, Filipine, Franţa, Olanda, Indonezia, Anglia, Iran, Islanda, Italia, Japonia, Mexic, Noua Zeelandă, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Ucraina şi Vietnam şi, nu în ultimul rând, România, care este reprezentată de trei artişti de marcă: Ana Neamu, Dan Neamu şi Octavian Florescu.

«Este al treilea an consecutiv când suntem invitaţi oficiali la acest eveniment de mare anvergură, unde sunt prezenţi pictori suprarealişti de excepţie. Întâmplător sau nu, şi Octavian Florescu este un pictor român, mai precis craiovean, care locuieşte în Canada. Această expoziţie care se derulează pe “distanţa” unei luni pe parcursul anului va fi itinerantă şi, dacă nu mă înşel, va merge către vară la Paris», a precizat Dan Neamu, pentru cotidianul regional „Cuvântul Libertăţii”.

Expoziţiile au fost organizate de Santiago Ribeiro

Salonul International Surrealism Now a fost realizat la iniţiativa pictorului suprarealist Santiago Ribeiro. Artistul s-a dedicat acestui proiect şi promovării suprarealismului secolului al XXI-lea. Acest proiect a început în anul 2010 în Coimbra, iar expoziţiile au fost organizate de Santiago Ribeiro împreună cu Fundaţia „Bissaya Barreto”. Acest proiect a căpătat amploare în ultimii ani, extinzându-se şi în Paris, Moscova şi Madrid. Vernisajul a avut loc la 30 noiembrie 2013, iar expoziţia va rămâne pe simezele Roque Gameiro House Amadora până pe 4 ianuarie 2014.

 

Dan Neamu (n. 1949) – pictor şi restaurator de biserici şi monumente istorice pentru care suprarealismul reprezintă o pasiune unde imaginaţia are frâu liber, iar mâna sa este o extensie a subconştientului, expune a treia oară în acest salon de prestigiu printre artiştii suprarealişti din întreaga lume. Cu numeroase expoziţii personale şi de grup atât în România, cât şi peste hotare, cu lucrări şi ilustraţii ce se află în colecţii private din Germania, Ucraina, Vatican, Franţa, Spania, România, Dan Neamu aduce în lucrările sale o unicitate dată de latura sa spirituală. Frământarea generală transmisă de arta sa este dată de tema genezei, evoluţiei şi a vieţii de apoi transpusă în alegorii şi eseuri vizuale ce necesită o atenţia şi delicateţea privitorului.

 

Ana Neamu (n. 1986) – fotograf suprarealist, absolventă a Universităţii de Wales, Newport. Atacă curentul suprarealist prin expunerile multiple pe care le foloseşte pentru a evidenţia frământarea şi necesitatea omului de a se cunoaşte şi de a avea contact cu subconştientul său în orice moment al creaţiei. Lucrările sale ne duc cu gândul la lucrările lui Man Ray, Erwin Blumenfeld, Sarah Moon, Francesca Woodman, însă chiar dacă ne trimit în timp, abordarea sa proaspătă şi dorinţa sa de a o cunoaşte prin intermediul artei sale ne aminteşte că totul se întâmplă ACUM!

 

Octavian Florescu

Octavian Florescu (n. 1957) – şi-a întrerupt studiile la inginerie, în 1979, pentru a deveni pictor. A studiat pictura bisericească şi tehnici de restaurare. Influenţa stilului bizantin este prezentă şi poate fi percepută în tablourile sale. Începând cu anul 1989 s-a dedicat suprarealismului. Mutarea sa în Canada i-a facilitat participarea în expoziţii la care a primit premii, cum ar fi Premiul I la International Salon of Art (Montreal) şi Premiul Naţional HMV Music in Visual Art (Canada). A expus în galerii din România, Ungaria, Canada, Statele Unite ale Americii, Franţa şi Mexic.